ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο «Κλεισθένης», το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση που θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Ο «Κλεισθένης» φέρνει δεκάδες, μικρότερες και μεγαλύτερες, αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, με σημαντικότερη την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Παράλληλα, αποσυνδέει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές -και άρα μειώνει τη θητεία των αιρετών αυτοδιοικητικών από τα πέντε στα τέσσερα χρόνια. Ως ημερομηνία των εκλογών ορίζεται η δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, και εν προκειμένω η 13η Οκτωβρίου 2019.
Η απλή αναλογική σημαίνει ότι το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α’ γύρο. Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β’ γύρος), ανάμεσα στους υποψήφιους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
Ο Κλεισθένης φέρνει μεταξύ άλλων τα δημοψηφίσματα στους δήμους, όπως και τη δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού.
Το σπάσιμο της Β’ Αθήνας
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση της τροπολογίας που θα προβλέπει το σπάσιμο της Β’ Αθηνών και του παλαιού υπολοίπου Αττικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει ως τώρα το φως της δημοσιότητας η Β’ Αθήνας σπάει σε τρεις τομείς, μοιράζοντας τους συνολικά 44 βουλευτές που εκλέγονταν με το υφιστάμενο σύστημα.
Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η Β’ Αθηνών χωρίζεται σε τρεις τομείς: Ο Βόρειος τομέας (Β1) περιλαμβάνει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες, ο Δυτικός τομέας (Β2) 7 δήμους και θα έχει 11 έδρες και ο Νότιος τομέας (Β3) 13 δήμους θα έχει 18 έδρες.
Συγκεκριμένα:
- Στον Β1 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση – Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη – Ψυχικό όπως και Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα και Γαλάτσι που «μεταφέρονται» εκλογικώς.
- Στον Β2 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Περιστέρι, Ιλιον, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα.
- Στον Β3 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Αγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Αλιμος, Μοσχάτο – Ταύρος και μεταφέρονται από τον κεντρικό τομέα Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη – Υμηττός και Καισαριανή.
Το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες: Ανατολική Αττική που περιλαμβάνει 13 δήμους (Αχαρνές, Παλλήνη, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Κορωπί, Σαρωνικός, Παιανία, Λαυρεωτική, Ραφήνα – Πικέρμι και Μαρκόπουλο) και από την οποία θα εκλέγονται 10 βουλευτές και Δυτική Αττική που περιλαμβάνει 5 δήμους (Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα) από την οποία θα εκλέγονται 4 βουλευτές. Στη Δυτική Αττική στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση εκλέγονταν 5 βουλευτές, ωστόσο με τη νέα κατανομή, μία έδρα χάνεται και θα μεταφερθεί στην Αχαΐα όπου από 8 θα εκλέγονται πλέον 9 βουλευτές.
Ο «Κλεισθένης» θα είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί πριν την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής. Κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να ψηφιστεί στις 13 Ιουλίου.
Απαντήστε στη δημοσκόπηση του mononews (τα στοιχεία σας δεν καταγράφονται)
[playbuzz-item item=”d29c2df3-a23d-4d15-9ff1-998f0760644d” info=”false” wp-pb-id=”711694″]