ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διαδικασία επί παραβάσει κατά της Γερμανίας κίνησε σήμερα η Κομισιόν που στόχο έχει να ερευνηθεί εάν το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία με την απόφαση του της 5ης Μαΐου 2020 με την οποία αμφισβήτησε την νομιμότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , προγράμματος που είχε την έγκριση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θέτοντας σε αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου.
Η Κομισιόν, θεματοφύλακας των συνθηκών, θεωρεί ότι η απόφαση αυτή συνιστά «σοβαρό δεδικασμένο» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κομισιόν έστειλε επιστολή γνωστοποιώντας στο Βερολίνο ότι θα ερευνήσει αν η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής.
Η επιστολή είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας η οποία μπορεί να οδηγήσει την Κομισιόν να ζητήσει από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επιβολή κυρώσεων.
Οι δικαστές του Δικαστηρίου της Καρλσρούης είχαν απαιτήσει με την απόφασή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιχειρηματολογήσει για το αν η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης συνάδει με τις αρμοδιότητές της και αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το οποιο οι ίδιοι είχαν προσφύγει, απόφαση που είχε επικυρώσει το πρόγραμμα αγοράς χρέους της Τράπεζας.
Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο συνήλθε έπειτα από προσφυγή Γερμανών ευρωσκεπτικιστών οι οποίοι υποστήριζαν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είχε αρνητικές συνέπειες για ολόκληρους τομείς της οικονομίας, κυρίως για τα συμφέροντα των καταθετών που επλήττοντο από τα πολύ χαμηλά επιτόκια.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την αποστολή της επιστολής προειδοποίησης προς την Γερμανία για παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του ευρωπαϊκού δικαίου, κυρίως των αρχών της αυτονομίας, της υπεροχής, της αποτελεσματικότητας και της ενιαίας εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς και του σεβασμού της αρμοδιότητας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας συνιστά σοβαρό δεδικασμένο, τόσο για τις μελλοντικές πρακτικές του ίδιου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όσο και για τα δικαστήρια, τα ανώτατα και συνταγματικά δικαστήρια άλλων κρατών μελών της ΕΕ.
Η απόφαση του Δικαστηρίου της Καρλσρούης δε πέρασε απαρατήρητη στην Βαρσοβία και την Βουδαπέστη, που βρίσκονται στο στόχαστρο των Βρυξελλών για θέματα παραβίασης του κράτους δικαίου.
Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είχε χαιρετίσει την απόφαση του Δικαστηρίου της Καρλσρούης ως «μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αφαίρεσε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το έννομο αποτέλεσμά του στην Γερμανία, παραβιάζοντας την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου. Επισημαίνει επίσης ότι η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 29ης Απριλίου 2021 «δεν θεραπεύει τις παραβιάσεις της αρχής της υπεροχής του ευρωπαϊκού δικαίου».
Η Γερμανία έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην προειδοποίηση της Κομισιόν.
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Συνολικά 90 εκατ. Ευρωπαίοι εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού
Κομισιόν: Τα κράτη μέλη δέχονται τους πλήρως εμβολιασμένους χωρίς υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση