Στην 59η Διάσκεψη του Μονάχου, την επονομαζόμενη και «Νταβός της ασφάλειας», που συγκαλείται από σήμερα στη βαυαρική πρωτεύουσα και συγκεντρώνει τα φώτα της διεθνούς διπλωματίας, βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει σε μεγάλους «παίκτες» της διεθνούς σκακιέρας τις ελληνικές θέσεις και να διευρύνει τις συμμαχίες της χώρας.

Στη Διάσκεψη με κεντρικό θέμα «Προσεγγίστε και αλληλεπιδράστε ο ένας με τον άλλο: Μην δίνετε διαλέξεις ή μην αγνοείτε ο ένας τον άλλον» («Εngage and interact with each other: Don’t lecture or ignore one another») θα δώσουν το «παρών» η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι και δεκάδες ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και του Γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, μέλους της ίδιας Επιτροπής.

Οι συναντήσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην Αθήνα του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος, προερχόμενος από την Άγκυρα, θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Μητσοτάκη και την Τρίτη με τον ΥΠΕΞ κ. Νίκο Δένδια, όπου θα εγκαινιαστεί και ο 4ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος- ΗΠΑ.

Αν και στο επίσημο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού δεν υπάρχουν συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, (η σύνθεση της αντιπροσωπείας της Τουρκίας παρέμενε ανοιχτή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην μεταβαίνει στο Μόναχο, εξαιτίας των φονικών σεισμών στη γείτονα) θεωρείται βέβαιο ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του κ. Μητσοτάκη με τους Αμερικανούς βουλευτές, ενόψει τόσο της άφιξης Μπλίνκεν όσο και των κρίσιμων αποφάσεων στο Κογκρέσο για τα F-16 στην Τουρκία.

Εξάλλου, η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της Διάσκεψης, όχι μόνο εξαιτίας των σεισμών αλλά και επειδή θεωρείται «στρατηγικά σημαντικός νατοϊκός εταίρος», ενώ τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην άρνηση ακόμη της Άγκυρας να δώσει πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «κρατά μικρό καλάθι» αναφορικά με τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών», δεν χάνει παρόλα αυτά την ευκαιρία να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να αναδεικνύει τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ως ενός αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στο νέο ρευστό γεωπολιτικό τοπίο της μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία εποχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή του συνέντευξη ο Πρωθυπουργός αναφερθείς στις σχέσεις με τον Ερντογάν, τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι οι χώρες αλλάζουν πολιτική έτσι, από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε ότι θα ακυρωθεί από τη μία στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Πιστεύω ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα ψυχολογικής ταύτισης μεταξύ των δύο λαών, το οποίο είναι σημαντικό. Και χρέος μου προσωπικά, είναι να το αξιοποιήσω. Δεν ήμουν ποτέ εγώ αυτός ο οποίος έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο κ. Erdoğan ήταν αυτός ο οποίος έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”. Εγώ πάντα θεωρούσα απαραίτητη την δυνατότητά μας να συνομιλούμε απευθείας, ως γείτονες, στο πνεύμα της καλής γειτονίας».

Στις 18:30 ώρα Ελλάδας ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος σε συζήτηση για τη μετανάστευση με θέμα «Resetting Migration: Moving Toward Opportunities».

Στο πάνελ θα συμμετάσχουν η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ylva Johansson και η Veronica Escobar, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ καθώς και η Πρωθυπουργός της Τυνησίας Najla Bouden Romdhan.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, για να διαχειριστεί την ήττα του – Αυτοδυναμία της ΝΔ στη 2η κάλπη

Σκέρτσος: Στις δεύτερες εκλογές θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας