Μέρες μετά την παράλυση και το χάος στην Αττική από την κακοκαιρία «Ελπίδα» και με φόντο την τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επανέρχεται στα μεγάλα ανοικτά της συγκυρίας: Την πανδημία και κυρίως την ακρίβεια, η οποία εξελίσσεται σε βραχνά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εκτός από τα μηνύματα δυσαρέσκειας για τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, καταγράφεται και η αγωνία των πολιτών για την ακρίβεια, τόσο στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, όσο και στα βασικά είδη κατανάλωσης.

Η αγωνία αυτή είναι διάχυτη και στην κυβερνητική παράταξη, στην οποία μεταφέρεται εξ αντανακλάσεως από τους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του mononews.gr , με μία μικρή ανάπαυλα λόγω της κακοκαιρίας, οι βουλευτές της ΝΔ μεταφέρουν καθημερινά στους υπουργούς το κλίμα έντασης που εισπράττουν από τους ψηφοφόρους τους για την ακρίβεια.

Και οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, όμως, βρίσκονται αντιμέτωποι με διογκούμενη πίεση από επαγγελματικές ομάδες και κοινωνικά υποσύνολα που ζητούν πιο δυναμική στήριξη της κυβέρνησης λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας.

Όλα τα αιτήματα – και πληθαίνουν καθημερινά – φτάνουν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη, ο οποίος εκ του ρόλου του, είναι αυτός που πρέπει να κρατάει «σφικτά τα χαλινάρια». Στο ίδιο κλίμα, άλλωστε, είναι και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος, με κάθε ευκαιρία, αν και τονίζει ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη σε όσους πλήττονται από την ακρίβεια, επαναλαμβάνει ότι το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και ως εκ τούτου, θέλει προσοχή και σύνεση και διορατικότητα για να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Πιέσεις από παντού

Η εξίσωση είναι δυσεπίλυτη, καθώς βρίσκει την κυβέρνηση σε μία στιγμή που έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται φθορές στο προφίλ της και ταυτοχρόνως σε μία συγκυρία που η κόπωση από μνημόνια και πανδημία είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε εστίες ανάφλεξης.

Ήδη, κόμματα και οργανωμένοι φορείς πιέζουν για επέκταση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, οι αγρότες, οι οποίοι επίσης πλήττονται άμεσα από τις ανατιμήσεις της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης, απειλούν με κινητοποιήσεις, αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα ανακούφισης, ενώ και κλάδοι εμπλεκόμενοι με την εστίαση και τον τουρισμό ζητούν πρόσθετη στήριξη.

Νέες οικονομικές διευκολύνσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανακοινώθηκε η μείωση κατά 13% του ΕΝΦΙΑ από τον ίδιον τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μάλιστα. Πρόκειται για την  πρώτη μιας σειράς κινήσεων που σχεδιάζει να κάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να ανατάξει την τραυματισμένη εικόνα της, αλλά και να ενισχύσει τη θέση της στο λεγόμενο κεντρώο χώρο, με τον οποίον πλέον «φλερτάρει» έντονα και με επιτυχία ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και τους «νοικοκυραίους», οι οποίοι παραδοσιακά αποτελούσαν τον εκλογικό της κορμό.

Καλά ενημερωμένες πηγές επιβεβαιώνουν ότι είναι θέμα ολίγου χρόνου η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στο γραπτό αίτημα που κατέθεσε προ ημερών ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας για αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος στο 75% από το 50% που είναι σήμερα τουλάχιστον για κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο υπουργείο Ενέργειας επικρατεί αισιοδοξία ότι η Αθήνα θα λάβει το πράσινο φως από την Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, ο κ. Σκρέκας έχει ήδη προαναγγείλει ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και τον τρέχοντα μήνα, ενώ υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου εκτείνεται έως τα τέλη του χρόνου. Με άλλα λόγια, η στήριξη είναι πιθανό να διαρκέσει για πολλούς ακόμα μήνες, χωρίς πάντως, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη, να τεθεί κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Και αυτός, ωστόσο, ο σχεδιασμός, δεν αρκεί για να κάμψει την ορμή της ενεργειακής κρίσης, που γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε τέτοιο βαθμό, που όπως παρατηρούσε υπουργός παραγωγικού υπουργείου, «σε λίγο, η διετής διαχείριση της πανδημίας θα φαίνεται εύκολη, μπροστά σ αυτά που έρχονται».

Διαβάστε επίσης

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: Νέος γύρος αντιπαράθεσης για τη Δικαιοσύνη

Οι πρώτες ρωγμές στην πολιτική ηγεμονία Μητσοτάκη και η περιφρόνηση του Τσίπρα από το Κέντρο

Μητσοτάκης: Όσο και αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να μας γυρίσουν πίσω στο 2012, η Ελλάδα τους έχει γυρίσει την πλάτη