• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στις 30 Νοεμβρίου του 2024

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης με θέμα: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη – Παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας για τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης erga.gov.gr» παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στο κοινό στις 30 Νοεμβρίου του 2024. “Δεν θα εγκαινιαστεί, αλλά θα παραδοθεί την 30η Νοεμβρίου. Σε 95 μέρες από τώρα. Οπότε το ρολόι δουλεύει αντίστροφα.” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε στην ομιλία του ότι η Θεσσαλονίκη αλλάζει.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην σημερινή εκδήλωση είπε αποτέλεσε μια επιλογή προκειμένου να παρουσιαστούν τα έργα που έχουν γίνει και σχεδιάζονται να γίνουν στη Θεσσαλονίκη και τη Κεντρική Μακεδονία καθώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια της ΔΕΘ διαπιστώθηκε ότι αδικείται η πόλη δεδομένου ότι στην ομιλία των ΔΕΘ η ομιλία αφορά τους εθνικούς στόχους της χώρας.

    Αναφέρθηκε στον περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη τις προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών και στην πλατφόρμα λέγοντας ότι έχει μεγάλη σημασία. «Είναι η δέσμευση της κυβέρνησης και όλων των φορέων» είπε για την πλατφόρμα και να υπάρχει λογοδοσία έναντι των πολιτών. Μέσα από την πλατφόρμα είπε ότι υπάρχει προτεραιοποίηση των έργων δεδομένου ότι υπάρχουν 102 δις ευρώ για έργα. «Αποτελεσματικότητα, είναι η λέξη που διακρίνει την κυβέρνηση και μπορούμε να υλοποιούμε αυτά τα οποία δεσμευόμαστε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Τόνισε ότι υπάρχουν 600 έργα μόνο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ότι στην σημερινή εκδήλωση «ακούσατε τα σημαντικότερα από αυτά τα έργα που γίνονται στην περιοχή».

    «Η Θεσσαλονίκη αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Καμία κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει περισσότερα έργα από ότι έχει υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    Στάθηκε ειδικά στα έργα της υγείας όπως τα νέα νοσοκομεία αλλά και τα έργα στα υφιστάμενα. Για το fly over είπε ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς και στόχος να ολοκληρωθεί πριν από εκλογές της άνοιξης του 2027 .

    Για το μετρό της Θεσσαλονίκης έκανε ξεχωριστή μνεία στην υπουργό Πολιτισμού και στο υπουργείο για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν ότι «πολλοί αμφισβητούσαν ότι μπορούμε να έχουμε και αρχαία και μετρό».

    «Σήμερα ο σταθμός της Βενιζέλου είναι ένα μουσείο και ο πιο εντυπωσιακός σταθμός σε μετρό. Είμαστε πλέον παγκόσμιοι ειδικοί απόστασης και επανατοποθέτησης αρχαίων» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το μετρό θα παραδοθεί την 30η Νοεμβρίου του 2024, το ρολόι δουλεύει αντίστροφα για να βρεθούμε ανήμερα του Αγίου Ανδρέα για μια μεγάλη γιορτή»

    Τι ανακοίνωσαν οι υπουργοί

    Κατά την ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε εκτενώς στις ανισότητες που καταγράφονται μεταξύ των Περιφερειών είναι αρκετές καθώς η κάθε μία έχει τον δικό της χαρακτήρα και ανάγκες και κατα συνέπεια χρειάζεται να προχωρήσει η κάθε μία στα έργα που έχει καταγεγραμμένα προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη.

    Όπως τόνισε ο κ. Σκέρτσος σήμερα η χώρα έχει ένα πακέτο 102 δις ευρώ έως το 2027 που αφορά το σύνολο των κοινοτικών εργαλείων και χρηματοδοτήσεων χαρακτηρίζοντας το ποσό ως «ένα διπλάσιο σχέδιο Μάρσαλ» που πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της χώρας.

    Επισήμανε ότι η πλατφόρμα erga.gov.gr δεν είναι ένα τεχνικό εργαλείο αλλά ουσιαστικά «απαντά σε μια ανάγκη που διαπιστώσαμε το 2019» όπου ουσιαστικά η κυβέρνηση απλά αναρωτήθηκε που βρίσκονται τα έργα που έχουν γίνει στην χώρα καθώς δεν υπήρχε ενημέρωση για τα έργα συνολικά που έχουν γίνει στην χώρα.

    Στην πλατφόρμα έχουν ήδη καταγραφεί 6.000 έργα και πλέον θα προχωρήσει η καταγραφή των 12 συν 1 περιφερειακών σχεδίων όπου όλοι οι φορείς ακόμα και οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα έργα που σχεδιάζονται, πως αυτά προχωρούν κλπ.

