ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα αναμένεται ότι θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βασιλιά Κάρολο και τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Σούνακ κατά την επίσκεψη του στις 28 και 29 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, με τις συνθήκες να είναι ωριμότερες από ποτέ για μια «ανοιχτή συζήτηση με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης», όπως υπογράμμιζαν στο mononews στελέχη με γνώση της πορείας των εν εξελίξει διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ελληνική και την βρετανική πλευρά.
Κάποιοι, ακόμα και στη Μεγάλη Βρετανία, με πλεονάζουσα αισιοδοξία, δηλώνουν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επεξεργασία μια «πολύ ευαίσθητης συμφωνίας» και πως «υπάρχει ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της». Δεν κρύβουν δε, την ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα αρχικό deal ακόμα και πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα αλλά και προσωπικά για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα έβλεπε τις πολιτικές μετοχές του να εκτοξεύονται.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το mononews, υπογράμμιζαν τα σημαντικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, στη συγκεκριμένη συγκυρία, η νέα βρετανική κυβέρνηση. Έθεταν ταυτόχρονα τις «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας που περικλείονται στο «δεν τίθεται θέμα κυριότητας, νομής και ιδιοκτησίας, τα Γλυπτά είναι προϊόν κλοπής και συμφωνία περί παραχώρησης δεν είναι στο τραπέζι».
Παράλληλα ωστόσο, διεμήνυαν με νόημα ότι «έχουμε αποδεχθεί το ενδεχόμενο ελληνικά γλυπτά από συλλογές σε ελληνικά μουσεία, να δανειστούν σε βρετανικά για περιοδικές εκθέσεις».
Στη φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις συνομιλίες του τόσο με τον Βασιλιά Κάρολο όσο και με τον Βρετανό ομόλογό του, υπάρχουν σημαντικά νέα «όπλα»:
Πρώτα απ’ όλα, η ομόφωνη απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO (Σεπτέμβριος 2021) για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προελεύσεώς τους ή την αποκατάστασή τους σε περίπτωση παράνομης οικειοποίησης, που αναδεικνύει τον διακρατικό χαρακτήρα του προβλήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα, ανατρέποντας το πάγιο αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι πρόκειται αποκλειστικώς για διαφορά μεταξύ Μουσείων.
Δεύτερον, η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ στο Ην. Βασίλειο. Πρόσφατη δημοσκόπηση των Times (Αύγουστος του 2022) κατέδειξε ότι το 78% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της επανένωσης έναντι μόλις 22% κατά. Την ώρα που συνεχίζεται ο «βομβαρδισμός» δημοσιευμάτων έγκριτων βρετανικών ΜΜΕ (Independent, Times, Telegraph, Guardian) τα οποία δίνουν δίκαιο στην ελληνική πλευρά και αναρωτιούνται αν ήρθε η ώρα τα Γλυπτά να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, τον Παρθενώνα.
Τρίτον, οι όλο και περισσότερες προσωπικότητες στη Γηραιά Αλβιώνα που προσθέτουν τις φωνές τους στην φιλελληνική εκστρατεία των ίδιων των Βρετανών, υπό τον τίτλο «Parthenon Project». Όπως ο Μπεν Μπράντσοου, βουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού στις κυβερνήσεις του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν, ο επίσης πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Λόρδος Βέιζι- ο μακροβιότερος από το 1964- η κωμικός Στίβεν Φράι, η δημοσιογράφος και Διευθύντρια του Marie Colvin Center for International Reporting, Σάρα Μπάξτερ, καθώς και τα μέλη της Βουλής των λόρδων και του Συντηρητικού Κόμματος, Βαρώνη Μέγιερ και Λόρδο Ντομπς.
Στο φιλελληνικό «στρατόπεδο» προστέθηκε προσφάτως και ένας ακόμα σημαντικός «παίκτης»: ο Δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο οποίος παροτρύνει τους Βρετανούς αρμοδίους να προχωρήσουν σε συνομιλίες με την Ελλάδα ώστε να υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα.
Τέταρτον, η επικείμενη συζήτηση για την αλλαγή του Νόμου περί Εθνικής Κληρονομιάς, με τον Λόρδος Βέιζι να έχει εισηγηθεί την αλλαγή της νομοθεσίας έτσι ώστε τα εθνικά Μουσεία να μπορούν να αποφασίσουν κατά περίπτωση σχετικά με το θέμα της επιστροφής αντικειμένων. Μεταξύ εκείνων που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι και ο Διευθυντής του Μουσείου Victoria &Albert, ο οποίος επίσης εκτιμά ότι ο νόμος πρέπει να είναι λιγότερο αυστηρός ώστε να επιτρέπει τον επαναπατρισμό έργων τέχνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, και τη συνάντηση με τον Μπ. Τζόνσον, το ζήτημα τέθηκε σε ανώτατο επίπεδο και δόθηκε μια νέα δυναμική, η οποία καταγράφηκε τόσο από την επαναφορά του ζητήματος στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων, όσο και από το έντονο ενδιαφέρον των βρετανικών ΜΜΕ αλλά και των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, ακόμα και με εκδήλωση διαμαρτυρίας στους χώρους του Βρετανικού Μουσείου.
Η στρατηγική Μητσοτάκη αρθρώνεται πάνω σε μια «ανοιχτή εκστρατεία όχι επί νομικίστικων επιχειρημάτων, αλλά με στόχο το συναίσθημα των πολιτών, την ενίσχυση της ήδη διαμορφωμένης τάσης πανευρωπαϊκά» και η πρυτανεύουσα εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως « το έδαφος ωριμάζει».
Καλά ενημερωμένες πηγές μας παρότρυναν να ξαναδιαβάσουμε ένα συγκεκριμένο απόσπασμα από συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, μέσα από το σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης:
«Και κάτι τελευταίο το οποίο νομίζω ότι έχει τη σημασία του: αυτή η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Αυτός ήταν και ο λόγος στον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό ακριβώς το θαύμα της τέχνης στην ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο. Και σε μια εποχή όπου η συζήτηση για την επικαιρότητα της δημοκρατίας επανέρχεται στο προσκήνιο θα αποτελούσε πιστεύω μια πολύ τολμηρή κίνηση και από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να συμβολίσει και την ξεχωριστή σημασία που έχει η Αθηναϊκή Δημοκρατία στην παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε και να κάνουμε πιο ισχυρή τη σημερινή δημοκρατία στον 21ο αιώνα.
Ήταν Ιούνιος του 2022. Και ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν και υπογράμμιζε την διάρκεια της ελληνικής πρωτοβουλίας, σημείωνε με νόημα: η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα.
Διαβάστε επίσης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή η κυβέρνηση δεν βλέπει την Ελλάδα με κομματικά γυαλιά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»