Τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει τη νέα τετραετία πραγματοποίησεστη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της σχετικής τριήμερης συνεδρίασης στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας υγείας και της παιδείας, τον εκσυγχρονισμό των δομών και την επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών στα δημόσια σχολεία, στη δικαιοσύνη και σε κομβικές δημόσιες υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε επίσης στις φοροελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνει το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, καθώς και στις αυξήσεις των μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να υπηρετεί ξανά ως πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε τη θέλησή του η νέα διακυβέρνηση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προσδοκίες των πολιτών. Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, πρόσθεσε.

Θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή που χαράξαμε για να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια που έχουμε βάλει και μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, ανέφερε.

Η κοινωνία στις εκλογές έκλεισε οριστικά έναν πολυετή κύκλο καθυστέρησης και διχασμού, ψέματος, άρνησης και τοξικότητας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Οι πολίτες μας ζήτησαν να προχωρήσουμε γρήγορα και τολμηρά. Δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους.

Το κράτος πατά σε πιο στέρεο έδαφος, έτοιμο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών. Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Ο τόπος κουβαλά στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η χώρα πρέπει να κάνει το τελευταίο βήμα για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Η ανεργία παραμένει η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ, παρά τη μείωση της. Η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει τις αυξήσεις σε μισθούς, οι οποίοι ακόμα και τώρα παραμένουν χαμηλοί. Είδαμε τι σημαίνει ψηφιακό κράτος, αλλά έχουμε ακόμα πολλά βήματα για να χτυπήσουμε την γραφειοκρατία. Το ΕΣΥ άντεξε στην πανδημία, αλλά ανέδειξε τις παθογένειές του που απαιτούν μετασχηματισμό. Οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν, αλλά η μεταναστευτική κρίση παραμένει παρούσα, εξήγησε μεταξύ άλλων.

Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη και ανυπόμονη για μεγάλες αλλαγές και ζητά χειροπιαστά αποτελέσματα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως βρισκόμαστε στο σύνορο ενός νέου ιστορικού τόξου, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η γενιά μας καλείται να δώσει περιεχόμενο στον δικό της εθνικό στόχο, έναν «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», αντιμετωπίζοντας πολλές παθογένειες κινούμενοι με μεγάλες ταχύτητες για τις προκλήσεις από το μέλλον.

Βιώσαμε τους παλιούς ιδεολογικούς διαχωρισμούς και τις απατηλές υποσχέσεις που πήγαν πίσω τη χώρα, ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η επενδυτική βαθμίδα θα ανακτηθεί έως το τέλος το 2023 ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου.

Έκανε λόγο για λογικά πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 140% έως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το 8% στην επόμενη τετραετία, αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ.

Για το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πριν το τέλος Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως συνεχίζεται το Market Pass και για τον επόμενο μήνα, καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο το Youth Pass 150 ευρώ που θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

Τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου το νέο μισθολόγιο των Δημοσιών Υπαλλήλων, με οριζόντια αύξηση και ειδικές ρυθμίσεις για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης. Αύξηση του Οικογενειακού επιδόματος των Δημοσίων Υπαλλήλων από 20 στα 50 ευρώ.

Μειώνεται κατά 1000 ευρώ το αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδιά, μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα σπίτια και απαλλάσσονται οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Ανέφερε επίσης πως καθιερώνεται η κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα.

Για τους συνταξιούχους, συνεχίζεται η εφάπαξ ενίσχυση στο τέλος του έτους για όσους συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου. Παράλληλα, καταργείται το πέναλτι του 30% σε όσους συνταξιούχους θέλουν να εργαστούν, με μια μικρή παρακράτηση στο πρόσθετο εισόδημα.

O κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για αύξηση του κατώτατου και το μέσου μισθού μέσα στην τετραετία, ενώ έκανε λόγο για νέα αύξηση των συντάξεων από την αρχή του 2024, πάνω από 3%, αλλά και μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και στα μεγάλα δημόσια έργα που δρομολογούνται στη χώρα.

Για το ΕΣΥ επανέλαβε πως η αναμόρφωσή του αποτελεί μεγάλο προσωπικό του στοίχημα. Τόνισε δε πως από το Ταμείο Ανάκαμψης, το 8% αφορά τον χώρο της Υγείας. Τόνισε πως ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση για 10.000 νέες μόνιμες προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, με 800 από αυτούς να πηγαίνουν άμεσα προς το ΕΚΑΒ. Μάλιστα, τις επόμενες εβδομάδες στα μεγάλα αστικά κέντρα θα δημιουργηθούν κινητές μονάδες δικυκλιστών, που θα μπορούν να προηγούνται των ασθενοφόρων σε έκτακτα περιστατικά. Αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ αλλά και στην επέκταση των προληπτικών εξετάσεων, όπως το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της μεταρρύθμισης στον τομέα της ψυχικής υγείας, ειδικά για παιδιά και εφήβους.

Στον τομέα της παιδείας, ανέφερε πως τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 έως το 2027. Οι πρώτοι από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται στα δημόσια σχολεία, από την πέμπτη τάξη του δημοτικού και πάνω, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Για τα κτηριακά προβλήματα, από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει μια εθνική μελέτη για την ανάπτυξη των νέων σχολικών κτηρίων σε όλη τη χώρα.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών και την καλύτερη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Ειδικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέφερε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί στον δρόμο για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Εύχομαι να μην ξανακάνει το ίδιο λάθος το ΠΑΣΟΚ και να βρούμε τους 180 βουλευτές για να σταματήσει η ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέφερε.

Για το πρόβλημα της στέγασης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Σπίτι μου, για το οποίο θα διπλασιαστούν οι πόροι, αλλά και στις νέες φοιτητικές εστίες.

Για την πράσινη Ελλάδα, ανέφερε πως το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ, ενώ θα υπάρχουν επέκταση των σταθμών φόρτισης αυτοκινήτων και παρεμβάσεις για μετάβαση σε ηλεκτρικά ΜΜΜ και ταξί.

ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν πρόκειται να καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά στον βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης, όπως απέδειξε στη Μύκονο.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνέχιση της ψηφιοποίησης του κράτος αλλά και στην ανάγκη για αξιολόγηση σε όλο τον Δημόσιο τομέα. Αναφέρθηκε επίσης σε έναν νέο δικαστικό χάρτη για την κατανομή των δικαστηρίων στη χώρα, την ψηφιοποίηση και τον εσωτερικό έλεγχο και την ανάγκη για επιτάχυνση των αποφάσεων των δικαστηρίων μέχρι το 2027 στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Για την θέση της Ελλάδας, συνεχίζονται τα εξοπλιστικά προγράμματα, με τα F-35 να έρχονται το νωρίτερο το 2028. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας, τονίζοντας πως βρισκόμαστε στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με μειοψηφικό πακέτο στην ΕΑΒ.

Για τη μεταναστευτική πολιτική, ανέφερε πως ο φράκτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, ενώ θα συνεχιστεί η ενίσχυση του λιμενικού.

Ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με νέες πρωτοβουλίες.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως συστήνεται άμεσα μια τεχνική επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης.

Για το περιβάλλον, τόνισε πως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον κρατικό έλεγχο, από το Υπερταμείο, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για νέα αρδευτικά έργα, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα με νέες τεχνολογίες.

Για την εξωτερική πολιτική, επανέλαβε πως υπάρχει μια μοναδική διαφορά με την Τουρκία, αυτή της οριοθέτησης ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, η οποία μπορεί να οδηγηθεί στη Χάγη.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για ίσα δικαιώματα για όλους, αλλά και για τη στήριξη της οικογένειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, τονίζοντας πως έχουν τα ίδια δικαιώματα αλλά και πως δεν πρέπει να στρέφονται σε ξένες δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έτοιμη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία

Απάντηση Καμμένου σε ΣΥΡΙΖΑ: Μη με προκαλείτε, θα δώσω βίντεο και μηνύματα