Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 2025 η Ελλάδα θα διαθέτει κτηματολόγιο, ακριβή χάρτη δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας

Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης

Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημειώνοντας πως  η συγκριμένη μεταρρύθμιση περιμένει να ολοκληρωθεί ουσιαστικά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Ο πρωθυπουργός έκανε  λόγο για «έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας», με οριοθετημένα δάση και αιγιαλό και με σαφείς κανόνες, χωρίς «παραθυράκια» αυθαιρεσίας και ανομίας.

Μιλώντας στη Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «Ήμασταν το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα. Μια εκκρεμότητα που έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να λύσει» τόνισε.

Ανέφερε, δε, ότι πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο, με ψηφιακό «DNA» και φιλικό πρόσωπο για όσους θέλουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν ένα ακίνητο, επιτρέποντας παράλληλα στην Πολιτεία να αξιοποιεί με καλύτερο τρόπο τα ακίνητά της.

«Τα οφέλη του Κτηματολογίου είναι πολλά, στην οικονομία διευκολύνοντας νέες επενδύσεις, στην αγορά της κατοικίας, στο περιβάλλον -θα σταματήσει τις καταπατήσεις- αλλά και γενικότερα ρυθμίζοντας με διαφάνεια έναν κρίσιμο τομέα ο οποίος επηρεάζει πολλές όψεις της καθημερινής ζωής.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε στη διάθεσή μας θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του Κτηματολογίου, μαζί με αυτά της πολεοδομίας, της ελληνικής στατιστικής αρχής, τα δίκτυα οπτικών ινών, οι δασικές, προστατευόμενες περιοχές, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Έτσι, με βάση την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε περιοχής θα μπορεί ο καθένας να γνωρίζει πού και τι μπορεί να χτίζει ή να εντοπίζει τον κατάλληλο σημείο για να κατασκευάζει ένα εργοστάσιο ή ένα ερευνητικό κέντρο».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του για τον θάνατο δύο ανθρώπων στη φωτιά στην Κορινθία, ενώ επεσήμανε η διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου μάλλον πρέπει να αναθεωρηθεί.

Για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορά το ελληνικό Κτηματολόγιο μιλά στη συζήτηση που πραγματοποιείται στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε ξανά την ομιλία:

Υπέρ του νομοσχεδίου, που εισάγεται στην Ολομέλεια, έχει δηλώσει προς το παρόν μόνο η ΝΔ. «Κατά» δήλωσαν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην ολομέλεια δήλωσαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης:

Φλωρίδης για βία ανηλίκων: Τι περιλαμβάνουν τα προγράμματα αναμορφωτικού χαρακτήρα – Τι θα θεωρείται κακούργημα

Ανδρέας Πάτσης: Ποινή φυλάκισης 3 ετών, εξαγοράσιμη με 10 ευρώ/μέρα, για τον πρώην βουλευτή της ΝΔ

Γιάννης Αληγιζάκης: Η ανοδική πορεία της ελίν Τεχνικής με την αξιοπιστία του Ομίλου ελίν