Θα σας ζητούσα να κάνετε λίγο υπομονή. Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθώ και να συζητήσω εκτενώς με τον πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρχουν ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε αύριο, πρόσθεσε.

Αυτό το οποίο μπορώ να πω, είναι αυτό που είχα την ευκαιρία να αναφέρω και στην ομιλία μου στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ότι το αίτημα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μία Ευρώπη, δηλαδή, η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη, πρόσθεσε.

Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία δεν είνηαι μία προσπάθεια, η οποία καθοποιοδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρω-ατλαντικές σχέσειςκαι τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη, τόσα περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ, τόνισε.

Όπως τόνισε, είναι επιβεβλημένο οι δύο πλευρές να συνυπάρχουν, ανέφερε.

Μπορεί να σκεφτεί κανείς αποστολές της ΕΕ, ενδεχομένως στη Μέση Ανατολή, το Σαχέλ το οποίο τόσο μας ενδιαφέρει και την Ελλάδα και τη Γαλλία, και την Ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες δεν θα συμμετέχει ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε ο ΟΗΕ, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και βέβαια η ανάγκη να φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά σύνορα, ως ταυτόχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά, είναι μία αρμοδιότητα, η οποία βαραίνει αποκλειστικά την Ευρώπη, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ώριμη την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ευρωστρατού, διότι αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των σχέσεων και το γεγονός ότι εμείς οι Ευωραίοι είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να ασχοληθούμε με την ασφάλεια της περιοχής μας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί να δρα αυτόνομα εφόσον κρίνει ότι το επιθυμεί και υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα που πρέπει να υπερασπιστεί, χωρίς κατ΄ανάγκη να χρειάζεται την άδεια ή τη βοήθεια άλλου, εξήγησε.

Σε κάτι τέτοιο η Ελλάδα θα συμμετείχε σε πολύ ενεργό επίπεδο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν μπορούμε να απαιτούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκές προσπάθειες έκφρασης αλληλεγγύης προς την ΕΕ ή άλλα κράτη-μέλη.

Μία μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη είναι αυτή περί της διαλειτουργικότητας των οπλικών συστημάτων. Επιλέξαμε να αγοράσουμε αεροσκάφη Rafale, από τη Γαλλία. Αυτό σημαίνει πως η συνεργασία με την Γαλλία και άλλες χώρες όπως η Κροατία που αποκτά αεροσκάφη Rafale, θα είναι πολύ πιο εύκολη, γιατί θα χρησιμοποιούμε κοινά οπλικά συστήματα, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μιλώντας για την Τουρκία, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως θα μπορούσε να υπάρξει ένα ήσυχο φθινόπωρο. «Η ένταση δεν εξυπηρετεί κανέναν. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αυτοπεποίθηση και προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και μπορούμε να βρούμε και τομείς συνεργασίας, όπως το μεταναστευτικό, αλλά προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στον γείτονα και το διεθνές δίκαιο στα μεγάλα ζητήματα», ανέφερε.

«Στις απειλές της Τουρκίας θα αντιδρούμε όπως αντιδρούσαμε πάντα και το κάναμε πάντα με αποτελεσματικότητα και αυτοπεποίθηση. Η Τουρκία ξέρει ποια είναι τα όριά μας, που είναι και όρια της Ευρώπης και προτιμώ να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων», τόνισε.

«Θα ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα. Δεν έχω πρόθεση να μπω σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Θα παραδώσω Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβα εγώ» ξεκαθάρισε.

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι υπάρχουν κράτη στην Ένωση που δεν είναι διατεθειμένα να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί.

Ωστόσο ανέφερε πως οι  μεταναστευτικές ροές κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχουν μειωθεί κατά 90%, ενώ ανέφερε ότι δεν περιμένει μεταναστευτικό «κύμα» από το Αφγανιστάν.

Τέλος μιλώντας για τις εκλογές στη Γερμανία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει.

«Αν ο κ. Σολτς είναι καγκελάριος, προσβλέπω σε μια γόνιμη συνεργασία μαζί του και το Σύμφωνο Σταθερότητας θέλει επαναδιαπραγμάτευση. Αυτό το αναγνωρίζει ο κ. Σολτς και η κυρία Μέρκελ το αναγνώριζε. Η συζήτηση θα ανοίξει σοβαρά στην Ευρώπη το 2022 και, όποιος και αν είναι καγκελάριος, θα δεχθεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται αλλαγές» υπογράμμισε..