ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα βρεθεί σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης να επικεντρώνονται στον πόλεμο της Ουκρανίας, την οικονομία και τη μετανάστευση, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι εκτάκτως, αναφορά θα γίνει και στους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία και τον περαιτέρω συντονισμό της ευρωπαϊκής βοήθειας.
Αναφορικά με την οικονομία, οι «27» θα συζητήσουν για τις πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και ειδικότερα σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα τις βιομηχανίες της ΕΕ.
Ενδεικτικό της ελληνικής στάσης απέναντι στο ζήτημα είναι και το γεγονός ότι χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης συγκάλεσε κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας και της Επιτροπής Συντονισμού Βιομηχανικής Πολιτικής και ζήτησε να επικαιροποιηθεί η Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας και ειδικότερα το Σχέδιο Δράσης της, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι νέες συνθήκες, κυρίως στα ζητήματα στρατηγικής αυτονομίας.
Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε η πορεία της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, ένα σύνολο 43 παρεμβάσεων (Εθνικές Πρωτοβουλίες, Εμβληματικά Έργα, Προγράμματα και Δράσεις), συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες θα σημειώσει μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα διαφωνεί με πολιτικές οι οποίες διευρύνουν τις υπάρχουσες ανισότητες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Και στην κατεύθυνση αυτή, θα αντιταχθεί στη λογική της χαλάρωσης των κρατικών ενισχύσεων, η οποία ευνοεί τα κράτη με ισχυρούς προϋπολογισμούς.
Αναφορικά με τη μετανάστευση, και με δεδομένο ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων, ο Πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα θέσει με ένταση το θέμα της χρηματοδότησης του φράχτη στον Έβρο και γενικότερα ζητήματα έμπρακτης αλληλεγγύης των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα και τη φύλαξη των συνόρων, που, όπως θα υπενθυμίσει, είναι και ευρωπαϊκά, κάτι που βεβαίως η Ένωση οφείλει να το αποδεικνύει καθημερινά, καθώς είναι καθημερινές οι προκλήσεις και οι απειλές.
Με τη στρατηγική να υλοποιηθεί επιτέλους μια «ολιστική προσέγγιση» του κορυφαίου αυτού προβλήματος ασφάλειας για την Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιδιώξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλίσει αποτελεσματικότερη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων με εναέρια και άλλα μέσα.
Διαβάστε επίσης:
Βουλή: Ψηφίστηκε το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – ΝΑΙ από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -«Παρών» από ΣΥΡΙΖΑ
Δένδιας: Άριστες οι σχέσεις Ελλάδας και Αργεντινής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νετανιάχου: Πρώτα τα ονόματα των ομήρων που θα ελευθερωθούν και μετά η εκεχειρία – Τι λέει η Χαμάς
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης