ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια σχεδόν εξολοκλήρου ανάκτηση των εκλογικών ποσοστών της ΝΔ πριν το δυστύχημα των Τεμπών, τα οποία ανέρχονται στο 33,8% (έναντι 26,9% του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή διαφορά η οποία αγγίζει τις επτά μονάδες), που σηματοδοτεί τη διατήρηση μιας «δυναμικής αυτοδυναμίας» σε πιθανές δεύτερες εκλογές, αλλά και πολιτική υπεροχή σχεδόν σε όλους τους δείκτες που σχετίζονται με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής»
Στην ίδια δημοσκόπηση διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι τα αθροιστικά ποσοστά της εκτίμησης ψήφου δεν δίνουν καμία κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ή των «ηττημένων» (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25) μετά τις πρώτες κάλπες.
Ενδεικτικό της πολιτικής υπεροπλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα είναι και το σχεδόν διπλάσιο ποσοστό στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός (35% έναντι 18%), με τη διαφορά να γίνεται συντριπτική αναφορικά με το ποιος έχει διεθνές κύρος (51% έναντι 10%), το ποιος είναι καλύτερος στο χειρισμό κρίσεων (42% έναντι 15%), στην οικονομική πολιτική (37%-17%), αλλά και την αποτελεσματικότητα (37%-14%).
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα και σε δείκτες όπως η εγγύηση της καλής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών (29%-21%), η ειλικρίνεια (23-13%), προμετωπίδες δηλαδή του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στις απαντήσεις των ερωτώμενων για το ποιο κόμμα είναι καλύτερο να χειριστεί τα θέματα της οικονομίας (35% ΝΔ έναντι 18% ΣΥΡΙΖΑ), της εξωτερικής πολιτικής (45% ΝΔ-15% ΣΥΡΙΖΑ), την ασφάλεια του πολίτη (32% ΝΔ- 16% ΣΥΡΙΖΑ), τον εκσυγχρονισμό του κράτους (39% ΝΔ-16% ΣΥΡΙΖΑ)
Το μόνο πεδίο όπου η υπαρκτή διαφορά μειώνεται είναι η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων (24% ΝΔ-23% ΣΥΡΙΖΑ)
Η ακρίβεια και η οικονομία εξακολουθούν να παραμένουν τα σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες (32%, 25%), με την ανεργία στην τρίτη θέση αλλά με υποπολλαπλάσια ποσοστά (8%).
Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό με το ποσοστό 51% που δηλώνει την προτίμηση του για αυτοδύναμη κυβέρνηση έναντι 48% το οποίο τάσσεται υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας ενδέχεται να είναι ένα κλειδί ως προς τη διαμόρφωση των τάσεων στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Μαρτίου, αμέσως μετά τα Τέμπη. Το ποσοστό της καταγράφεται στο 27,8 έναντι 26,2 του Μαρτίου, ενώ μικρή άνοδο σημειώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 22,2 έναντι του προηγούμενου 21,5%.
Κάμψη εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ με μία νέα υποχώρηση (στο 8,5 από 9,4) ενώ ανοδικά συνεχίζει να κινείται το ΚΚΕ (6% έναντι 5,7 τον Μάρτιο) και το ΜέΡΑ25 (4,4% από 3,9), Οι «Έλληνες» του Κασιδιάρη «πέφτουν» στο 3,5% από 3,8). Η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται στο 13,2.
Ο άλλος δείκτης- «κλειδί», η παράσταση νίκης, αποτυπώνει νέα σημαντική άνοδο για τη ΝΔ (70% έναντι 60%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 17%.
Ωστόσο, από την ανάλυση των ποσοστών με βάση τις ηλικίες, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ΝΔ έχει πρόβλημα στη Generation Z (17-26) όπου καταγράφει ποσοστό 13%, (έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ) και στους Milennials (27-42) όπου αγγίζει το 22,6% (έναντι 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ). Με τα ποσοστά να ανεβαίνουν κατακόρυφα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος ανάλογα με την αύξηση της ηλικίας.
Εντύπωση προκαλεί και το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις γυναίκες (6,5% από 8,5% στο σύνολο), στους αγρότες (5,7%) και την εργατική τάξη (4,7%).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση