ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
«Μαστίγιο και καρότο» θα συνεχίσει να κρατά στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφεξής και ενόψει του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη του μηνός, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι πλέον, το ενδεχόμενο κυρώσεων εναντίον τουρκικών οντοτήτων αλλά και φυσικών προσώπων, που κρίνεται ότι παραβιάζουν το εμπάργκο κατά της Ρωσίας, είναι ορθάνοιχτο. Με πρόδηλη έμμεση αναφορά και για την περίπτωση που οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά, τόσο σε επίπεδο ρητορικής, όσο και κυρίως επί του πεδίου, περάσουν τις «κόκκινες» γραμμές, που εδώ και καιρό έχει χαράξει η Αθήνα.
Με τον τρόπο αυτό ο Πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε πλήρως το προχθεσινό ρεπορτάζ του mononews, το οποίο ήταν το μόνο ελληνικό μέσο που μετέδωσε τις πληροφορίες για τις σχετικές εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης.
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος και σε αυτή την μίνι κρίση έδειξε αφενός άριστα πληροφορημένος για τις προθέσεις της Τουρκίας, αφετέρου αντέδρασε με σωστά αντανακλαστικά, ακυρώνοντας το σχέδιο Ερντογάν να εκθέσει την Ελλάδα και μετά να αποχωρήσει χωρίς αντίλογο, χωρίς να τρέφει αυταπάτες για την αναθεωρητική στρατηγική Ερντογάν, έστειλε και ένα παράπλευρο επίσης σαφές μήνυμα («καρότο») προς την Άγκυρα. Επικαλούμενος την ανάγκη διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (όπως ζητά εσχάτως και η Άγκυρα) αλλά και για το ένα κύριο ζήτημα, το οποίο αποτελεί ιστορικά τη βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες, «την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο», όπως ο ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Κερδισμένη η Ελλάδα στην Πράγα
Στην Κυβέρνηση, έχοντας στη διπλωματική τους φαρέτρα το «Όλοι οι ευρωπαίοι είδαν ποιος προκαλεί, ποιος υψώνει τους τόνους» με αφορμή το τουρκικό αναθεωρητικό «κρεσέντο» της Πράγας, από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, μετά από το «θερμό» επεισόδιο στο κάστρο της πρωτεύουσας της Τσεχίας, προτάσσουν, σε αυτή τη φάση, την αναφορά ότι «η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στην κυριαρχία, στα εδάφη, στα δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας». Και, ταυτόχρονα με την συνέχιση της επιχείρησης διεθνοποίησης της τουρκικής απειλής, όπως απέδειξαν και οι εκτενείς αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο σύνολο των αιτιάσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Αν. Μεσόγειο και τη Λιβύη, ενώπιον των άλλων ηγετών της Ε.Ε., θέλουν να πιστεύουν ότι ο Ερντογάν πήρε τα μηνύματα της Πράγας, καθώς δεν του πέρασε το …νταηλίκι.
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «ο Ερντογάν αιφνιδιάστηκε» και, προς επίρρωση, επικαλούνται τις δημόσιες δηλώσεις του στους τούρκους δημοσιογράφους, αναφορικά με το πως βρέθηκε απέναντι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης («παρόλο που δεν αρμόζει στο πνεύμα του δείπνου πήρε το λόγο, δεν ξέρω από που πήρε την άδεια») Όπως και το «εν ευθέτω χρόνω ελπίζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε», όπως αναγκάστηκε να πει ο «Σουλτάνος», το οποίο, προφανώς, απέχει έτη φωτός από την επωδό «Μητσοτάκης γιοκ».
Το κλίμα απομόνωσης για τον Τούρκο ηγέτη, αυτή τη φορά, δεν είναι ένα …ελληνικό εφεύρημα. Αποτυπώνεται και σε τίτλους έγκυρων ευρωπαϊκών ΜΜΜΕ, όπως το Politico (ο αυταρχικός Ερντογάν έβρισε την Ελλάδα), που δεν φημίζονται για τις …φιλοκυβερνητικές θέσεις τους.
Συμμαχική «ασπίδα» για την Ελλάδα μέχρι τις τουρκικές εκλογές
Το σημαντικότερο όμως, είναι ο αντίκτυπος που έχει η αλλοπρόσαλλη πολιτική και οι αντιφάσεις Ερντογάν σε ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία.
Στην κατεύθυνση αυτή, τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, μετά από τις σαφείς αναφορές Μακρόν κατά το τετ α τετ με τον Τούρκο ηγέτη στην Πράγα για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων της Συμμαχίας, πολύ περισσότερο σε αυτή τη συγκυρία, το Παρίσι «άδειασε» πανηγυρικά και το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Διακηρύσσοντας ότι αυτό παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών- μελών της ΕΕ (δήλωση με τεράστιο διπλωματικό ειδικό βάρος καθώς ταυτίζει τα ελληνικά με τα ευρωπαϊκά δίκαια και συμφέροντα) και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη.
Την ίδια ώρα, ενισχύεται η παρουσία Αμερικανών, Γάλλων και Ισραηλινών στην Αν. Μεσόγειο αλλά και στη χώρα μας με εφαλτήριο τη Σούδα.
Ήδη, το αμερικανικό αεροπλανοφόρου «George H.W. Bush» κατέπλευσε στην Κρήτη. Με τον διοικητή της «Δύναμης Κρούσης 10», της οποίας το πυρηνοκίνητο σκάφος είναι η βασική μονάδα, να δηλώνει ότι «η συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα στους τομείς άμυνας και ασφάλειας βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό σημείο. Οι βάσεις και οι ευκολίες υποστήριξης στη Σούδα εξακολουθούν να αποτελούν “πετράδι του στέμματος” στην Ανατολική Μεσόγειο που επιτρέπει στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ να πραγματοποιούν επιχειρήσεις, να είναι διαλειτουργικές οι δυνάμεις και να προσφέρουν ασφάλεια στην περιοχή»
Ανάλογη στρατιωτική παρουσία αναμένεται και από γαλλικής πλευράς, τόσο στον ελλαδικό όσο και στον Κυπριακό χώρο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 27 Οκτωβρίου αναμένεται στην Αθήνα ο Γερμανός Καγκελάριος Ο. Σολτς, μετά από πρόσκληση του Κ. Μητσοτάκη. Το Βερολίνο, μετά από τη στροφή έναντι των «ίσων αποστάσεων» του παρελθόντος, όπως πιστοποιούν οι επαναλαμβανόμενες πλέον δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά, φέρεται να ενδιαφέρεται και για την κατασκευή και συντήρηση εργοστασίου παραγωγής τεθωρακισμένων στη Βόρεια Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
Επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: «Δεν γνωρίζει το πρωτόκολλο»
Μητσοτάκης για Ερντογάν: Σηκώθηκα πάνω και του είπα ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Τριντό εγκαταλείπεται από το κόμμα του, εν μέσω πολιτικής κρίσης
- Λ. Συγγρού: Μηχανή γνωστού ηθοποιού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο (βίντεο)
- Τραμπ: Πρώην πρόεδρος Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης ειδικός απεσταλμένος στη Λ. Αμερική
- ΦΠΑ: Αυτόματα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025– Πώς θα βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