Στον απόηχο των εξελίξεων στην κυβέρνηση, με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και την επερχόμενη έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει τα χαρτιά του μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν πιστεύει τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ, θεωρώντας το «σκηνοθετημένο». Όπως ανέφερε, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά πλέον έχουν συγχωνευθεί σε ένα, την ώρα που και οι ΑΝΕΛ συνεχίζουν να υπάρχουν ως κοινοβουλευτική ομάδα. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Καμμένο πως δίνει την δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να αποσπάσει τη ψήφο εμπιστοσύνης, δανείζοντας του τους βουλευτές του. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης συσχέτισε την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με την ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Όχι δεν πιστεύω τον Καμμένο. Οι δυο των ΑΝΕΛ παραμένουν υπουργοί και οι δύο δεν διαγράφονται από τους ΑΝΕΛ, ώστε να μείνουν στη Βουλή. Είναι μία συνεννοημένη αποχώρηση. Είναι ένα σκηνοθετημένο διαζύγιο. Απλά πλέον συγχωνεύτηκαν και αποτελούν ένα. Βλέπουμε μία βαθιά έκπτωση στην πολιτική ζωή. Καταρχάς, Τσιπρας και Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση. Δεν υπάρχει νέα αρχή. Είναι ένα κακοστημένο θέατρο. Ο Καμμένος θα δώσει τη δυνατότητα να μείνει στην κυβέρνηση. Τώρα δανείζει τους βουλευτές του και δίνει τη δυνατότητα στον Τσίπρα, να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Καλώ όλους τους βουλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Ψήφος εμπιστοσύνης στον Τσίπρα, σημαίνει ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν κρίνω από τις δηλώσεις της ετερόκλητης ομάδας που θέλει να στηρίξει τον κ. Τσίπρα, θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής αλλά δεν θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού», ανέφερε πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος αν η ΝΔ θα θέσει πρόταση μομφής, απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται και πρόσθεσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να το πράξει.

Δείτε τη συνέντευξη του αρχηγού της ΝΔ στον ΑΝΤ1:

Ουδέποτε δέχθηκα πιέσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως αυτή «δίνει την δυνατότητα στον κ. Ζάεφ να μονοπωλεί την Μακεδονία και γι αυτό διακηρύσσει ότι πήρε από την Ελλάδα αυτό που ήθελε: μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει την συμφωνία.

«Ο Καμμένος είχε τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση και δεν το έκανε. Το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα στοιχεία της συμφωνίας. Από εκεί ξεκινούν τα αλυτρωτικά σχέδια. Η θέση της ΝΔ είναι η ίδια από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ουδέποτε εκείνος αναγνώρισε την ονομασία Μακεδονία, καθώς γνώριζε τους κινδύνους. Είναι η ίδια θέση, με του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Η συμφωνία είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο που υπάρχει και η ταυτότητα και η εθνότητα. Προφανώς και θα καταψηφήσουμε τη συμφωνία. Αν έχουν προηγηθεί εκλογές, η βουλή δεν θα κυρώσει τη συμφωνία», άνεφερε.

«Αν δεν περάσει από την Βουλή τότε η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή, από μηδενική βάση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι χρέος μου να είμαι ρεαλιστής και έντιμος. Αν η συμφωνία κυρωθεί στη Βουλή και ταυτόχρονα η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αυτό θα έχει γίνει. Όμως δεν θα έχουν μπει στην ΕΕ. Δεν θα πω ποτέ καλώς τον Μακεδόνα πρωθυπουργό. Η ένταξη στην ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις σχέσεις καλής γειτονίας που θα δείξουν», ανέφερε ωστόσο.

«Δεν δέχθηκε πιέσεις από την κ. Μέρκελ ή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση πως η κ. Μέρκελ θα αναγνώριζε δημοσίως ότι υπήρξε ανταλλαγή των συντάξεων με την Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι για το οποίο ο ίδιος επιμένει στην άποψή του.

Για το συλλαλητήριο της Κυριακής για το Σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης  είπε ότι “οι πολίτες είναι ελεύθεροι να διαδηλώσουν και να εκδηλώσουν την θέση τους με όποιο τρόπο επιλέξουν πάντα ειρηνικά”.

Για την οικονομία

Μιλώντας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως έκοψε το ΕΚΑΣ, αύξησε 29 φόρους, πολλούς έμμεσους και έκανε 17 παρεμβάσεις, που μείωσε το εισόδημα των συνταξιούχων.

«Ο Τσίπρας τους τιμώρησε. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη και το να δίνουμε κάποιο συγκυριακό επίδομα, μία φορά τα Χριστούγεννα, δίνει λύση. Εμείς λέμε για νέο μείγμα. Μείωση των φόρων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι συνταξιούχοι θέλουν να μην είναι τα εγγόνια τους εξαρτημένα από τα 100 ευρώ τους, αλλά να βρουν δουλειές», ανέφερε.

