Με τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων να πιστοποιούν την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ στον αμετάβλητο συσχετισμό δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό, την πρωτοκαθεδρία της ακρίβειας, του πληθωρισμού και των τιμολογίων στο ρεύμα ως τα βασικά προβλήματα των Ελλήνων- με τις υποκλοπές να συγκεντρώνουν μονοψήφιο αριθμό αλλά και εμφανείς τις «ρωγμές» στο κυβερνητικό προφίλ από την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων- και με τα «ραντάρ» των διεθνών ΜΜΕ και ισχυρών παραγόντων των αγορών να στρέφονται και πάλι προς την Αθήνα, έχοντας στο «μπλοκάκι» τους μετεκλογικές ισορροπίες και τα πιθανά σενάρια συνεργασιών ή αστάθειας, προσέρχεται σήμερα στην Ολομέλεια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η αντιπολίτευση για τον δεύτερο γύρο της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή την ψήφιση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από την προσεκτική παρακολούθηση των διαλαμβανόμενων στο εξωτερικό αναφορικά με τη χώρα, εντείνει τις συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες ενόψει του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου, των επόμενων βημάτων στο βαρύ νομοθετικό έργο με την κατάθεση σειράς σχεδίων νόμου στη Βουλή, πρωτίστως δε με στόχο την ολοκλήρωση του «πακέτου» μέτρων στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η εντεινόμενη πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.

Τι ζητά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Εξεταστική που θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή

Στο Κοινοβούλιο ξεκινά το μεσημέρι η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με αντικείμενο «την εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκομένου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να συνταχθεί πίσω από την εξέταση τεσσάρων βασικών ερωτημάτων:

Ποιος ζήτησε τη “νόμιμη επισύνδεση” των επικοινωνιών του κ. Ν. Ανδρουλάκη, για ποιο λόγο και σε ποια τεκμηρίωση στηρίχθηκαν οι λόγοι “εθνικής ασφάλειας”; Λήφθηκε υπόψη η ιδιότητα του κ. Ανδρουλάκη ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Ήταν, ο κ. Ανδρουλάκης ελεγχόμενος για κατασκοπεία ή τρομοκρατία ή επιβουλή κατά του πολιτεύματος και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας;

Ποιος επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με το κακόβουλο λογισμικό Predator; Συνδέεται το γεγονός με την δήθεν “νόμιμη επισύνδεση” στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ενός προσώπου και, εν τέλει, ενός κόμματος από την Ε.Υ.Π.; Υφίσταται δίκτυο διασυνδεδεμένων άμεσα ή έμμεσα με την Ε.Υ.Π ιδιωτικών εταιρειών που συνεργάζονται με το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ ή με οποιαδήποτε άλλη χρηματοδοτούμενη από το ελληνικό κράτος οντότητα;

Σε ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτικών και άλλων προσώπων έχουν υπάρξει επισυνδέσεις ή παγιδεύσεις τηλεφώνων με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού και για ποιο χρονικό διάστημα; Ποιοι δύνανται να χρησιμοποιούν το κακόβουλο λογισμικό predator στην ελληνική επικράτεια και ποιες οι σχέσεις αυτών με πολιτικά πρόσωπα και δημόσιους λειτουργούς;

Υπάρχει στην κατοχή και ποιων το περιεχόμενο των υποκλοπών της ΕΥΠ; Ακολουθήθηκε η στο νόμο προβλεπόμενη διαδικασία γνωστοποιήσεων των σχετικών εισαγγελικών διατάξεων; Συντάχθηκαν οι προβλεπόμενες εκθέσεις και σε ποιους κοινοποιήθηκαν; Σε ποιες υπηρεσίες, οργανικές μονάδες και πρόσωπα γνωστοποιήθηκαν τα αρχεία που δημιουργήθηκαν από την επισύνδεση της ΕΥΠ στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη;

«Παρών» από τη ΝΔ, διεύρυνση της χρονικής περιόδου στη συνέχεια της διαδικασίας

Η κυβερνητική πλειοψηφία, σήμερα, προσανατολίζεται στο να δηλώσει «παρών», καθώς, όπως τονίζεται «η ΝΔ θα τιμήσει την απόφασή της να δίνεται στην κοινοβουλευτική μειοψηφία η δυνατότητα να συστήνει Εξεταστική Επιτροπή. Δεν θα ευτελίσει τη θεσμική διαδικασία, καταθέτοντας αίτημα για δεύτερη Εξεταστική». Ωστόσο, η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου θα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει τον Πρόεδρο της Εξεταστικής, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης.

Στη συνέχεια της διαδικασίας, και με δεδομένη την πλειοψηφία της ΝΔ, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με βάση τα όσα αναμένεται πως θα έχουν προκύψει, θα φέρουν το θέμα και πάλι στην Ολομέλεια με στόχο τη διεύρυνση της εξεταζόμενης περιόδου. «Όσες ενδείξεις υπάρχουν, μας δίνεται ευκαιρία, τουλάχιστον με την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής να διερευνήσουμε όλες τις πληροφορίες, να δούμε όλες τις περιπτώσεις και να βελτιώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ΕΥΠ. Δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία διερευνώντας μόνο μια περίπτωση. Για να μπορέσει να γίνει ουσιαστική δουλειά και να πετύχουμε την θεσμική αναβάθμιση της ΕΥΠ πρέπει να ερευνήσουμε περισσότερες περιπτώσεις σε βάθος χρόνου», έλεγε με νόημα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Ταυτοχρόνως, κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι η έμμεση συγκατάθεση στην αποδοχή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ επ ουδενί σηματοδοτεί ηττοπάθεια. Αντιθέτως, συμπληρώνει τη βασική θέση της θεσμικής διαλεύκανσης του θέματος με διαφάνεια και προτάσεις θωράκισης κρίσιμων για την εθνική ασφάλεια υπηρεσιών, όπως η ΕΥΠ, χωρίς ωστόσο η δημόσια ζωή να αιχμαλωτίζεται στα «φέιγ βολάν» και την εσωστρεφή τοξικότητα, που εκτός των άλλων, αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Πάντως, με σχεδόν βεβαία την συμπερίληψη στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της εξέτασης των καταγγελιών για παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, η διεύρυνση της περιόδου προκύπτει de facto. Με το ερώτημα που τίθεται να είναι ποια στάση θα κρατήσει επί του συγκεκριμένου σημείου ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αφορά την δική του περίοδο διακυβέρνησης.

Η σημερινή διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης-Τσίπρας-Ανδρουλάκης: Κέρδη και ζημιές μετά το «μπρα ντε φερ» στη Βουλή