ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά από τη μια την πρόοδο που έχει κάνει οικονομικά η Ελλάδα και από την άλλη τη στρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα κοιτάζει τη θέση του επιτρόπου για τη Μεσόγειο που ανακοίνωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης είπε: «Δεν το λέω αυτό, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να χωρέσουν αυτό το λογαριασμό. Σίγουρα πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε έναν επίτροπο για τη Μεσόγειο.
«Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μια μεσογειακή χώρα. Δεν δηλώνω προτίμηση επειδή υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για εμάς και στην τελική είναι μια απόφαση που θα κάνει η πρόεδρος της Κομισιόν».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την επιλογή της Ελλάδας για την επόμενη Επιτροπή, αναφέρει το Politico. Ο σημερινός Έλληνας επίτροπος, Μαργαρίτας Σχινάς, είπε στο Playbook των Βρυξελλών αυτόν τον μήνα ότι θα ήθελε να παραμείνει και θα ήταν «μεγάλη τιμή».
Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλα ονόματα στο παιχνίδι, μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.
Τώρα που επιβεβαιώθηκε η φον ντερ Λάιεν, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στέλνουν τους υποψηφίους τους για την επόμενη Επιτροπή. Η Von der Leyen θα λάβει υπόψη την ισορροπία των φύλων, την ισορροπία των πολιτικών κομμάτων και τη γεωγραφική ισορροπία κατά τη διαίρεση των χαρτοφυλακίων.
Η έκκληση Μητσοτάκη για κορυφαία θέση στην Επιτροπή έρχεται λίγες μέρες αφότου η φον ντερ Λάιεν κέρδισε μια δεύτερη θητεία αφού έλαβε υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πριν από αυτό, είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ηγετών της ΕΕ. Για να επιτευχθεί συμφωνία για κορυφαίες θέσεις εργασίας, διορίστηκαν έξι διαπραγματευτές για να πείσουν τους ομολόγους τους να εγγραφούν. Ο Μητσοτάκης, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, εκπροσώπησαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ήρθε πρώτο στις εκλογές για την ΕΕ.
Με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε αποδυναμωμένες θέσεις και με γέφυρες όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου να αποχωρούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Μητσοτάκης μπορεί να τοποθετηθεί ως ηγέτης των ηγετών.
Ο Μητσοτάκης, που μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου το 2019, κέρδισε άνετα τις περσινές βουλευτικές εκλογές, αν και το κεντροδεξιό κόμμα του είχε χειρότερη απόδοση από το αναμενόμενο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Μετά από χρόνια που βρισκόταν στο μάτι της καταιγίδας στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2007-2008, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον «ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», κάτι που του επιτρέπει να διαδραματίσει περισσότερο ρόλο στο ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.
«Εναπόκειται στους συναδέλφους μου να κρίνουν ποιος κάνει πραγματικά πολύτιμες συνεισφορές», είπε ενώ τόνισε τον αριθμό των συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες στις οποίες έχει παρευρεθεί. «Έτσι και πάλι, προσπαθώ πάντα να προσθέτω αξία, όχι απλώς να μιλάω εκ μέρους της Ελλάδας, όπως πρέπει, αλλά και να κοιτάζω το ευρύτερο τοπίο και να προσπαθώ να λαμβάνω αποφάσεις που ενισχύουν επίσης την Ευρώπη. Έτσι βλέπω τον ρόλο μου».
Ωστόσο, η πολιτική επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή σκηνή έπληξε ένα σκάνδαλο σχετικά με τη χρήση spyware. Στα τέλη του καλοκαιριού του 2022, η κυβέρνηση στην Αθήνα παραδέχτηκε ότι υποκλοπή τηλεφώνου ενός αρχηγού της αντιπολίτευσης — μια κίνηση που χαρακτήρισε νόμιμη αλλά λάθος εκείνη την εποχή.
Ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την «ανοιχτή» προσέγγισή του για τη διαχείριση του σκανδάλου spyware και είπε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη. «Αλλά νομίζω ότι συνολικά, η θετικότητα έρχεται από την Ελλάδα και υπερτερεί κατά πολύ των αρνητικών. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά πάντα αναγνωρίζαμε τα λάθη που έγιναν».
Ανυπομονώντας για τα επόμενα πέντε χρόνια, η Ευρώπη θα χρειαστεί να έχει μια δύσκολη συζήτηση για το πώς θα πληρώσει για το κλίμα, την ανταγωνιστικότητα και τις αμυντικές φιλοδοξίες της, είπε ο Μητσοτάκης. Υποστήριξε ότι υπάρχει μια «διανοητική ασυνέπεια μεταξύ του βάθους των στόχων μας και των οικονομικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας».
Ενώ χώρες όπως η Πολωνία, η Γαλλία και η Ελλάδα πιέζουν για κοινό δανεισμό για να επενδύσουν στην άμυνα, η Γερμανία και η Ολλανδία μέχρι στιγμής έχουν εμποδίσει τη χρήση των λεγόμενων αμυντικών ομολόγων. Αλλά ο Μητσοτάκης είναι αισιόδοξος ότι τα κεφάλαια αυτά μπορούν να πειστούν να αλλάξουν στάση, καθώς συμφώνησαν με κοινό δανεισμό στον απόηχο της πανδημίας.
«Ήταν ακριβώς η ίδια ιστορία πριν συμφωνήσουμε για την ΕΕ της επόμενης γενιάς [το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά τον κορωνοϊό]. Ειδικά τώρα με αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ, δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αφελείς όσον αφορά όχι μόνο τη στρατηγική μας αυτονομία, αλλά την ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε έργα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά την άμυνα», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί μια πιθανή επιστροφή του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Τους τελευταίους μήνες, το όνομα του Μητσοτάκη εμφανιζόταν μερικές φορές ως εναλλακτική λύση στη φον ντερ Λάιεν, εάν δεν λάμβανε αρκετή υποστήριξη για δεύτερη θητεία.
Ο Έλληνας ηγέτης είπε ότι εστίαζε πάντα στην Αθήνα. Θα μπορούσε αυτό να αλλάξει σε πέντε χρόνια;
«Πέντε χρόνια είναι περισσότερο από έναν αιώνα στην πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης
Jose Cuervo: Έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής τεκίλας στο Μεξικό – Τουλάχιστον πέντε νεκροί
Βγαίνουν στα «μανταλάκια» οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου με ονόματα και διευθύνσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»