Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος ύστερα από 14 χρόνια με την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, έναν εθνικό στόχο για τον οποίο είχα δεσμευτεί, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στους στόχους και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, ενώ μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών του ΕΣΥ από τις αρχές του 2024 κατά 20% ενώ  τόνισε πως μέσα στο πρώτο μήνα του έτους θα γίνει πράξη ο νόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ο στόχος της επενδυτής βαθμίδας επιτεύχθηκε πάνω στην «εμπιστοσύνη», μια λέξη που κρύβεται  πίσω από το 41% που έλαβε η ΝΔ στις εκλογές, αλλά και τους αριθμούς που αποτελούν την ταυτότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής. Την ανάπτυξη, που το 2024 θέλουμε να αυξηθεί στο 3%, την ανεργία, που υποχώρησε κάτω από το 10%, το δημόσιο χρέος, που υποχώρησε στο 160% του ΑΕΠ και στοχεύουμε να πέσει κάτω από το 150%, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, την αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού, όπως ανέφερε.

Η επενδυτική βαθμίδα στην ουσία τα λέει όλα, καθώς σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στέλνει το μήνυμα στο εξωτερικό πως πέρασε η εποχή της κρατικής αναξιοπιστίας. Η επενδυτική βαθμίδα είναι σταθμός, είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτούς μας και σειρά έχει πλέον η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών με ένα κύμα μεταρρυθμίσεων και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ορατών έργων, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η χώρα να μην ξαναβρεθεί στην περιπέτεια της τελευταίας 10ετίας. Με ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία και με σύγχρονο κράτος που θα κερδίσει το στοίχημα των καιρών Η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη σελίδα του εαυτού μας. Εκτός συνόρων έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πρωταγωνιστούμε στις μεγάλες προκλήσεις, ενέργεια, μεταναστευτικό, πράσινες επενδύσεις Πρέπει να εξοπλίσουμε την κοινωνία με αναχώματα σε έκτακτες κρίσεις Οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Για σύγχρονη Υγεία, Παιδεία, ισχυρή άμυνα, ευέλικτο ψηφιακό κράτος και πιο σύγχρονη και γρήγορη δικαιοσύνη.

Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να προχωρήσουμε, ξεπερνώντας κρίσεις. Η Ελλάδα είναι πιο δυνατή. Διαθέτει πλέον ακλόνητη πολιτική σταθερότητα, με ισχυρή κυβέρνηση. Σε πείσμα όσων ανέφερε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, η ελληνική οικονομία γίνεται πιο εξωστρεφής, με το 50% του ΑΕΠ να συγκροτείται από εξαγωγές, χωρίς να στηριζόμαστε πλέον σε μόνο ένα κλάδο όπως ο τουρισμός. Και τρίτον, η Ελλάδα εκτός από τους πόρους του ταμείου συνοχής, έχουμε στα χέρια μας και το υπερόπλο του Ταμείου Ανάκαμψης, που αυτή η κυβέρνηση έφερε στη χώρα. Ένας κρίσιμος πυλώνας που στηρίζει τον διπλό στόχο, της στήριξης της ανθεκτικότητας της χώρας και της αύξησης του εισοδήματος των πολιτών, συνέχισε.

Η ουσία του προϋπολογισμού ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε πως οι καλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης μεταφράζονται σε περισσότερες δουλειές και καλύτερους μισθούς. Όσο μικρότερο είναι το χρέος του κράτος τόσο μειώνονται και οι επιβαρύνσεις για την εξυπηρέτησή του, απελευθερώνοντας πόρους για την κοινωνική πολιτική.

Η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι οριστικά την αξιοπιστία της, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Έκλεισε ένας κύκλος, που άνοιξε με την χρεοκοπία τον Απρίλιο του 2010, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου που έλεγε πως «λεφτά υπάρχουν».

Ακρίβεια

O κ. Μητσοτάκης θέλησε να αναφερθεί ειδικά στο ζήτημα της ακρίβειας.

Δεν ωραιοποιήσαμε ποτέ καταστάσεις και δεν ισχυριστήκαμε ποτέ πως η ακρίβεια δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε όμως σχέδιο, με κεντρικό πυρήνα την σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών. Η προεκλογική μου δέσμευση για κατώτατο μισθό στο τέλος της τετραετίας στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 ισχύει στο ακέραιο, εξήγησε.

