Στην περιοχή των 2,2 δισ. ευρώ παρέμειναν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες, σημειώνοντας ελάχιστη μεταβολή σε σχέση με τον Μάιο, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν σε 2,179 δισ. ευρώ έναντι 2,182 δισ. ευρώ τον Μάιο, την ώρα που η μνημονιακή δέσμευση ήθελε τον μηδενισμό τους ήδη από τον Αύγουστο του 2018 με το τέλος του προγράμματος. Μάλιστα, η Ελλάδα είχε πάρει προθεσμία να κλείσει το ζήτημα μέχρι το τέλος του 2018, κάτι που ούτε τότε κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου παρέμεναν τον Ιούνιο στο ύψος των 493 εκατ. ευρώ (από 487 εκατ. ευρώ τον Μάιο). Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 1,686 δισ. ευρώ (από 1,695 δισ. ευρώ τον Μάιο).
Τα χρέη των ασφαλιστικών Ταμείων και των Νοσοκομείων ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ ανά κατηγορία. Ειδικότερα, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 594 εκατ. ευρώ και τα Νοσοκομεία επιπλέον 546 εκατ. ευρώ.
Ακολουθούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 213 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό και την εξάλειψη εκείνων των συστημικών δυσλειτουργιών που αποτελούν την πηγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Όπως μάλιστα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Σταϊκούρας, ήδη έχει ξεκινήσει η κατάρτιση νέου πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων.