ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Οι επιλογές του προέδρου της ΝΔ θα είναι αυξημένες εξαιτίας και του γεγονότος ότι οι γυναίκες που εξελέγησαν βουλευτές στις 21 Μαΐου, προερχόμενες από τους κόλπους της Πειραιώς, είναι κατά έξι περισσότερες από το 2019 (29 έναντι 23), με την τάση να βαίνει αυξανόμενη εφόσον επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα και η ΝΔ αποκτήσει ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, απολαμβάνοντας και το «μπόνους» επιπλέον εδρών λόγω του εκλογικού νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γυναικείες παρουσίες στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι ίσως και τριπλάσιες από αυτές του 2019, όπου στην πρώτη κυβέρνηση συμμετείχαν μόνο πέντε κυρίες (Κεραμέως, Μενδώνη σε θέσεις Υπουργών και Σοφία Ζαχαράκη, Φωτεινή Αραμπατζή και Δόμνα Μιχαηλίδου, σε θέσεις Υφυπουργών). Αριθμός που, βεβαίως αυξήθηκε στη συνέχεια.
Οι τέσσερις από τις πέντε ανωτέρω κυρίες πιθανολογείται ότι θα βρίσκονται και στη νέα κυβέρνηση.
Η κα. Λίνα Μενδώνη εμφανίζει σοβαρές πιθανότητες να διατηρήσει το Υπουργείο Πολιτισμού, αφενός διότι θεωρείται ότι έκανε εξαιρετική δουλειά σε κρίσιμους τομείς, αφετέρου διότι ευαίσθητοι φάκελοι, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα -την απόλυτη γνώση των οποίων έχει η μέχρι πρότινος επικεφαλής του αρμόδιου Υπουργείου- βρίσκονται ψηλά στην ευρύτερη ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι πιθανότητες να αναλάβει τη θέση της η κα. Όλγα Κεφαλογιάννη και μάλιστα από τη θέση της «υπερυπουργού» Πολιτισμού και Τουρισμού, παραπέμπουν τους περισσότερους στο φερόμενο σχετικό «βέτο» της βουλευτού Α’ Αθήνας, που δεν είχε γίνει αποδεκτό από τον πρόεδρο της ΝΔ το 2019.
Τα «διαπραγματευτικά όπλα» της κας. Κεφαλογιάννη είναι σήμερα λιγότερα, εξαιτίας και της τρίτης θέσης που κατέλαβε στην εκλογική της περιφέρεια, έναντι της πρώτης που εξασφάλιζε επί σειρά εκλογικών αναμετρήσεων. Αυτό, βεβαίως, δεν αποκλείει τη συμμετοχή της σε άλλη θέση του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Θέση στο νέο Υπουργικό πιθανολογείται ότι θα εξασφαλίσει εκ νέου η κα. Νίκη Κεραμέως, πολλώ μάλλον εξαιτίας του γεγονότος ότι κατέχει πλέον την πρωτιά σε ψήφους συγκριτικά με όλες τις γυναίκες που εξελέγησαν στη Βουλή, παρά την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Παιδείας.
Αν και φήμες έφεραν το όνομά της να συγκαταλέγεται στις σκέψεις του κ. Μητσοτάκη ακόμα και για την προεδρία της Βουλής, έμπειρα «γαλάζια» στελέχη «βλέπουν» τη βουλευτή (και εκ νέου υποψήφια) του Βόρειου Τομέα είτε στη θέση της Υπουργού Άμυνας είτε σε αυτή της Υπουργού Εξωτερικών, θέσεις οι οποίες φέρονται να σχετίζονται και με τις φιλοδοξίες της ιδίας, αλλά και τις σχέσεις της με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Αρκετοί δεν αποκλείουν ωστόσο, η κα. Κεραμέως να αναλάβει ενδεχομένως και το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ξεχωριστή περίπτωση ενόψει της συγκρότησης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, αποτελεί η κα. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία, με την πρωτιά που εξασφάλισε στην Ανατολική Αττική, στην πρώτη της εκλογική κάθοδο, ενέγραψε υποθήκες για το μέλλον. Πόσο μάλλον όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει κατ΄ επανάληψη το πόσο την υπολογίζει, όπως αποδεικνύει και η τοποθέτησή της στη θέση της Εκπροσώπου της ΝΔ κατά το πρόσφατο παρελθόν. Θέση που δεν αποκλείεται να της εμπιστευτεί εκ νέου ο εν αναμονή πρωθυπουργός, χρίζοντάς την Κυβερνητική Εκπρόσωπο αυτή τη φορά.
Η κα. Ζαχαράκη, για πολλούς εντός των κομματικών τειχών -και όχι μόνο- θα αποτελούσε μια ιδανική επικεφαλής στο υπό σύσταση Υπουργείο με αρμοδιότητα τα θέματα Οικογένειας, Πρόνοιας, Στεγαστικής Πολιτικής, Ισότητας και Δημογραφικού. Ενώ, άλλοι επικαλούνται την εμπειρία της στα θέματα Τουρισμού, καθώς και την εικόνα της, και την αναφέρουν ως πιθανή υποψήφια για τον συγκεκριμένο κρίσιμο για την οικονομία θώκο.
Για την ίδια θέση ακούγεται και το όνομα της κας. Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία επίσης, «έσκισε» στην πρώτη εκλογική της κάθοδο, με τη δεύτερη θέση στην πολύ δύσκολη περιφέρεια της Α. Πειραιώς. Και η κα Μιχαηλίδου, κατά κοινή ομολογία, θα μπορούσε με επιτυχία να αποτελέσει την εικόνα της Ελλάδας στον Τουρισμό. Με στελέχη της Πειραιώς να τη θεωρούν ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα και για το υπό σύσταση Υπουργείο Οικογένειας, λόγω και της εμπειρίας της και του ακαδημαϊκού της υπόβαθρου στα θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Έντονα ακούγεται και το όνομα της κας. Ειρήνης Αγαπηδάκη, επικεφαλής του Επικρατείας της ΝΔ, με εξαιρετικό βιογραφικό και προϋπηρεσία στα θέματα Υγείας αλλά και Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η κα. Αγαπηδάκη, για πολλούς, θα μπορούσε να είναι η επόμενη Υπουργός Υγείας, ώστε να προσωποποιήσει την προτεραιότητα που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αναμόρφωση του ΕΣΥ- με στελέχη της ΝΔ να μην αποκλείουν βεβαίως, ακόμα και την ανάληψη του συγκεκριμένου κορυφαίου χαρτοφυλακίου για την επόμενη μέρα από τον ίδιο τον εν αναμονή Πρωθυπουργό, με πρόδηλο συμβολισμό.
Ωστόσο, δεν λείπουν και αυτοί που αξιολογούν ως «ντεζαβαντάζ» της κας. Αγαπηδάκη το γεγονός ότι δεν έχει υπουργική εμπειρία, με τη στενή έννοια του όρου. Θεωρείται ωστόσο, σχεδόν βέβαιη η υπουργοποίησή της εξαιτίας της αναγνώρισης των προσόντων της από τον κ. Μητσοτάκη.
Ερωτηματικό αποτελεί η περίπτωση της κας. Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς είχε μείνει εκτός της προηγούμενης κυβέρνησης, λόγω της γνωστής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμμετοχή συγγενικών του προσώπων, αλλά, σήμερα, δεν λείπουν φωνές στη ΝΔ που τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος ο πρόεδρος του κόμματος να εμείνει σε αυτή του τη θέση με δεδομένες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, για παράδειγμα.
Ρόλο στα εθνικά μας ζητήματα θεωρείται ότι μπορεί να διαδραματίσει και η κα. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Πρέσβυς στην Ουάσιγκτον, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης «χρεώνει» σε μεγάλο βαθμό την άκρως επιτυχημένη επίσκεψη του στις ΗΠΑ με την ομιλία-σταθμό στο Κογκρέσο και τις συναντήσεις με κορυφαίους «παίκτες» του αμερικανικού establishment.
Η κα. Παπαδοπούλου φέρεται να αναλαμβάνει κρίσιμο ρόλο στο Υπουργείο Εξωτερικών την επόμενη μέρα, με δεδομένες και τις επικείμενες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, πηγές δίνουν πολύ μεγάλες πιθανότητες συμμετοχής και σε στελέχη όπως η κα. Άννα Διαμαντοπούλου, εξαιτίας και των συνεχιζόμενων αναφορών Μητσοτάκη σύμφωνα με τις οποίες «για εμένα δεν είναι τόσο σημαντικό το ιδεολογικό πρόσημο, η προέλευση των στελεχών που θα κληθούν να υπηρετήσουν την κυβέρνηση την επόμενη τετραετία».
Και η Άννα Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν τις προθέσεις Μητσοτάκη, «θα ήταν η ιδανική Υπουργός Παιδείας, ιδίως με αφορμή και τη συζήτηση για το άρθρο 16 του Συντάγματος», αλλά και ένα περαιτέρω όπλο ενίσχυσης της διείσδυσης του προέδρου της ΝΔ στο χώρο του κέντρου. Με τον νόμο που είχε «περάσει» η ίδια ως επικεφαλής του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου από τη Βουλή να εξακολουθεί να αποτελεί ένα ρεκόρ συναίνεσης.
Πιθανή θεωρείται η συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα και των Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, Μαρία Συρρεγγέλα, Έλενας Ράπτη, Άννας Καραμανλή, Χριστίνας Αλεξοπούλου και Ιωάννας Λυτρίβη -μάλλον σε θέσεις Υφυπουργών για τις περισσότερες.
Ενώ, για ανάλογη θέση ακούγεται εντόνως και το όνομα της κας. Αλεξάνδρας Σδούκου, μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τους παράγοντες της αγοράς να … πίνουν νερό στο όνομά της.
Εντονότερο «άρωμα γυναίκας» θα εξακολουθήσει να εκπέμπει και το Μέγαρο Μαξίμου, με τις Κύρα Κάπη, Αριστοτελία Πελώνη και Μαρία Χούκλη να συνεχίζουν να αποτελούν, από αναβαθμισμένους ρόλους, κρίσιμους «κρίκους» στον στενό πυρήνα του κυβερνητικού σχήματος.
Η γυναικεία παρουσία θα είναι έντονη και σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, αλλά και επικεφαλής ΔΕΚΟ.
Διαβάστε επίσης:
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Δευτέρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος η αύξηση μισθών κατά 25% μέσο όρο – «Rotation» στο κυβερνητικό σχήμα
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε νέα επικίνδυνη φάση εισέρχεται ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας
- State Department: Υποκριτική η στάση της Ρωσίας – Ανεύθυνη η ρητορική της
- Ντόναλντ Τραμπ: Προς αναβολή η καταδίκη του για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς
- Νετανιάχου: 5 εκατ. δολάρια σε όποιον από τη Λωρίδα της Γάζας παραδώσει όμηρο στο Ισραήλ