ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ίδια στιγμή, στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου σε μεγάλη φιέστα με πολεμικά πλοία, F-16 και αεροπλανοφόρο, δίνει το παρών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ανέφερε μετέδωσε ότι «μία ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο».
Όπως μετέδωσε το ΕΡΤΝews, από το πρωί που έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις μνήμης, μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή, είναι ιδιαίτερα φορτισμένο το κλίμα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε νωρίτερα ανάρτηση για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: “Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος”».
Με βάση το πρόγραμμά του ο κύριος Μητσοτάκης θα έχει στις οκτώ παρά τέταρτο μια κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, και στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απευθύνει την ομιλία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του Πρωθυπουργού αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, αναμένεται να προχωρήσει σε μια ιστορική αναδρομή στις ημέρες του Ιουλίου του 1974, που πλήγωσαν τον ελληνισμό, μάτωσαν και διχοτόμησαν την Κύπρο, αλλά και να ζητήσει μια δίκαιη λύση, βασισμένη πάντα στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, καλώντας τις δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Σε απόλυτο συντονισμό, Αθήνα και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη
Νωρίτερα στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Μακεδονίτισσας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε και κατάθεση στη συνέχεια στεφάνων στη μνήμη των ηρώων που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.
Εκεί βεβαίως ήταν και συγγενείς των αγνοουμένων, οι οποίοι περιμένουν ακόμα και τώρα, πενήντα χρόνια μετά, συγκεκριμένες απαντήσεις και επί της ουσίας αυτό που ζητούν είναι δικαίωση. Θέλουν απαντήσεις και αυτό που ζητούν επιμόνως όλα αυτά τα χρόνια είναι να είναι και πάλι ελεύθερη η Κύπρος.
Σημειώνεται ότι στην Κύπρο βρίσκονται ήδη οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της λύσης του Κυπριακού στο μοντέλο της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για διεθνοποίηση του θέματος των αγνοουμένων της τραγωδίας.
“Φιέστα” στα Κατεχόμενα
Την ίδια στιγμή, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιείσαι η “φιέστα” που οργάνωσε η Τουρκία για την 50η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο.
Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε νωρίς το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων σύσσωμη η τουρκική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύουν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής δράσης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Παράλληλα με τη στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί και ναυτική παρέλαση ανοικτά των ακτών της Κερύνειας, με τη συμμετοχή 50 πολεμικών πλοίων του τουρκικού στόλου, με ναυαρχίδα το νεότευκτο ελικοπτεροφόρο και πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu».
Μιλώντας πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε στη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό.
Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο». Προσέθεσε δε ότι δεν ωφελεί σε κανέναν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία.
«Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω ότι θα δούμε την ημέρα που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν μαζί και τα δύο κράτη. Προσωπικά εξέφρασα αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στη λύση του Κυπριακού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν .
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε παράλληλα κατά του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε πει «ελπίζω να μην μας παρενοχλήσεις και εσύ από εκεί όπως ο Δένδιας».
Αναφερόμενος στο κεφάλαιο του περιουσιακού, ο Ταγίπ Ερνοτγάν παρέπεμψε στη λεγόμενη «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εδώ, πρέπει να τονίσω με σαφήνεια ότι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των ακινήτων στο νησί.
Όσοι νομίζουν ότι θα πετύχουν τους στόχους τους ασκώντας πίεση στους Τουρκοκύπριους κάνουν μεγάλο λάθος. Ούτε εμείς θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα ούτε ο τουρκοκυπριακός λαός θα υποκύψει σε απειλές».
Επιπλέον, ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζαν, Ιλχάμ Αλίγεφ, «για τη σταθερή ηγεσία του σε αυτή τη διαδικασία» και για την πρόσκληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σούσα.
Προηγουμένως τον λόγο πήρε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αφού τάχθηκε υπέρ της «λύσης των δύο κρατών» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, «όπως δηλώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών» και υποστήριξε ότι τα σύνορα του εν λόγω οργανισμού έγιναν ακόμη πιο ισχυρά με τη συμμετοχή, όπως είπε, «της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, του νοτιότερου τουρκικού κράτους, επεκτεινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στα κατεχόμενα βρίσκεται από χτες, Παρασκευή, ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιουρ Οζέλ, συνοδευόμενους από 174 βετεράνους και την Αϊσε Γκιουνές ‘Αϊατα, το όνομα της οποίας έγινε το σύνθημα «η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές» με το οποίο ξεκίνησε το δεύτερο κύμα του τουρκικού στρατού τον ‘Αυγουστο του 1974.
Μία δήλωσή του στη συνάντησή με τον Τουφάν Έρχιουρμαν, πρόεδρο του τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, αδελφό κόμμα του CHP, ερμηνεύτηκε ότι ο ίδιος δεν αντιτίθεται στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και ότι δεν επιμένει στη λύση των δύο κρατών.
Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος πολιτικός εξέφρασε την υποστήριξή του στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θέση που έρχεται σε αντίθεση τόσο με όσα υποστηρίζει ο Τατάρ όσο και με το πρόσφατο ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με το οποίο ζητά τη διεθνή αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους και τονίζει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη λύση.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα εξ αρχής είναι υπέρ της πλήρους στήριξης της Ουκρανίας
- Schroders Insight: Πώς οι διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου θα επηρεάσουν τις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές
- Πάνος Λασκαρίδης: Επίτιμος καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Κίνας
- ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη – Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, τρόλεϊ και σιδηρόδρομος