Παραδέχθηκε πως ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει υψηλός, αλλά ανέφερε πως θεωρεί πως το χειρότερο επίπεδο έχει περάσει.

Μέσα στον Δεκέμβριο εκταμιεύονται 717 εκατ. ευρώ για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Τα 352 εκατ.  για δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και  107 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Προκαταβολές επιδόματος θέρμανσης, αγρότες, διπλό market pass για Θεσσαλία, νέοι με youth pass. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα επιδοτούνται τα φτωχά νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα, ενώ για όλο το 2024 θα ισχύουν κοινωνικά τιμολόγια στην ενέργεια.

Πρόκειται για μέτρα που στηρίζουν αυτούς που χτυπά περισσότερο η ακρίβεια, τα οποία συνδυάζονται με άλλα μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού, η μόνιμη μείωση για 6 μήνες κατά τουλάχιστον 5% σε προϊόντα και οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια.

O Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα, τονίζοντας πως υπάρχει σημαντική αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με βάση και τον δείκτη μισθολογικού κόστους.

«Θα επαναλάβω ότι η πραγματική λύση θα έρθει με μόνιμη αύξηση μισθών και εισοδήματος. Οι μόνιμες αυξήσεις στους εργαζόμενους θα ισχύουν και μετά τις πρόσφερες κρίσεις»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Απαντώντας μάλιστα στον κ. Φάμελλο, αναφέρθηκε στις αυξήσεις που γίνονται σε όσους λαμβάνουν διευθυντικές θέσεις. Νέες αυξήσεις 3% θα δουν και οι συνταξιούχοι, ενώ όσοι θέλουν να εργαστούν θα μπορούν να το κάνουν χωρίς να παρακρατείται το 30%. Οι συνταξιούχοι έχουν πικρές αναμνήσεις από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε απαντώντας στον αρχηγό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεπαγώνουμε έναν χρόνο νωρίτερα τις τριετίες, ενώ την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί ξανά, ανέφερε επίσης.

Υγεία

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης πως αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ από τις αρχές του έτους.

Για να είμαστε ειλικρινείς τα χρήματα αυτά είναι χρήματα του λαού και πρέπει να υπηρετούν την υγεία του και να μην χάνονται σε διαδρόμους υπερσυνταγογράφησης και διαγνωστικών εξετάσεων γι αυτό θα αυξηθούν και οι έλεγχοι.

Έχω δεσμευτεί στον Υπ. Υγείας ότι οποιαδήποτε πρόσθετη εξοικονόμηση που θα δρομολογηθεί από δράσεις του Υγείας θα παραμείνει στον προϋπολογισμό του Υγείας για πρόσθετη στήριξη των μισθών του προσωπικού υγείας.

Παιδεία

Ο προϋπολογισμός για την Παιδεία αυξάνει σε 6,5 δισ. ευρώ με προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε στις νέες συμπράξεις ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, ενώ  μίλησε για την καινοτόμο εφαρμογή που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με  δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή θέλει και δίνει πανελλήνιες εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα της PISA πράγματι πρέπει να μας προβληματίσουν. Σε όλη την ΕΕ υπήρξε μείωση απόδοσης. Τα αποτελέσματα μας υποχρεώνουν αν τρέξουμε πιο γρήγορα τις δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση με πρώτη την αξιολόγηση. Να οφείλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες των δημόσιων πανεπιστημίων να τα κάνουμε πιο εξωστρεφή

Οφείλουμε όμως να κάνουμε και κάτι ακόμα. Να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων Το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024. Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακό πόλος ανάπτυξης και εκπαίδευσης, ανέφερε.

Άμυνα

Για τα εξοπλιστικά, ανέφερε πως το πρόγραμμα συνεχίζεται συνυπολογίζοντας τις μακροχρόνιες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Ανέφερε επίσης πως ο φράχτης στον Έβρο, παρά τις αντιδράσεις, χτίζεται, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για τη  «μεγάλη μάχη» για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το κρατικό έλλειμμα.  Δώσαμε μεγάλη μάχη για να πετύχουμε αυτή την εξαίρεση και πιστεύω πως είμαστε κοντά να το καταφέρουμε.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες, χαιρετίζοντας την «προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο διαχρονικά αραγές μέτωπο που αφορούσε τη στήριξη των αμυντικών δαπανών».

