• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τιμούμε όσους χάθηκαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου» – Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και ουσίας πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήμερα της μαύρης επετείου και ενώ συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

    Την ίδια στιγμή, στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου σε μεγάλη φιέστα με πολεμικά πλοία, F-16 και αεροπλανοφόρο, δίνει το παρών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ανέφερε μετέδωσε ότι «μία ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο».

    Όπως μετέδωσε το ΕΡΤΝews, από το πρωί που έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις μνήμης, μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή, είναι ιδιαίτερα φορτισμένο το κλίμα.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε νωρίτερα ανάρτηση για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: “Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος”».

    Με βάση το πρόγραμμά του ο κύριος Μητσοτάκης θα έχει στις οκτώ παρά τέταρτο μια κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, και στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απευθύνει την ομιλία του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του Πρωθυπουργού αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, αναμένεται να προχωρήσει σε μια ιστορική αναδρομή στις ημέρες του Ιουλίου του 1974, που πλήγωσαν τον ελληνισμό, μάτωσαν και διχοτόμησαν την Κύπρο, αλλά και να ζητήσει μια δίκαιη λύση, βασισμένη πάντα στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, καλώντας τις δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

    Σε απόλυτο συντονισμό, Αθήνα και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη

    Νωρίτερα στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Μακεδονίτισσας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε και κατάθεση στη συνέχεια στεφάνων στη μνήμη των ηρώων που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.

    Εκεί βεβαίως ήταν και συγγενείς των αγνοουμένων, οι οποίοι περιμένουν ακόμα και τώρα, πενήντα χρόνια μετά, συγκεκριμένες απαντήσεις και επί της ουσίας αυτό που ζητούν είναι δικαίωση. Θέλουν απαντήσεις και αυτό που ζητούν επιμόνως όλα αυτά τα χρόνια είναι να είναι και πάλι ελεύθερη η Κύπρος.

    Σημειώνεται ότι στην Κύπρο βρίσκονται ήδη οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της λύσης του Κυπριακού στο μοντέλο της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για διεθνοποίηση του θέματος των αγνοουμένων της τραγωδίας.



    ΣΧΟΛΙΑ