Καλή η πολιτική μακράς πνοής με στρατηγικούς και μεγαλεπήβολους στόχους, καλύτερη όμως η καθημερινότητα. Η μια δίνει και χτίζει κύρος, η άλλη χτίζει εμπιστοσύνη και κερδίζει εκλογές.

Έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όλο και πιο συχνά τελευταία, είτε με δημόσιες παρεμβάσεις του στο εσωτερικό, είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με Ευρωπαίους παράγοντες , επισημαίνει την αδήριτη ανάγκη για άμεσες και χωρίς χρονοτριβή αποφάσεις. Το μήνυμα που έχει φτάσει στις Βρυξέλλες είναι σαφές: εφόσον σημειωθεί καθυστέρηση, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη μονομερώς να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα εξαντλούν τα περιθώρια στήριξης των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Μέτρα στήριξης

Οι μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο αποτελούν πλέον προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Όχι μόνο με τις παρεμβάσεις με επιδόματα και τα μέτρα στήριξης, αλλά και σε κάθε άλλη κυβερνητική δραστηριότητα θα επισημαίνεται και θα τονίζεται το κοινωνικό πρόσημο. Από τις μεταρρυθμίσεις στην ψηφιακή πολιτική μέχρι το  σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Ως προς τα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο επισημαίνονται: η  αυξημένη  επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου, η επιδότηση της τιμή του πετρελαίου κίνησης, η επιδότηση της βενζίνης, η έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί, η χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες, η καταβολή διπλή δόσης σε 250.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η καταβολή  μιάμιση επιπλέον δόσης επιδόματος στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού, καθώς και οι αγροτικές ενισχύσεις.

Κοινωνική συνοχή

Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι «η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει πάντα με την κοινωνική συνοχή». Κι όπως επιδιώκουν στην κυβέρνηση, «κάθε ευρώ που μπαίνει στη χώρα πρέπει να ενισχύει την ποιότητα ζωής και το εισόδημα της κοινωνίας».

Ο στόχος αυτός αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» για την εφαρμογή του οποίου έγινε την Παρασκευή  η πρώτη πληρωμή ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Οι άξονες αυτού του προγράμματος είναι δυο:

  • Ήδη είναι η εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο καθίσταται σημαντικό αυτή την περίοδο που αυξάνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος. Σύντομα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και το «Εξοικονομώ» μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  • Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα Ι», που αφορούσε στην αγορά, μέσω voucher, τεχνολογικού εξοπλισμού, με δικαιούχους πάνω από 500.000 μαθητές και εφαρμόζεται το «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», που αφορά στην αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για εκπαιδευτικούς και μαθητές πυρόπληκτων περιοχών, με 170.000 ωφελούμενους.

Στο ίδιο Εθνικό Σχέδιο έχουν ενταχθεί πρωτοβουλίες και δράσεις με έντονο κοινωνικό πρόσημο όπως: τα προγράμματα κατάρτισης νέας γενιάς για 80.000 ανέργους, το πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων άνω των 45 ετών που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή, ο προσωπικός Βοηθός ΑμΕΑ, το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης για την προστασία της υγείας, με πρώτη δράση αυτή για τον καρκίνο του μαστού. Σημαντική θέση στο σχεδιασμό έχει και η δράση «δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των επιχειρήσεων». Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό των χώρων, καθώς και για την πρόσληψη έως δύο βρεφονηπιοκόμων για χρονικό διάστημα 24 μηνών.

Ακροβασίες

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι η κυβέρνηση, επιχειρεί να «μεταφράσει» σε κοινωνικό αντίτιμο, όσα μέτρα και πρωτοβουλίες αναλαμβάνει, όχι μόνο οδεύοντας προς τις κάλπες. Αλλά, αν όχι κυρίως, για να «καταπολεμήσει» τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για αδράνεια και ακινησία, την ώρα, που έχουν υιοθετηθεί πολιτικές που απορροφούν μεγάλο μέρος των συνεπειών της κρίσης. Και -το βασικότερο- με ένα προϋπολογισμό που ακροβατεί επικίνδυνα.

Διαβάστε επίσης

Σκέρτσος: «Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 επιδιώκει να δημιουργήσει την καλύτερη εκδοχή της χώρας μας»