• Πολιτική

    Bloomberg: Κρίσιμος παίκτης ισχύος στην ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    • NewsRoom


    Για τις ευρωεκλογές και την απόδοση της Νέας Δημοκρατίας μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg και στον δημοσιογράφο Tom Mackenzie.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πολιτικό κέντρο «κράτησε» στις ευρωεκλογές και δημιούργησε δυναμική για αλλαγή, απορρίπτοντας τις ανησυχίες για άνοδο του λαϊκισμού.

    Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξασφάλισε μια «μειοψηφία αποκλεισμού» και ο συνασπισμός με άλλες κεντρώες ομάδες παραμένει άθικτος, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.  Επίσης, υποστήριξε ότι η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων παρατηρήθηκε κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία.

    Για την Ν.Δ. επισήμανε ότι παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.

    «Νομίζω ότι υπάρχει ίσως κάποιος βαθμός υπερβολής σχετικά με αυτή τη δεξιά στροφή», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Θα έλεγα ότι το ευρωπαϊκό κέντρο άντεξε, ίσως ισχυρότερα από ό,τι πολλοί περίμεναν».

    Κρίσιμος παίκτης ισχύος στην ΕΕ

    Με τις παραδοσιακά ισχυρές χώρες της Ευρώπης να βρίσκονται σε αναταραχή, ο Μητσοτάκης έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο παίκτη ισχύος στην ΕΕ, επισημαίνει το Bloomberg.

    Παρά το γεγονός ότι δεν πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει για τις ευρωεκλογές της Κυριακής, το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, κέρδισε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων, δίνοντάς του μια σταθερή θέση στην εξουσία. Ο ούριος άνεμος μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας με τη σειρά του ενισχύει το κύρος της χώρας.

    «Η οικονομία μας υπεραποδίδει σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, το χρέος μας βρίσκεται σε πτωτική πορεία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε μία χώρα που ήταν για πολύ, πολύ καιρό το “μαύρο πρόβατο” της ευρωζώνης, σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο».

    Παρόλο που η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο της για την ανάπτυξη το 2024 στο 2,5% από 2,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, η χώρα σημειώνει επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο των προβλέψεων για την ανάπτυξη στο μπλοκ. Ενώ το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 152,7% το 2024 από το υψηλό 207% που ήταν το 2020.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στο μπλοκ, αναφέρει στο δημοσίευμα του το Bloomberg. Οι συζητήσεις για τη μελλοντική ηγεσία της ΕΕ έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή. H άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων απειλούν μια σειρά πρωτοβουλιών, από τις κοινές αμυντικές προσπάθειες έως την προστασία του κλίματος.

    «Οι σημαντικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνονται από τις τρεις πολιτικές οικογένειες» του ΕΛΚ, των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Νομίζω ότι υπάρχει μια δυναμική που θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην Ευρώπη για τα επόμενα πέντε χρόνια».

    Greek Economy Is Outperforming Most of Its European Peers |
    Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες

    Μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο Μητσοτάκης υποστήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα θα έχει λίγες ημέρες στη διάθεσή του για να πείσει και άλλους ηγέτες να την υποστηρίξουν.

    Κατά την προεκλογική περίοδο, η φον ντερ Λάιεν έδωσε το μήνυμα ότι θα ήταν ανοιχτή στο να συνεργαστεί με ορισμένα μέλη της δεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν επικρίσεις, αλλά η στάση της μπορεί να είναι κρίσιμη μετά την κατάκτηση τεσσάρων επιπλέον εδρών από το κόμμα της, που είχε ως αποτέλεσμα η εκπροσώπησή της να ανέλθει στις 73 έδρες.

    Το ΕΛΚ έχει 186 εκπροσώπους στο 720μελές κοινοβούλιο και θα χρειαστεί υποστήριξη από άλλες ομάδες για να εξασφαλίσει μια νέα θητεία για τη φον ντερ Λάιεν. Για να το πετύχει, η 65χρονη Γερμανίδα χρειάζεται την υποστήριξη της πλειοψηφίας των νομοθετών της ΕΕ και της πλειοψηφίας των 27 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.

    «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Στην Ελλάδα, το κόμμα του Μητσοτάκη κέρδισε 28,3% στην ευρωκάλπη, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 40,6% στις περσινές εθνικές εκλογές και χαμηλότερο από το 33,1% στην ευρωκάλπη του 2019, αναφέρει το Bloomberg. Παρά την πτώση, το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, ήταν σαφώς μπροστά από το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε δεύτερο με 14,9%. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν το χαμηλότερο όλων των εποχών και τα ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν περισσότερες ψήφους, όπως και αλλού στην Ευρώπη.

    «Συνολικά, τα αποτελέσματα ήταν μάλλον ελαφρώς καλύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει «κόπωση των ψηφοφόρων» μετά το προηγούμενο έτος.

    Για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Σέβομαι πολύ τον πρόεδρο Μακρόν και έχουμε μια στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία, οπότε θα ήταν άκομψο να σχολιάσω τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Είναι σημαντικό η Γαλλία να αποτελεί μια ισχυρή φωνή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου έχουμε κοινές θέσεις, κυρίως για ζητήματα κοινής άμυνας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Είναι στα χέρια του γαλλικού λαού να αποφασίσει για το μέλλον του και των αγορών να αξιολογήσουν τον πολιτικό κίνδυνο από τη Γαλλία», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    Διαβάστε επίσης

    Ανασχηματισμός: Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν – Ολα τα σενάρια για τους νέους υπουργούς και τη «σφαγή» υφυπουργών

    Γιατί ηττήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιατί δεν κέρδισε ο Στέφανος Κασσελάκης – Άρθρο παρέμβαση
    Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα κρυφτώ, δεν φτάσαμε στον στόχο που είχαμε θέσει – Σε τρία χρόνια οι επόμενες εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