ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η ελληνογαλλική συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών θα είναι το κύριο θέμα της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη – Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη στην Κορσική, στο περιθώριο της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, η οποία συνέρχεται στην σκιά των τουρκικών προκλήσεων στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.
Η συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς αναμένεται να κλειδώσει η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να «πέσουν» υπογραφές.
Όμως, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της νέας τους συνάντησης -προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και μάλλον στο Παρίσι- όπου παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου, θα υπογραφεί η συμφωνία για την άμεση προμήθεια 18 νέων και μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών, 4ης γενιάς, τύπου Rafale.
Πέραν της θωράκισης της χώρας, η συμφωνία στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για την στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί κόκκινο πανί για τον Ερντογάν.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να εξαγγείλει το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο πέραν των γαλλικών μαχητικών θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των 4 φρεγατών, τύπου ΜΕΚΟ, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, την πρόσληψη περί των 5.000 επαγγελματιών οπλιτών, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο η διαδικασία αποκρατικοποίησης των ναυπηγείων Ελευσίνας, η διαγωνιστική διαδικασία για τον Σκαραμαγκά, ενώ αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για την ΕΑΒ.
Όλες οι κινήσεις αποφασίζονται με δεδομένο ότι η Ελλάδα από το 2009 και μετά είχε αυστηρούς περιορισμούς στις αμυντικές δαπάνες. Το 2009 έκλεισε με τις ελληνικές αμυντικές δαπάνες στα 9,628 δισ. δολάρια, ενώ το 2019 είχαν διαμορφωθεί στα 5,732 δισ δολάρια, έχοντας εν τω μεταξύ υποχωρήσει ως τα 4,880 δισ. δολάρια (το 2014).
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία: Παραδόθηκε στην Ουκρανία το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας
- Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια στους δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου εποφθαλμιά νέες ειρηνευτικές συμφωνίες με αραβικές χώρες
- Ερντογάν για Συρία: Δεν υπάρχει θέση για τους τρομοκράτες – Θα απομακρύνουμε τις δολοφονικές ορδές του ΡΚΚ