• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεγάλα έργα υποδομής στην Κρήτη που θα αλλάξουν την όψη της

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) χαιρετάει κόσμο σε συγκέντρωση πολίτων στον πεζόδρομο της λεωφόρου Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Ηράκλειο Κρήτης, εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, Σάββατο 1 Ιουνίου 2024. Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Κρήτη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ


    Στη σημαντική επένδυση στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξη του νωρίτερα το πρωί στην Κρήτη.

    «Σημαντικές επενδύσεις θα δρομολογηθούν στο λιμάνι, θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας, θα τονώσουν ακόμα περισσότερο την αναπτυξιακή διάσταση της Κρήτης, θα υποδεχθούμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια. Ένα πολύ σημαντικό λιμάνι, πύλη εισόδου και εξόδου για την εμπορική δραστηριότητα του νησιού μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στο Δημαρχείο Ηρακλείου και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο, Αλέξη Καλοκαιρινό, με τον οποίο συζήτησαν θέματα, που απασχολούν τον Δήμο.

    Στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τα μέλη της διοίκησης και ενημερώθηκε από τον ορόεδρο του ΟΛΗ, Ιωάννη Βαρδάβα, και τον διευθύνοντα σύμβουλο Μηνά Παπαδάκη για την πορεία των έργων που υλοποιούνται στο λιμάνι, το οποίο εντάσσεται στους λιμένες του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και συγκεκριμένα στο κεντρικό δίκτυο, όπως και για την επικείμενη μεγάλη επένδυση για την περαιτέρω δυναμική αξιοποίησή του, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός τόνισε σε δηλώσεις του:

    «Καταρχάς θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση που επισκέπτομαι ως πρωθυπουργός τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Και να ξεκινήσω συγχαίροντας θερμά τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα και ειδικά τον Μηνά Παπαδάκη για την εξαιρετική δουλειά την οποία έχετε κάνει αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια, αποδεικνύοντας ότι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, όπως το λιμάνι του Ηρακλείου, μπορεί να αναδειχθεί περαιτέρω.

    Και με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει το ελληνικό Δημόσιο και ένα πολύ καλύτερο τίμημα στη διαδικασία της Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, απομένει η κύρωσή της από τη Βουλή, και η ανάληψη της ευθύνης της λειτουργίας του λιμανιού, αλλά και των σημαντικών επενδύσεων που θα γίνουν από έναν πολύ σημαντικό ξένο επενδυτή έναντι ενός επίσης πολύ σημαντικού τιμήματος.

    Είναι ένα μόνο βήμα σε μια συνολική στρατηγική αξιοποίησης των λιμένων μας. Ξεκίνησε επί της υπουργίας του Γιάννη Πλακιωτάκη. Ξεχωριστή μνεία θέλω να κάνω στον γενικό ρραμματέα, ο οποίος έχει πραγματικά κάνει μια θαυμάσια δουλειά στο να μας βοηθήσει να αναδείξουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

    Και θέλω, επίσης, να τονίσω πόσο μεγάλη σημασία αποδίδω στο γεγονός ότι αυτή η διαδικασία έγινε με τη σύμφωνη γνώμη τελικά της τοπικής κοινωνίας. Ξεπεράστηκαν οι όποιες αντιδράσεις. Και νομίζω ότι είναι ένδειξη ωριμότητας ότι πια αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να γίνουν με όρους που να είναι ωφέλιμοι και για το κράτος, τον τελικό ιδιοκτήτη των περιουσιακών στοιχείων, και για τον επενδυτή αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.

    Σημαντικές επενδύσεις θα δρομολογηθούν στο λιμάνι, θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας, θα τονώσουν ακόμα περισσότερο την αναπτυξιακή διάσταση της Κρήτης, θα υποδεχθούμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια. Ένα πολύ σημαντικό λιμάνι, πύλη εισόδου και εξόδου για την εμπορική δραστηριότητα του νησιού μας.

    Και βέβαια, επενδύσεις οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί ως προς τη μετάβαση του λιμανιού σε ένα νέο πράσινο μέλλον. Εκεί θα έλεγα ότι συνολικά ως χώρα είμαστε στην πρώτη γραμμή τέτοιων δράσεων.

    Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ότι οι πόροι οι οποίοι θα προέλθουν από τις συμβάσεις παραχώρησης των λιμανιών μας, θα αξιοποιηθούν για να κάνουμε περαιτέρω επενδύσεις σε άλλα λιμάνια, τις οποίες τόσο τα λιμάνια μας χρειάζονται. Διότι και η ανάδειξη των βασικών μας υποδομών αποτέλεσε μια κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης.

    Είμαστε μια χώρα, η οποία είναι ταυτισμένη με τη θάλασσα. Τα λιμάνια μας χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις, είτε δημόσιες επενδύσεις, είτε ιδιωτικές επενδύσεις και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίζουμε να προχωράμε.

    Οπότε, με το καλό και η επίσημη ανάληψη της διοίκησης από τον όμιλο Grimaldi, με τον οποίο έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία, καθώς ήδη έχει αναλάβει και τη διαχείριση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Θα συνεχίσουμε το σχέδιο ανάπτυξης των λιμένων μας, αξιοποιώντας διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία και διαφορετικά σχήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

    Αλλά και πάλι, θέλω να κλείσω από εκεί που ξεκίνησα, μας εκπλήξατε ευχάριστα ως διοίκηση του λιμανιού και ως Διοικητικό Συμβούλιο και πραγματικά και τις προσωπικές μου ευχαριστίες για τη δουλειά η οποία έχει γίνει στο λιμάνι».