Αναφερόμενος στις κινήσεις με τις οποίες η ΝΔ θέλει να ενισχύσει τις τάξεις που επλήγησαν στην κρίση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η ΝΔ και ο ίδιος μιλούν «για ευνομία, για πρότυπα σχολεία… Είναι μέτρα που ευνοούν τους πλούσιους; Όταν μιλάμε για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την αντιμετώπιση των μακροχρόνια ανέργων, με σχέδιο, να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους, να επιστρέψουμε στην παραγωγική διαδικασία, θέλουμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή τους».

Για τον ΕΝΦΙΑ υπενθύμισε πως ο φόρος ξεκίνησε νωρίτερα από τη ΝΔ, με άλλη ονομασία. «Εγώ δεν είπα ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ. Είπα ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας. Αυτό μπορούμε να κάνουμε, τόσο αντέχει η οικονομία σύμφωνα με τις μελέτες μας».

«Αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την πολιτική και την οικονομία με τον Τσίπρα. Θέλω να πείσω τους καχύποπτους πολίτες ότι μπορούμε καλύτερα και πολλές από τις δεσμεύσεις, στο πλαίσιο της καλής εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας, να διαπραγματευτούμε. Δεν θα πω ότι θα καταργήσω τα πλεονάσματα. Ξέρω την Ευρώπη. Μετά από έναν χρόνο, ή παραπάνω, μπορούμε να συζητήσουμε. Κανείς έξω δεν μου έχει πει ότι αυτό που λέω, είναι παράλογο. Λέω έξω αυτό που βλέπω, περιγράφω όσα βλέπω. Προτεραιότητα άμεση η μείωση του κόστους δανεισμού».

Αναφερόμενος στην οικονομική του πολιτική είπε ότι θα έχει δύο άξονες: Τη μείωση των φόρων και των εισφορών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δήλωσε με κατηγορηματικότητα ότι δεν θα κάνει απολύσεις στον δημόσιο τομέα αλλά θα επανεξετάσει τις προσλήψεις που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι δεν θα δεσμευτεί για προσλήψεις σε κανέναν τομέα, όπως πχ στην Παιδεία, εάν πρώτα δεν εξετάσει τα δεδομένα και τις ανάγκες. Σημείωσε πάντως ότι οι προσλήψεις στην Παιδεία θα ξεκινήσουν από την ειδική αγωγή. Είπε ακόμη ότι θα εξοικονομήσει πόρους για όσα έχει εξαγγείλει από το νοικοκύρεμα του κρατικού τομέα και την αντιμετώπιση της σπατάλης και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πολλές από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των εταίρων μπορούν να συζητηθούν και να αναθεωρηθούν. Μία κυβέρνηση που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών μπορεί μετά από ενάμισι ή δύο χρόνια να συζητήσει ακόμη και τα πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας. Είπε ακόμη ότι όταν αναλάβει την εξουσία “ξέρω ότι η εικόνα της χώρας θα είναι μία εικόνα προβληματική, με κόστος δανεισμού και για την χώρα αλλά και για τις επιχειρήσεις υψηλό. Βασική μου προτεραιότητα είναι η μείωση του κόστους δανεισμού και για την χώρα και για τις επιχειρήσεις”.

O κ. Μητσοτάκης απάντησε και για τα χρέη της ΝΔ, λέγοντας ότι “η ΝΔ έχει πολλά δάνεια προϊόν μίας άλλης εποχής. Αυτή την κατάσταση κληρονόμησα αλλά περιόρισα τις λειτουργικές δαπάνες του κόμματος κατά 70% και απευθύνθηκα στον απλό νεοδημοκράτη καλώντας τους να ενισχύσουν το κόμμα. Σήμερα 150 χιλιάδες νεοδημοκράτες δίνουν 12 ευρώ τον χρόνο. Έχω κάνει ότι περνά από το χέρι μου για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα και αυτή την στιγμή το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης κατευθύνεται στην αποπληρωμή των δανείων”.

Για τις πολιτικές εξελίξεις είπε: “Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω ευρύτερες συγκλίσεις…Δεν θα υπάρχουν δυνάμεις δεξιότερα της ΝΔ που θα είναι στην Βουλή. Δεν αναφέρομαι στην Χρυσή Αυγή που είναι ένα ακραίο και χυδαίο κόμμα εκτός δημοκρατικού τόξου…Εγγυώμαι ότι μετά τις επόμενες εκλογές η χώρα δεν θα είναι ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική γιατί αυτό θα σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει από την πίσω πόρτα…Θα κάνω κυβέρνηση με τους καλύτερους και με στελέχη ακόμη και εκτός ΝΔ αν κρίνω ότι μπορούν να κάνουν την δουλειά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άρθρο-παρέμβαση: Βουλευτές leasing με 6.000 ευρώ το μήνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Πράσινοι επιτίθενται στον Βεμπερ γιατί δεν στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον Αλέξη Τσίπρα!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεοδωράκης σε Δανέλλη: Διορία μέχρι το βράδυ να ξακαθαρίσει την στάση του