ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.
Η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθεί ως γνωστόν 16-18 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση για να λύσει τα δομικά προβλήματα στην αγορά ενέργειας, απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας και της ΔΕΗ, με θέμα τους τρόπους παρέμβασης στο υψηλό ενεργειακό κόστος και ειδικότερα τη θέσπιση πλαφόν στη χονδρεμπορική.
Ο μηχανισμός που συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ως κεντρικό σενάριο την παρέμβαση στη χονδρεμπορική τιμή, με επιδότηση στους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο στην περίπτωση αύξησης του κόστους τους λόγω ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα τεθεί πλαφόν τιμής διαφορετικό σε κάθε τεχνολογία, με βάση το κόστος παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο ή ΑΠΕ. Ακολούθως θα προβλέπεται σε περίπτωση ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου να υπάρχει μηχανισμός, αποζημίωσης των παραγωγών ενέργειας από φυσικό αέριο, μέσω επιδότησης ώστε να καλύπτεται το αυξημένο κόστος τους.
Το πλεονέκτημα αυτού του μηχανισμού σε σχέση με τις επιδοτήσεις που πληρώνονται σήμερα, οριζόντια, είναι ότι με τη θέσπιση του πλαφόν ανά τεχνολογία, δε θα αυξάνεται η τιμή της χονδρεμπορικής και επομένως το σύνολο του κόστους του ρεύματος. Σήμερα η χονδρεμπορική τιμή αυξάνεται από την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και παρασυρόμενη από τις τιμές του φυσικού αερίου δημιουργεί υπερκέρδη στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά. Ακολούθως το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής μεταφέρεται στους λογαριασμούς μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Με σταθερή τη χονδρεμπορική τιμή, δε θα χρειάζεται ρήτρα αναπροσαρμογής, και θα επιδοτείται μόνο η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, στην περίπτωση που προκύψει παραπάνω κόστος παραγωγής, από την αύξηση της τιμής του αερίου. Το κόστος της παρέμβασης, σε πρώτη φάση, ως το τέλος του έτους, υπολογίζεται στην περιοχή των 2-2,5 δισ. ευρώ.
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο που, σε πρώτη φάση, φτάνει ως το τέλος του 2022, με την προοπτική να επεκταθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ανάλογα με την πορεία των τιμών και αφορά την εφαρμογή πλαφόν στην τιμή ρεύματος, ώστε να αντικατασταθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να μειωθεί το κόστος της ενέργειας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wall Street: Πάρτι στις τεχνολογικές μετοχές για Netflix και Τεχνητή Νοημοσύνη, ξανά στις 20.000 μονάδες ο Nasdaq
- Νταβός: Άρση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας
- Ιράν: Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ υπονόμευσε τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ
- Πετρέλαιο: Νέες απώλειες για τις τιμές, σε χαμηλό δύο εβδομάδων WTI και Brent