    Η Κοινοπραξία Grimaldi/Minoan Lines απέκτησε το 2023 το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη μετάβαση του λιμένα Ηρακλείου σε μια νέα πορεία ανάπτυξης. Η αξιοποίησή του λιμένα Ηρακλείου εντάσσεται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, μαζί με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού ‘Αξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) αλλά και του νέου Διεθνούς Αερολιμένα στο Καστέλι.

    Το λιμάνι του Ηρακλείου που συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, συγκαταλέγεται και σε ένα από τα κορυφαία λιμάνια κρουαζιέρας στη Μεσόγειο καταγράφοντας κάθε χρόνο σημαντική αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας. Το 2022 επισκέφθηκαν το λιμάνι 275.536 επιβάτες με 226 κρουαζιερόπλοια, το 2023 αυξήθηκαν στους 368.485 με 253 κρουαζιερόπλοια και μόνο το 5μηνο του 2024 επισκέφθηκαν το λιμάνι του Ηρακλείου 85.518 επιβάτες με 60 κρουαζιερόπλοια».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Δημαρχείο Ηρακλείου και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές: Στις δηλώσεις του σημείωσε μεταξύ άλλων:

    «Με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι αυτό το ιστορικό κτίριο, το Δημαρχείο του Ηρακλείου, για να επανεπιβεβαιώσω την εξαιρετική συνεργασία την οποία ήδη έχουμε δρομολογήσει.

    Χρέος της κυβέρνησης είναι να συνεργάζεται άψογα με τις τοπικές αρχές, πόσω μάλλον σε μια πόλη όπως το Ηράκλειο, η οποία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις αλλά και πολλές ευκαιρίες.

    Πολύ σωστά είπε ο Δήμαρχος ότι το Ηράκλειο είναι μια πόλη με απίστευτο δυναμισμό, πρέπει όμως να οργανώσει σωστά αυτή τη νέα αναπτυξιακή δυναμική. Και εκεί προφανώς η συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, με πολλά επιμέρους υπουργεία, είναι απολύτως απαραίτητη. Έχουμε μια πλούσια ατζέντα θεμάτων τα οποία ήδη συζητούμε, για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τον Δήμο στους σημαντικούς στόχους που έχει θέσει.

    Μια καλή ένδειξη αυτής της συνεργασίας είναι και η επίσκεψη την οποία μόλις έκανα στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, όπου έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά. Στο παρελθόν ήταν πάντα η εντύπωσή μου ότι το λιμάνι ήταν λίγο αποκομμένο από την πόλη.

    Σκοπός μας είναι να έρθουμε πιο κοντά, το λιμάνι και η πόλη. Και βέβαια ο νέος επενδυτής, σε συνεννόηση πάντα με την τοπική κοινωνία και με τον Δήμο, να δρομολογήσει τις σημαντικές επενδύσεις οι οποίες θα χτίσουν πάνω στην εξαιρετική δουλειά η οποία έχει γίνει ήδη για να αναπτύξει και το λιμάνι του Ηρακλείου από τη μια τη μεγάλη οικονομική του δυναμική και από την άλλη, να αναδειχθεί ως ένας πολύ σπουδαίος ιστορικός λιμένας, τοπόσημο της πόλης και σημείο αναφοράς για την τουριστική κίνηση.

    Επίσης, να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν φαίνεται να έχει ξεκινήσει πολύ καλά. Λέγαμε στο αεροδρόμιο ότι έχουμε σχεδόν 16% αύξηση στις αφίξεις από πτήσεις του εξωτερικού.

    Και βέβαια, και η οργάνωση του τουρισμού στην πόλη: Από τη μια φέρνει πολλά χρήματα ο τουρισμός, είναι αιμοδότης της οικονομίας, από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι η εμπειρία των επισκεπτών θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερη, χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον, χωρίς επιβάρυνση στη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Και αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε από κοινού.

    Δεν θα πω περισσότερα, παρά μόνο να επαναλάβω ότι και με τον δήμαρχο και με τον περιφερειάρχη προφανώς έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και ότι η δέσμευσή μου για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που θα αλλάξουν την όψη της Κρήτης ισχύει στο ακέραιο.

    Είτε μιλάμε για το αεροδρόμιο το οποίο προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και έχουμε θέσει ως στόχο να παραδοθεί εντός του 2027, είτε μιλάμε για τον ΒΟΑΚ, όπου έχουμε πια ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και έχουμε απόλυτη βεβαιότητα πια για την χρηματοδότηση του έργου.

    Οπότε πολλά πράγματα γίνονται στην Κρήτη, σημαντικά και σπουδαία, και αυτό προφανώς μου δίνει μεγάλη χαρά και ως πρωθυπουργός αλλά και ως Κρητικός», ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησης.

    «Το Ηράκλειο είναι μια πόλη με μεγάλο δυναμισμό, αλλά πρέπει να οργανώσει την δυναμική της. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση σήμερα. Ήδη, και μιλώ ως ένας νέος Δήμαρχος, έχουμε μια πάρα πολύ παραγωγική συνεργασία με την κυβέρνηση. Η αποτελεσματική συνεργασία νομίζω ότι δηλώνει και μια προοπτική η οποία ανοίγεται και την οποία βεβαίως θέλουμε να αξιοποιήσουμε», σημείωσε ο δήμαρχος από την πλευρά του.

    Διαβάστε επίσης:
    Ανάσα για μικρομεσαίους με φθηνότερα κεφάλαια κίνησης και επενδυτικά δάνεια από το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας

    Νικόλας Πατέρας (Contships): Είναι η ώρα οι εταιρείες να προχωρήσουν σε διαλύσεις των παλαιότερων πλοίων

    Π. Μαρινάκης: Τρέχουμε με γρήγορους ρυθμούς και μειώνουμε την απόσταση από την Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