Με την ανάγκη σχηματισμού ισχυρής σταθερής κυβέρνησης που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της χώρας και τον σεβασμό των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, απαντά ο πρωθυπουργός στα «ευφυολογήματα», όπως τα χαρακτηρίζει, για τον σχηματισμό «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» και στα περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών.

Σενάρια που ενίσχυσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ένα «από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης». Αλλά και για «επιχείρηση συγκάλυψης» εκ μέρους του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισ. Ντογιάκου. Προαναγγέλλοντας μάλιστα, τη συγκρότηση προανακριτικής από μια «προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία» για τους «βασικούς υπευθύνους του σκανδάλου αυτού». Που είναι «ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση». Δηλαδή, όπως διευκρίνισε, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «που έβαλαν την υπογραφή τους προκειμένου να μην έχει τη δυνατότητα η αρμόδια Επιτροπή, η ΑΔΑΕ, να προσφύγει κάποιος για να μάθει αν παρακολουθείτο ή όχι». Αλλά, ενδεχομένως, «και άλλοι υπουργοί μέσα στο Μαξίμου».

1

«Σταθερότητα ή χάος»

Απέναντι στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιμένει να αναδεικνύει το θετικό αφήγημα και τον προγραμματικό λόγο, αντιπαραβάλλει τη μια ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης που υπάρχει, όπως εκτιμά, και παραλλάσει το διακύβευμα των εκλογών από «μπροστά ή πίσω» σε «σταθερότητα ή αχταρμάς και χάος».

Χωρίς να διστάζει να κάνει λόγο για «ανίερες κομματικές συμμαχίες» για «παράγοντες αστάθειας», χαρακτηρίζοντας τα σενάρια του διακινούνται «σχεδόν στα όρια της πολιτικής αποσταθεροποίησης».

«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν ξέρουμε τι θέλουν, γιατί δεν μας το λένε. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Ξέρουμε μόνο τι δεν θέλουν: δεν θέλουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό. Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει, όχι αυτοί», ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του Προέδρου της ΝΔ στην ομιλία του χθες από την Καστοριά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν πως όλες αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν τη βασική θέση του κ. Μητσοτάκη ότι απαιτείται μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, και προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο τελικός στόχος, πρέπει να εξασφαλιστεί ένα πολύ υψηλό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος στις πρώτες κάλπες, ώστε να «καούν» όλα τα σενάρια κυβερνήσεων «ειδικού σκοπού» και «εγχειρήματα παραλυσίας».

Προς επίρρωση του πολιτικού επιχειρήματος της η κυβέρνηση επικαλείται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος, όπως για παράδειγμα, η τουρκική απειλή και ο αναθεωρητισμός που αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Υπενθυμίζουν δε, ότι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας, άρα, μια κυβέρνηση εξαιρετικά ευάλωτη και ανίσχυρη που δεν μπορεί να σταθεί, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο διεθνές προσκήνιο.

Στην κυβέρνηση αποδίδουν τις συνεχείς μεταλλάξεις της αντιπολίτευσης από την «κυβέρνηση των ηττημένων» αρχικά στην «κυβέρνηση ανοχής» και ακολούθως στην «κυβέρνηση ειδικού σκοπού», στην «απόλυτη σύγχυση» των κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη, οι οποίοι, βλέποντας ότι χάνουν τις εκλογές, «κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να κρατηθούν στην καρέκλα τους ή να διεκδικήσουν με κάποιο τρόπο -ο οποίος είναι βαθιά εξωθεσμικός- την επιστροφή τους στην εξουσία».

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι τον λόγο έχει ήδη η Δικαιοσύνη και πως εξεταστική επιτροπή θα μπορούσε να συσταθεί εκ νέου και στην επόμενη Βουλή, ακόμα και με πρωτοβουλία της μειοψηφίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τους υπαινιγμούς για φυλάκιση ακόμα και πολιτικών προσώπων, υπογραμμίζει επίσης ότι η δικαιοσύνη αποδίδεται από την ίδια τη Δικαιοσύνη και όχι από τους πολιτικούς αντιπάλους. Και υπενθυμίζει με νόημα ότι ο κ. Πολάκης ήταν αυτός ο οποίος πριν από τις προηγούμενες εκλογές είχε πει «πρέπει να στείλουμε και κάποιους φυλακή μπας και καταφέρουμε να κερδίσουμε τις εκλογές».

Άνοιγμα Τσίπρα στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής

Πάντως, χθες, ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, διευκρίνισε ότι ο ειδικός σκοπός της κάθαρσης μπορεί να ενταχθεί στον γενικό σκοπό μιας σταθερής κυβέρνησης μακράς πνοής. Κατηγόρησε ωστόσο τον κ. Ανδρουλάκη ότι «αν θέλεις κάθαρση δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία».

Εντύπωση προκαλεί πάντως, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι «τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν από τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής της και της ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους».

Διαβάστε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απέναντι στην πρόταση της ΝΔ υπάρχει ο απόλυτος πολιτικός αχταρμάς

Μητσοτάκης: Σε απόλυτη σύγχυση οι αντίπαλοί μας – Υπάρχει όριο στη συκοφαντία και την κοπτοραπτική