ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Ο Δημήτρης Τσιόδρας στο βιβλίο Ευρωπαϊκή ενοποίηση, Οι περιπέτειες ενός οράματος (εκδ. Μίνωας) που παρουσιάζεται απόψε με συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επαναφέρει το αιώνιο ερώτημα. Τι μέλλει γενέσθαι με την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Αυτό δηλαδή το «πρωτοφανές ιστορικό πείραμα που, παρά τα προβλήματά του, δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες ειρήνης και ευημερίας στην ήπειρό μας». Θα υπάρξει η πολιτική βούληση (γενναιότητα μάλλον χρειάζεται) για να προχωρήσει σε περισσότερη εμβάθυνση; Ή θα παραμείνει μία χαλαρή οικονομική ένωση διαφορετικών εθνικών κρατών με το απαρασάλευτο μάντρα «ο καθένας μπορεί καλύτερα μόνος του»;
Το Καλό και το Κακό
Καίρια αλλά επαναλαμβανόμενα ερωτήματα, που όλοι οι καθηγητές και πολιτικοί προσπαθούν εις μάτην να αποσαφηνίσουν.
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικός, καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ Γιώργος Γεραπετρίτης προλογίζει το βιβλίο στο κείμενο με τίτλο «Η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τα εμπόδια στον δρόμο για την υλοποίησή της».
Ως γνωστόν, η ΕΕ προέκυψε από την επιθυμία να εξαλειφθεί το Κακό, να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά η φρικαλεότητα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η αρχή πραγματοποιήθηκε με την τη δημιουργία της Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα και πιο ξεκάθαρα με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Όμως, ειδικά μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το κοινό νόμισμα, οι λόγοι για περαιτέρω εμβάθυνση εξασθενούν. Κυρίως για τις πλούσιες βόρειες χώρες, που πρέπει μονίμως να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Γιατί να θέλουν τα ασφαλή κράτη μέλη να απωλέσουν ακόμη περισσότερη εθνική κυριαρχία για ένα ολοένα και πιο ασαφές κοινό καλό; Ειδικά όταν οι ψηφοφόροι δείχνουν αμετακίνητα αδιάφοροι απέναντι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Το μοναδικό όργανο που θα μπορούσε να νομιμοποιήσει στα μάτια τους την ΕΕ.. Ειδικά στην εποχή μετά τη Βίκυ Καγιά, όλο και πιο δύσκολο. Πάντως, η ανθρωπότητα παγκοσμίως μοιάζει να στρέφεται όλο και περισσότερο σε περιχαράκωση στα εθνικά σύνορα.
Ο Δημήτρης Τσιόδρας παρατηρεί όλα αυτά τα φαινόμενα μέσα από το φίλτρο των νέων δεδομένων. Και ίσως με την προνομιακή πληροφόρηση που του χαρίζει η θέση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Στις σελίδες αυτού του βιβλίου καταγράφονται οι διαμάχες στο εσωτερικό της Ένωσης από το ξεκίνημά της και στη διάρκεια κομβικών στιγμών, που καθόρισαν κι επηρεάζουν ακόμη την κοινή πορεία. Διαμάχες που πηγάζουν από διαφορετικές αντιλήψεις για το κοινό νόμισμα, την αμυντική ενοποίηση, τη γερμανική επανένωση, τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη, τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο, τις απαντήσεις στις νέες προκλήσεις ασφαλείας».
Τι προσθέτει στο διάλογο;
Στο βιβλίο του ο Δημήτρης Τσιόδρας καλύπτει και τη θέση της ελληνικής περίπτωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Κάθε κεφάλαιο, όπως και αυτά που αφορούν την Ελλάδα, ξεκινάει από το απαραίτητο ιστορικό πλαίσιο και φτάνει στα πρόσφατα ζητήματα. Εν προκειμένω, πώς η Ελλάδα καταφέρνει πλέον να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη παίρνοντας πρωτοβουλίες (τακτική ισχύος για τα κράτη μέλη). Με παραδείγματα τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το
Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και την πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση.
Ο Δημήτρης Τσιόδρας πιάνει και το αγκάθι του Μπρέξιτ στο κεφάλαιο «το BREXIT ως αρνητικό παράδειγμα για τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, Το Λονδίνο μετρά τις ζημιές από την έξοδο».
Εν συνόλω, ο συγγραφέας προσθέτει το δικό του λιθαράκι στον ανοιχτό διάλογο προβλέποντας μια Ένωση ομόκεντρων κύκλων και απαριθμώντας τις πολλαπλές απειλές που θα τη διαλύσουν ή θα την καταστήσουν πιο δυνατή.
Ποιος κρατάει το πρωθυπουργικό γραφείο Τύπου;
O Δημήτρης Τσιόδρας γεννήθηκε στο Μάναρη Αρκαδίας, το 1959.
Τελείωσε το Α‘ Λύκειο Τρίπολης, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακά (ΜΑ) στις Διεθνείς Σχέσεις στο Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University, στις ΗΠΑ.
Παρακολούθησε μεταπτυχιακό σεμινάριο με θέμα «Sociology of Mass Media and Popular Culture» στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Εργάστηκε επί είκοσι επτά χρόνια ως δημοσιογράφος στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας και ασχολείται συστηματικά με ζητήματα πολιτικής, διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Έχει παρακολουθήσει από κοντά τις διεργασίες στην ΕΕ ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου. Ως δημοσιογράφος έχει κάνει συνεντεύξεις με σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί; (εκδόσεις Μίνωας).
Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή ΜΜΕ, όπως Le Monde Diplomatique, Courrier International, International Relations.
Πληροφορίες
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στις 19:00 το απόγευμα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής.
Θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία συμμετέχουν οι πρώην Επίτροποι της Ελλάδας στην ΕΕ: Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μαρία Δαμανάκη, Σταύρος Δήμας, Άννα Διαμαντοπούλου.
Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η σύμβουλος του πρωθυπουργού για διεθνή θέματα, Αριστοτελία Πελώνη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα Οδός – Κεντρική Οδός: Motorway Company of the Year για 2η συνεχή χρονιά στα Mobility Awards 2024
- Porsche turbo: 50 χρόνια εξέλιξης!
- Βασίλης Πατέρας: Η αγάπη του για τη θάλασσα προσφορά για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού
- ΕΛΓΑ: Την Παρασκευή πιστώνει αποζημιώσεις ύψους 1.236.619,08 ευρώ για Daniel,Elias – Κατέβαλλε 3,5 εκατ. ευρώ για εκκαθαρίσεις του 2021