ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως «το επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής σχέσης που θα εμπλουτίσει το ενεργειακό μείγμα ενέργειας της Ευρώπης» χαρακτήρισε τη Διακρατική Συμφωνία για τον EastMed ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
«Σφραγίσαμε την απόφαση για μια στρατηγική σύμπλευση των χωρών μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι «ο αγωγός δεν αποτελεί απειλή για κανένα, η περιφερειακή συνεργασία είναι ανοιχτή για όλους με τον όρο ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο». «Είναι ένας αγωγός ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Η συμφωνία έχει διάσταση οικονομική, διπλωματική και γεωστρατηγική, αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και τη γεωπολιτική σταθερότητα, θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική υπεραξία και τον ενέργειας ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας στην περιοχή. Η εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών σε συνδυασμό με τις καλές σχέσεις με την Αίγυπτο και τον μετριοπαθή αραβικό κόσμος αποτελεί εγγύηση Ειρήνης στην περιοχή», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Η ευρωπαϊκή Ένωση επιχορήγησε κατά 50% τη χρηματοδότηση της μελέτης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «o EastΜed σε συνδυασμό με τον FSRU κάνει την Ελλάδα ένα σημαντικό πρωταγωνιστή».
«Ο αγωγός είναι τεχνικά υλοποιήσιμος και εμπορικά ανταγωνιστικότερος σε σχέση με άλλες επιλογές και αυτό αποδεικνύει η πρωινή συμφωνία με την Energean ,για τη δέσμευση ποσοτήτων στον αγωγό», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε μάλιστα ότι τα οφέλη είναι πολλά, και ότι ο αγωγός θα μεταφέρει και τους πόρους που θα βρεθούν στα Νότια της Κρήτης ενώ θα συνδέει και περιοχές που δεν έχουν σήμερα πρόσβαση, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.
Αναστασιάδης: Τεράστια η γεωπολιτική αξία του αγωγού
Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι «η συνεργασία των χωρών έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι τρεις χώρες να μπορούν να προωθούν έργα με γεωπολιτική αξία». Ο αγωγός, ανέφερε, έχει τεράστια γεωπολιτική αξία για τις χώρες και την ευρύτερη περιοχή, ενώ θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ η οποία μετέχει στη χρηματοδότηση του έργου.
«Η τριμερής συνεργασία έχει θεμελιωθεί σε ένα σχήμα αυτονόητης πολιτικής αξίας, που εδράζεται στις ιστορικά κοινές αξίες, με στόχο την οριστική επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή, ανέφερε. «Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Το αντίθετο, κάθε χώρα που το επιθυμεί είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ανέφερε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία», ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κύπρου, «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις και να ενισχύσει την αξία των πόρων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια στην περιοχή».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν και στην ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, ένα έργο που επίσης έχει την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ».
Νετανιάχου: Ιστορική ημέρα για το Ισραήλ
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως πρόκειται για μια «ιστορική ημέρα» για το κράτος του, το οποίο είναι πλέον μια σημαντική χώρα για την ενέργεια. «Έχουμε μεγάλα αποθέματα στο Λεβιάθαν και με τις συμφωνίες που υπογράψαμε και με τους Άραβες γείτονές μας αυξάνεται η ασφάλεια και η σταθερότητα όπως και η σημερινή συμφωνία», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου.
«Δεν πηγαίνουμε εναντίον κανενός», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Προσκαλούμε οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να συνδράμει, την Ιταλία και την Αίγυπτο και αυτός θα μας δώσει ακόμη μεγαλύτερη ενότητα και δύναμη».
«Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν θέσει τα θεμέλια και τις αξίες που δημιούργησαν την ανθρωπότητα και τώρα επανακτούμε αυτούς τους δεσμούς για να τροφοδοτήσουμε με ενέργεια την Ευρώπη», συνέχισε.
«Δεν είναι σύμπτωση που φοράμε όλοι μπλε, αυτά είναι τα είναι τα κοινά εθνικά μας χρώματα», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου.