ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γελοίο και εντελώς αβάσιμο χαρακτήρισε η Κομισιόν δημοσίευμα του Euractiv, σύμφωνα με το οποίο «κύκλοι της πιέζουν την Ελλάδα για κυβέρνηση τεχνοκρατών».
Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, σημείωσε με έμφαση πως «η Κομισόν δεν θα πέσει τόσο χαμηλά σχολιάζοντας ένα τόσο γελοίο και αβάσιμο δημοσίευμα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης του Euractiv, που υπογράφει ο Σαράντης Μιχαλόπουλος, επικαλούμενος «πηγές της Κομισιόν», υπήρχαν ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις για την προώθηση του «μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι, και για την Ελλάδα», διότι «το υφιστάμενο προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτείται προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα».
Μάλιστα ο δημοσιογράφος υποστηρίζει πως πληροφορήθηκε πως το βασικό επιχείρημα των Βρυξελλών ήταν πως ο τεράστιος όγκος χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάει σε «ασφαλείς επενδύσεις» που ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες και όχι σε «επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σύμφωνα με το Euractiv, οι κύκλοι της Κομισιόν φέρονταν να εμφανίζουν την υπάρχουσα κυβέρνηση ως «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών».
Το δημοσίευμα υποστήριζε πως υπήρχαν «έτοιμα σενάρια απάντησης σε μια πιθανή πολιτική κρίση που θα προκληθεί εάν μπλοκαριστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης», λόγω και του συστήματος της απλής αναλογικής των επόμενων εκλογών.
Όπως υποστήριζε το δημοσίευμα, επικρατούσε στις Βρυξέλλες, «έντονος προβληματισμός» μετά τα τελευταία εμφανή κρούσματα αδυναμίας βασικών δομών του ελληνικού κρατικού μηχανισμού λόγω της χιονοθύελλας!
Το δημοσίευμα ανέφερε πως τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Αθήνα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και πως στην Ελληνική κυβέρνηση φαντάζει αδύνατο να υπάρξει εκταμίευση της δεύτερης δόσης μέσα στο καλοκαίρι. Σε αυτό την περίπτωση, κατέληγε το δημοσίευμα, η Κομισιόν σε συνεννόηση με μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα πιέσουν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Τριντό εγκαταλείπεται από το κόμμα του, εν μέσω πολιτικής κρίσης
- Λ. Συγγρού: Μηχανή γνωστού ηθοποιού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο (βίντεο)
- Τραμπ: Πρώην πρόεδρος Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης ειδικός απεσταλμένος στη Λ. Αμερική
- ΦΠΑ: Αυτόματα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025– Πώς θα βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