Οικονομία

Απάντησε επίσης σε τρεις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης τις οποίες χαρακτήρισε «συνειδητούς μύθους».

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν προκύπτει από αύξηση των φόρων και των φορολογικών συντελεστών, αλλά από την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτή είναι η επιτυχία της δημοσιονομικής πολιτικής μας, την οποία ποτέ δεν καταλάβατε, γιατί ήσασταν εμμονικοί με τους φόρους και τσακίζατε τη μεσαία τάξη, ανέφερε απαντώντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ.  Μπορείς να μειώνεις φόρους και να αυξάνεις έσοδα, μπορεί να γίνει, το αποδείξαμε στην πράξη.

Ένας δεύτερο μύθος αφορά τις τράπεζες, ανέφερε, και την κριτική πως η μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ σε αυτές ζημιώνει το δημόσιο. Να ακούγεται αυτή η κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ευτράπελο, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρεώνεται την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το δημόσιο έχει καταβάλει 30,9 δισ. από τα τέσσερα τραπεζικά ιδρύματα, ενώ έχει συνολικά εισπράξει μέχρι τώρα 32,4 δισ. ευρώ.

Τέλος, για τον μύθο πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, ανέφερε πως τα μεγάλα έργα υποδομής, πχ, η ολοκλήρωση του Ε65 ή ο ΒΟΑΚ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο, ωφελημένοι είναι οι πολίτες που τα χρησιμοποιούν. Όταν εξοπλίζουμε με πόρους του Ταμείου 36.000 σχολεία με διαδραστικούς πίνακες, οι μεγάλοι είναι ωφελημένοι; Όταν φτιάχνουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών; Αν μιλήσουμε και για τα δάνεια, τα μισά από αυτά πηγαίνουν σε κατεξοχήν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε.

Απαντώντας στους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε πως η ρητορική τους δεν έχει αλλάξει με αυτή πριν τις εκλογές, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν πως όλα καταστρέφονται στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τη μάχη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, να αυξηθεί η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, να υπάρχει διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους. Όλα αυτά αποτελούν προϋποθέσεις για την εκτέλεση του πληθωρισμού το 2024.

Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι αναπτυξιακός, αλλά είναι και ένας προϋπολογισμός ενός αξιόπιστου ευρωπαϊκού κράτος. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που προβλέπει, στο 2,1%, είναι αδιαπραγμάτευτος. Πετύχαμε την επενδυτική βαθμίδα, γιατί ξεπεράσαμε τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου. Η διαχρονική μείωση του δημοσίου χρέους, οφείλει από εμάς να παραμείνουμε απολύτως εστιασμένοι στον στόχο της επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι σοβαροί και για κάθε τι που προτείνουν να είναι κοστολογιμένο και να εξηγεί από που θα προέλθουν τα χρήματα ώστε να ακολουθηθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Μάλιστα, αναφερόμενος στην πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για επιστροφή του ΕΚΑΣ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως κοστολογείται στα 650 εκατ. ευρώ και ζήτησε από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να μας πει που θα βρεθούν αυτά, ποιοι θα φορολογηθούν ή ποιες δαπάνες θα πρέπει να κοπούν.

Δεν γίνεται να αναγνωρίζεται παντού από το εξωτερικό πως η Ελλάδα έχει πετύχει ένα μεγάλο επίτευγμα στην οικονομία και μόνο εδώ στο κοινοβούλιο να αμφισβητείται, ανέφερε.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2024 προβάλει μια άλλη Ελλάδα, η οποία αφήνει πίσω της τόσο κρίσεις για τις οποίες ευθυνόμαστε εμείς όσο και εισαγόμενες.  Οι πολίτες νιώθουν τα προβλήματα αλλά αντλούν και αισιοδοξία και πίστη από τις προσπάθειες της πολιτείας.

Διαβάστε επίσης

Κ. Χατζηδάκης: Ο λαϊκισμός δεν είναι λύση για την οικονομία – Οι επτά προκλήσεις για το 2024

Ανδρουλάκης: «Έχετε καταντήσει το Μαξίμου γραφείο real estate»

Φάμελλος: Εκτεταμένη αναδιανομή περιουσιών και εισοδήματος από Μητσοτάκη