ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε εφ’ όλης της ύλης καταγγελία της Τουρκίας για τη στάση της στα ελληνοτουρκικά, το προσφυγικό, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο προτίθεται να προχωρήσει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27, στη συνέχεια της χθεσινής ευθείας και άμεσης απάντησης στον Ρ.Τ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της πρωτόγνωρης επίθεσης εναντίον της Ελλάδας που δεν δίστασε να εξαπολύσει ο Τούρκος Πρόεδρος στο δείπνο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας παρουσία των 42 ηγετών που δίνουν το «παρών» στην Πράγα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, πιστός στην στρατηγική που έχει χαράξει έναντι του τουρκικού νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού, θα δώσει συνέχεια στο χθεσινό επεισόδιο και παρά το γεγονός ότι αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση και διάλογος με τον Πρόεδρο της γείτονος, «όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες», δεν πρόκειται να μην καυτηριάσει την ευθεία απειλή εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές στις δημόσιες δηλώσεις Τούρκων επισήμων, πρωτοστατούντος του Ερντογάν, περί εισβολής σε ελληνικά νησιά τα οποία «ανήκουν στην Τουρκία». Χωρίς να αποκλείεται να επικαλεστεί και την έκφραση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» που ξεστόμισε και πάλι χθες ο «Σουλτάνος» στην Πράγα, μετά από το «θερμό επεισόδιο» του δείπνου, μιλώντας σε Έλληνα δημοσιογράφο.
Πάντως, ενδεικτική της πολικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις των δύο ανδρών -και φυσικά των δύο χωρών- είναι αφενός το γεγονός ότι ο Ερντογάν αντί του ονόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν χρησιμοποιεί καν το «Μητσοτάκης γιοκ», αλλά το «ένας κύριος που ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου, από ποιόν πήρε άδεια για να απαντήσει». Αφετέρου ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προτίμησε να έχει χειραψία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, παρά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με τον οποίο δεν αντάλλαξε ούτε βλέμμα, όχι μόνο στην …οικογενειακή φωτογραφία, ούτε στα «πηγαδάκια» της Συνόδου, και βεβαίως ούτε στο δείπνο των ηγετών.
Ευέλικτο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου
Ταυτοχρόνως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα αναφερθεί στην ελληνική πρόταση για ευέλικτο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς στη σημερινή Σύνοδο των 27 οι ηγέτες θα συζητήσουν τις ιδέες που κατέθεσε η Κομισιόν, ανάμεσα στις οποίες και αυτή που προτείνει η Ελλάδα και άλλα 14 κράτη- μέλη. Και θα ζητήσουν από την Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν να προχωρήσει επί συγκεκριμένης πρότασης, καταθέτοντας, την επόμενη εβδομάδα, νομοθετική εισήγηση, την οποία οι ηγέτες θα αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα.
Η ελληνική πρόταση- με την οποία συντάσσονται αρκετά κράτη, ανάμεσά τους η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πολωνία- υπό την πιο επικοινωνιακή έκφραση «δυναμικός διάδρομος τιμών», διέπεται από τη φιλοσοφία του να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισέρχεται στην Ευρώπη με μεταβαλλόμενη τιμή, βάσει των χρηματιστηριακών τιμών στις αγορές ΗΠΑ, Ασίας, Αυστραλίας, τιμών οι οποίες είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που πληρώνουν σήμερα οι Ευρωπαίοι για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Αλλά και τη δυνατότητα να συνάπτονται διμερή συμβόλαια αν χρειαστεί, σε τιμές πάνω από το πλαφόν.
Αυτή η πρόταση λέγεται ότι εξασφαλίζει και την επάρκεια στην τροφοδοσία- εφοδιασμό, γεγονός που φαίνεται να καθησυχάζει κάπως και τους Γερμανούς, των οποίων το βασικό επιχείρημα είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να εξασφαλιστούν και ανταγωνιστικές τιμές, ακριβώς για να μην υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να τονίσει ενώπιον του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και κοινή απάντηση όπως στην πανδημία, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς και ότι δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση του Βερολίνου.
Πάντως, οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και θα συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής. Με το ζητούμενο να εξακολουθεί να είναι πως θα γίνει πράξη, έστω και τώρα, αυτό που ο Εμ. Μακρόν αποκάλεσε «οικοδόμηση στρατηγικής οικειότητας»
Διαβάστε επίσης
Ένταση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν: Σταμάτα να αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών
Μακρόν σε Ερντογάν: «Να σεβαστείς το Διεθνές Δίκαιο»
Αναστασιάδης στην Πράγα: «Να τελειώνουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Τουρκία»