    Για το μετρό ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες «είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τη βασικής γραμμή. Το 94,8% του έργου έχει ολοκληρωθεί είπε και πρόσθεσε ότι η επέκταση στην Καλαμαριά θα ολοκληρωθεί το β εξάμηνο του 2025. Για τη fly over είπε ότι είναι ένα καλό έργο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2027 θα έχει ολοκληρωθεί.

    Ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας αναφέρθηκε στο ξεχωριστό ρόλο της βόρειας Ελλάδας που συνορεύει με τέσσερα διαφορετικά κράτη τονίζοντας ότι «η γεωπολιτική θέση της είναι μοναδική» προσθέτοντας ότι η «Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη νομοτελειακά θα πρωταγωνιστήσουν το επερχόμενο διάστημα».

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυκαλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των μικροσωματιδίων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα ειδικά στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και άλλες πόλεις ανακοινώνοντας ότι θα δοθούν κίνητρα προκειμένου να προχωρήσουν οι πολίτες στην εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας οι οποίες είναι ιδιαίτερα φιλικές για το περιβάλλον.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τ. Θεοδωρικάκος μίλησε για τα έργα στα βιομηχανικά πάρκα όπως στη Σίνδο αλλά και το έργο στο πρωην στρ. Γκόνου όπου θα μετατραπεί σε κέντρο logistics και ελεύθερου εμπορίου. Αναφερόμενος για το ThessINTEC είπε ότι χρηματοδοτείται με 33 εκτ. Ευρώ από το Υπουργείο και 17 εκατ. Ευρώ από τις ιδιωτικές επενδύσεις

    Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αφού ευχήθηκε στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα του ως επιτρόπου στις Βρυξέλλες έκανε ειδική αναφορά στην αγορά Μοδιάνο πως έγινε κόσμημα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση κάνει πολλά πράγματα. Για το έλλειμμα προσωπικού στα νοσοκομεία Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι παραθέτοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 υπηρετούν 13.106 άτομα ( γιατροί, νοσηλευτές κλπ) και τον Μάιο του 2024 υπηρετούν 14842 επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «προφανώς δεν καταρρέει η υγεία». Αναφέρθηκε στο νέο ογκολογικό νοσοκομείο που θα γίνει λέγοντας ότι ‹έχει γίνει η σύμβαση παραχώρησης του χώρου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου», στο νέο παιδιατρικό νοσοκομείο που γίνεται με το Ίδρυμα Νιάρχος, στο γενικό νοσοκομείο «Παπανικολάου» είπε για την ανέγερση κλινικής για κυτταρικές θεραπείες. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και σε άλλα έργα που πραγματοποιούνται στα υπάρχοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπως στην αναμόρφωση των ΤΕΠ στο «Ιπποκράτειο» αλλά και εκσυγχρονισμό και ανακαινίσεις σε πολλά Κέντρα Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της αναφέρθηκε στο τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. «Η χώρα έχει σχέδιο και για τον πολιτισμό και υπάρχουν πόροι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε έργα στην Κεντρική Μακεδονία που ξεπερνά τα 150 εκ. Ευρώ». Αναφέρθηκε επίσης στην Συντήρηση και ανάδειξη των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης με συνολικό ποσό 5 εκατ. Ευρώ πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης το υπουργείο θα προχωρήσει στην ανάπλαση του τετραγώνου του Αγίου Δημητρίου. Η κ. Μενδώνη έκανε αναφορά και στο σταθμό Βενιζέλου υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε στο έργο με τη λογική «και αρχαία και μετρό». «Διασώσαμε και αναδεικνύουμε τα τεκμήρια της πόλης με πρωτοπόρες και καινοτόμες λύσεις» είπε προσθέτοντας ότι έτσι αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος 1300 τετραγωνικών μέτρων.

    Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκε στην ανάπλαση της ΔΕΘ αλλά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τις υποχρεωτικέ επενδύσεις ύψους 130 εκ. Ευρώ για 6ο προβλήτα κλπ. Για την μαρίνα Καλαμαριάς είπε ότι στόχος είναι ένας πόλος έλξης για όλους.

    Δείτε την παρουσίαση:

    Διαβάστε επίσης:

    Βασίλης Κικίλιας: Μέσα στο πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες της Αττικής

    «Ελληνικό Κτηματολόγιο»: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κτηματογράφηση – Ποιες αλλαγές φέρνει

    Νίκος Ταχιάος: Μετρό και Flyover μεταμορφώνουν τη Θεσσαλονίκη



    ΣΧΟΛΙΑ