• Πολιτική

    Κυβέρνηση: Δεν έγιναν παζάρια με τον Τζανερρίκο, αυτός έλεγε ότι έχει «επιχειρηματικές πλάτες» – Πού το πάει ο ανώτατος δικαστικός – Όλο το παρασκήνιο

    Χρήστος Τζανερρίκος

    Χρήστος Τζανερρίκος


    Σε σίριαλ με άγνωστο τέλος – και μάλιστα ενόψει εκλογών αλλά και της απόφασης του Αρείου Πάγου για το «κόμμα Κασιδιάρη» – εξελίσσεται η «υπόθεση Τζανερρίκου», καθώς από τη μια η κυβέρνηση «αδειάζει» τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου και πρόεδρο του Α1 Πολιτικού Τμήματος, αναφορικά με τις αιτιάσεις του περί επαφής με «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα», αποδίδοντάς του μάλιστα υστεροβουλία, και από την άλλη, ο ανώτατος  δικαστικός «απειλεί» με νέες συγκεκριμένες αποκαλύψεις.

    Εντύπωση προκαλεί και η αναφορά κυβερνητικών πηγών σε «ερείσματα του κ. Τζανερρίκου σε μεγάλα  οικονομικά συμφέροντα», που φέρεται να επικαλέστηκε ο παραιτηθείς δικαστικός, προκειμένου να ενισχύσει την επιθυμία του να αναβαθμιστεί σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στη θέση δηλαδή του κ. Ισίδωρου Ντογιάκου. Αλλά και το γεγονός ότι οι ίδιες πηγές, αποδίδουν την μετέπειτα στάση του κ. Τζανερρίκου στην πικρία του για την μη αναβάθμισή του- από τότε τη φυλάει στην κυβέρνηση και γι αυτό κάνει αυτά που κάνει τις τελευταίες μέρες, έλεγαν.

    Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι ούτε ο Πρωθυπουργός ούτε κανένας άλλος από την κυβέρνηση είχε επαφή με τον κ. Τζανερρίκο, πλην αυτής που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον ανώτατο δικαστικό με την κυβέρνηση, σε καθαρά ενημερωτικό επίπεδο και χαρακτήρα, ενόψει της κατάθεσης της ενισχυτικής τροπολογίας για την περαιτέρω θωράκιση της Βουλής από μια πιθανή είσοδο του «κόμματος Κασιδιάρη»

    Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι ο ανώτατος δικαστικός φέρεται να προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της «δεξιάς», με θεσμική παρουσία δίπλα σε υπουργούς Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Καραμανλή, η πλευρά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπογραμμίζει τη συνδικαλιστική δράση και παρουσία του κ. Τζανερρίκου και πρωτίστως το γεγονός ότι είχε  κατέλθει στις εκλογές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ως «alter ego» της κας Βασιλικής Θάνου, όπως λέγεται, η οποία είχε χρισθεί Πρόεδρος του Αρείου Πάγου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, ισχυρίζονται ότι το «μανιάτικο Τζενερρίκου εναντίον της ΝΔ κρατά από πέρυσι, οπότε και ο ανώτατος δικαστικός περίμενε να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αλλά «κόπηκε» ακριβώς επειδή είχε «χρεωθεί» στην πλευρά Θάνου, άρα σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

    Δικαστικές πηγές ανέφεραν  επίσης  ότι δεν είναι νοητό ο κ. Τζανερρίκος να μιλά για έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, όταν μία αρμοδιότητα περνά στην Ολομέλεια του τμήματος στο οποίο προήδρευε. «Αντιθέτως, θα μπορούσε να κατηγορηθεί για έλλειψη εμπιστοσύνης στους συναδέλφους του και προσπάθεια μείωσής τους, με μία τέτοια αντίδραση», σημείωναν χαρακτηριστικά.

    Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι με νεότερη δήλωσή του ο κ. Τζανερρίκος δηλώνει ότι δεν συναντήθηκε με κυβερνητικό παράγοντα ή με πολιτικό πρόσωπο παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να υποστηρίζει πως η συνάντηση έγινε, αλλά με πρόσωπο εκτός πολιτικής, (με επιχειρηματία λένε πηγές), το οποίο, όπως ισχυρίζεται, του μετέφερε μήνυμα της κυβέρνησης και θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή μετά την αφυπηρέτησή του.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δίπλα στις κατηγορίες εναντίον του κ. Τζανερρίκου, στον οποίο προσάπτεται ότι, με τη στάση του «ηρωοποιεί τον Κασιδιάρη», ήρθαν να προστεθούν και δηλώσεις του κ. Αν. Κανελλόπουλου, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που ανέλαβε προσφάτως τα ηνία του «κόμματος Κασιδιάρη», ο οποίος στηρίζει πλήρως τον κ. Τζανερρίκο, σημειώνοντας πως «δεν εξέφρασε γνώμη, τι θα γίνει στη συνεδρίαση που θα γίνει αρχές Μαΐου, απλώς κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις, δηλαδή τη μετατροπή του πενταμελούς σε δεκαμελές συμβούλιο», κάτι που – όπως είπε – είναι εκτός του πλαισίου το οποίο ορίζει ο Οργανισμός Δικαστηρίων. Ο κ. Κανελλόπουλος μάλιστα, προανήγγειλε ότι «ένα είναι βέβαιο, δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια»

    Στην αντιπαράθεση πήραν θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με την Κουμουνδούρου να ισχυρίζεται ότι «με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς» και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να τονίζει ότι οι αποκαλύψεις εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπου πολιτεύεται η κυβέρνηση στο πεδίο της Δικαιοσύνης.

    Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «τα ερωτήματα αυτά πρέπει να τα απαντήσει πρώτος απ’ όλους ο Υπουργός Δικαιοσύνης και να μην ερημοδικήσει για πολλοστή φορά».

    Αδειάζει ωστόσο τον κ. Τζανερρίκο θέτοντας με νόημα το ερώτημα: «Ο κ. Αντιπρόεδρος γιατί προσήλθε σε συναντήσεις και έστερξε σε συνομιλίες επί του θέματος, που θα έκρινε σε λίγες ημέρες; Διότι οι πρώτοι φύλακες της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι οι λειτουργοί της, ιδίως αυτοί που έχουν τιμηθεί με τα ύπατα αξιώματά της».

    Έγκυροι συνταγματολόγοι δεν διστάζουν να ζητούν την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος. Καλούν δε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους το όνομα των οποίων εμπλέκεται να καταθέσουν έγκληση για συκοφαντική δυσφήμιση και ο κ. Τζανερίκος να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

    Νωρίτερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε τονίσει: Η κυβέρνηση είχε μια διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου που είχε να κάνει με τα δικονομικά ζητήματα λειτουργίας του ανώτατου δικαστηρίου και αυτό ήταν θεσμικά επιβεβλημένο. Τι σχέση έχει αυτό με όλα τα απίθανα που λέγονται; Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της Κυβέρνησης σε οποιοδήποτε επίπεδο. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όσοι εστιάζουν όχι στη μεγάλη εικόνα, αλλά σε άλλα πράγματα, είναι ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν παζαρεύει την αξιακή της αρχή να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία από το οποιοδήποτε τέχνασμα θέλουν να εφεύρουν εγκληματικές οργανώσεις, συμμετέχοντες σε εγκληματικές οργανώσεις και μαχαιροβγάλτες, για να συμμετάσχουν σε εθνικές εκλογές. Δεν υπάρχει κανένα παζάρι να γίνει, δεν υπάρχει συζήτηση σε αυτό. Τελεία και παύλα.

    Διαβάστε επίσης

    Κυβερνητικές πήγες: Ο Τζανερρίκος ήθελε να γίνει Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με επιχειρηματικές «πλάτες»

    Τζανερρίκος: Αν δεν πει τι έγινε ο “ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας” θα πω εγώ



    ΣΧΟΛΙΑ