Αίτημα να ενημερώσουν τη Βουλή σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Σταύρο Καλογιάννη, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο για «ανάγκη άμεσης λύσης των κόκκινων δανείων», κατηγορούν τη κυβέρνηση για «ελλειμματική στρατηγική» και χαρακτηρίζουν «επιβεβλημένη τη σύγκληση της Επιτροπής και την ενημέρωση των βουλευτών».

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «ενδιαφέρουσα την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (bad bank)», ενώ σημειώνουν ότι και η Κομισιόν έχει δώσει το πράσινο φως για ίδρυση τέτοιων μηχανισμών.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 55% των δανείων των πολύ μικρών επιχειρήσεων ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ 1 στα 3 από τα δάνεια που είναι σε αναστολή ανήκει στην κατηγορία του ‘αυξημένου πιστωτικού κινδύνου’, χωρίς σε όλα αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια που έχουν μεταφερθεί στις εταιρείες διαχείρισης και είναι-στη συντριπτική τους πλειοψηφία- μη εξυπηρετούμενα» επισημαίνουν και προσθέτουν:

«Το απόθεμα των ‘κόκκινων’ δανείων στις τράπεζες ανέρχεται σε 58,7 δις ευρώ. Με δεδομένα τα πολύ αυστηρά κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και την άρνηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για υιοθέτηση πιο ευέλικτων πιστοδοτικών κριτηρίων, αναζητούνται άμεσες λύσεις που θα απελευθερώσουν πόρους για να στηρίξουν την οικονομία».

Την επιστολή υπογράφουν, ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης και Κώστας Σκανδαλίδης και οι βουλευτές, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Αρβανιτίδης.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Τέλος το «fit and proper» για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων – Τι συζητήθηκε με τους Θεσμούς

Γιώργος Ζαββός – Γιάννης Στουρνάρας: Η «υπόγεια σύγκρουση» για τα «κόκκινα» δάνεια

Τραπεζίτες μεταξύ «σφύρας και άκμονος»: «Πάρτε προβλέψεις για τα δάνεια» λέει η ΤτΕ, «όχι σε γενικευμένη ταμειακή διευκόλυνση» λέει ο SSM