Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε συνταχιούχους και ευάλωτους τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων

Την έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων, που ορίστηκε στο 33%, σχολίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του.

«Ήταν δέσμευση που είχα αναλάβει προεκλογικά 33% όσο ήταν και πέρσι. Κινούμαστε λίγο πολύ στο όριο που μας έχει προσδιορίσει η ΕΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπολογίζει τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων περί τα 300 εκατομμύρια

«Βάση ενός ευρωπαϊκού κανονισμού η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει μια έκτακτη φορολόγηση για το 2022 στα κέρδη των διυλιστηρίων. Τώρα που έχουμε μια εικόνα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην απόφαση αυτή η οποία είναι δίκαιη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Έκανε λόγο για μια κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης και σημείωσε ότι τα έσοδα θα κατευθυνθούν στην στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας, ειδικά των συνταξιούχων και όσων δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

«Κι επειδή θα ακούσουμε διάφορα επιχειρήματα από την αντιπολίτευση που ισχυριζόταν ότι πρέπει να επιβάλλουμε φόρο 90%, θέλαμε μια δίκαιη φορολόγηση και των υπερκερδών των επιχειρήσεων. Δεν δημεύουμε την περιουσία των επιχειρήσεων ούτε τιμωρούμε την υγιή επιχειρηματικότητα», ανέφερε.

«Θέλω να περάσει η συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Η ακρίβεια υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

O Κυριάκος Μητσοτακης απέρριψε το ισπανικό μοντέλο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι να μειωθούν οι τιμές και να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός.

Ο μέσος μισθός θα προσεγγίσει τα 1300 ευρώ

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Ήδη σε ένα βαθμό έχει συμβεί, έχουν αυξηθεί οι

μισθοί. Το αναγνωρίζουν οι πολίτες αλλά η αύξηση έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ακρίβεια».

«Ξεκινήσαμε από μία πολύ χαμηλή βάση. Πρώτη τετραετία μειώσαμε φόρους και τώρα έμφαση στην αύξηση ονομαστικών μισθών. Γίνεται ήδη. Ο κατώτατος πήγε από 650 στα 830 ευρώ», σημείσωσε.

«Και ο μέσος μισθός εκτιμώ ότι θα προσεγγίσει τα 1300 ευρώ πριν το τέλος του έτους», ανέφερε παράλληλα ο πρωθυπουργός.

Οποιαδήποτε κρίση στην Ευρωζώνη δεν μας αφήνει αδιάφορους

Ερωτηθείς για την έκθεση της ΕΕ για τα ελλείμματα των χωρών – κρατών, τις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα – είπε ότι αναγνωρίζεται στη χώρα ότι έχουν μπει τάξη στα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Επανέλαβε την αρνητική στάση του απέναντι στις «διάφορες σειρήνες των παροχών».

«Οποιαδήποτε κρίση στην Ευρωζώνη δεν μας αφήνει αδιάφορους. Είναι ικανοποιητικό όμως ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια της χώρας να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της. Γι’ αυτό και προεκλογικά έλεγα να μην υποκύψουμε στις σειρήνες των εύκολων παροχών γιατί αυτό θα ακύρωνε όλη την προσπάθεια που κάναμε. Δεν φαίνεται η κρίση αυτή για την ώρα να έχει επίπτωση στο κόστος δανεισμού της χώρας», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό θύμισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση από τον ΥΠΟΙΚ στην οποία δεν έχει απαντήσει, να πάει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής και κατ΄αντιπαράσταση με τον ΥΠΟΙΚ και το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους να συγκριθεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επανεκλέγει στη θέση της προέδρου της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, καθώς θα στηριχθεί από τις δυνάμεις των κεντροδεξιών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική για δεξιά στροφή της ΝΔ επισήμανε ότι «θα έβλεπα πολύ θετικά μια επιστροφή στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτός αποϊδεολογικοποίησε την κομματική ταυτότητα της ΝΔ. Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παραταξη, αυτή οραματίστηκα, αυτή υπηρέτησα, αυτή η στρατηγική έχει δώσει σε 3 εκλογικές αναμετρήσεις 40%. Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να επιστρέψει σε ιδεολογική περιχαράκωση την οποία πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν η παράταξη».

«Όχι» στην αλλαγή νομοθεσίας για το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες

Απέρριψε την πιθανότητα να αλλάξει η νομοθεσία για το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες και επισήμανε ότι παρατηρείται μια συμμόρφωση των επαγγελματιών κατηγοριών και σημείωσε πως όσοι διαμαρτύρονται αντιλαμβάνονται ότι είναι σωστή η πολιτική.

«Δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής απόφασης αυτής. Κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσδοκά για μια ζωή τα έσοδα του να είναι στο ύψος του τεκμαρτού. Ήταν μια παρέμβαση που είχαμε προαναγγείλει προεκλογικά για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε μια βαθμιαία συμμόρφωση και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να στηρίξουμε υγεία, παιδεία», υπογράμμισε και επισήμανε πως «αν υπάρχουν σημειακές βελτιώσεις όπως π.χ. το οικογενειακό εισόδημα, να τα δούμε αλλά δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία».

Διαβάστε επίσης

Διυλιστήρια: Νέα έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 33% με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του 2023

Διευκρινίσεις Στυλιανίδη για το Τέλος Επαγγελματικών Σκαφών