• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού(Βίντεο)

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης Αλέξης Παπαχελάς


    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Παπαχελά διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή» σε εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Reimagine Tourism in Greece». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην ανάγκη εστίασης στη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη, προκειμένου ο τουρισμός στην Ελλάδα να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο χωρίς αυτή η ανάπτυξη να είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού. «Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού. Αντιμετωπίζει όμως προβλήματα με τη συγκέντρωση μεγάλων αριθμών σε συγκεκριμένους λίγους προορισμούς για κάποιους μήνες το χρόνο», ανέφερε ο πρωθυπουργός

    και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, σε κάποια νησιά του Αιγαίου κάποιους μήνες έχουμε ζήτημα, όπου οι υποδομές δοκιμάζονται. Αν είχαμε καλύτερες υποδομές θα μπορούσαμε να έχουμε και περισσότερους τουρίστες».

    Ερωτηθείς για το θέμα των υποδομών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να «διαχωρίσουμε τις υποδομές σε εθνικής εμβέλειας και σε εκείνης που εξαρτώνται από την τοπική αυτοδιοίκηση». Σημείωσε μάλιστα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, λέγοντας ότι η «χώρα μας έχει πολύ σύγχρονα αεροδρόμια, έναν ιδιωτικό, εθνικό αερομεταφορέα, καινούριους αυτοκινητόδρομους που προσφέρουν αναπτυξιακές δυνατότητες, ενώ προχωρήσαμε σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια μας».

    Ως προς τη βιωσιμότητα, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «έπρεπε να καλύψουμε ένα χαμένο έδαφος. Έχουμε προχωρήσει, αλλά δεν είμαστε εκεί που θέλουμε», ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ανακύκλωσης υπογραμμίζοντας πως εκεί χρειάζεται και η συμβολή των τοπικών αρχών, όπως πχ. στην περίπτωση της Τήλου όπου η ανακύκλωση σε σχεδόν απόλυτο βαθμό έχει γίνει πραγματικότητα. Δεν παρέλειψε επίσης να μιλήσει και για το νερό, το οποίο και χαρακτήρισε «κρίσιμη παράμετρο», τονίζοντας ότι η απάντηση πρέπει να είναι αποτέλεσμα μελέτης ανά περιοχή. «Προς το παρόν είμαστε στη λογική των προσωρινών λύσεων, αλλά σχεδιάζουμε και τις μακροπρόθεσμες λύσεις. Για παράδειγμα το να δώσουμε λύση στις αφαλατώσεις των νησιών, θα μπορούσε να γίνει πιο συνολικά, με τη βοήθεια της ΕΥΔΑΠ».

    Σαντορίνη και Μύκονος

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι και τα δύο νησιά έχουν γνωρίσει ιδιαίτερη επιβάρυνση και σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη γίνει βήματα εκεί, «με την απαγόρευση για παράδειγμα των νέων οικοδομικών αδειών μέχρι να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος αυτής της γρήγορης ανάπτυξης και την ολοκλήρωση των τοπικών χωρικών σχεδίων που είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση».

    «Γνωρίζουμε ότι είναι δύο νησιά με πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία. Την ίδια στιγμή αυτές οι πιέσεις είναι αντιπαραγωγικές για το ίδιο το τουριστικό προϊόν και εμείς δεν πιστεύουμε στην αυτορρύθμιση εκεί, δεν θέλουμε δηλαδή να γίνει ζημιά εκεί για να προσαρμοστεί η αγορά», ανέφερε.

    «Στην κατεύθυνση αυτή παρεμβαίνουμε, όπως στο ζήτημα της κρουαζιέρας για παράδειγμα. Το να βάλουμε ένα εισιτήριο στην κρουαζιέρα και να ελέγξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια αυτούς τους προορισμούς είναι λογικά βήματα», πρόσθεσε, ενώ ειδικά για τη Σαντορίνη σημείωσε ότι χρειάζεται κατεπειγόντως ένα νέο λιμάνι και «ήδη το δρομολογούμε αυτό».

    Περιορισμοί στη δόμηση

    Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι μπουν σταδιακά περιορισμοί στη δόμηση, με βάση πάντα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    «Ιδιαίτερα για την εκτός σχεδίου δόμηση που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα θα μπουν περιορισμοί και πιστεύω ότι καλώς θα μπουν περιορισμοί», ανέφερε.

    «Έχουμε επίσης ζητήματα με τον νέο οικοδομικό κανονισμό, είχαμε μια σημαντική δίκη πρόσφατα και χωρίς να θέλω να παρέμβω στο σκεπτικό του δικαστηρίου τονίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό στα ζητήματα αυτά να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση του τι σημαίνει περιβαλλοντική επιβάρυνση της δόμησης – δεν είναι μόνο το ζήτημα του ύψους που επηρεάζει το περιβάλλον, είναι και η ποιότητα των υλικών, είναι και το πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα κτίρια, ποια είναι η ενεργειακή τους κατανάλωση και προφανώς προς τα εκεί κινήθηκε ο νέος κανονισμό», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι το ίδιο το ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα του.

    Ζητήματα βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας

    Ερωτηθείς για το τέλος βιωσιμότητας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αυτό «κατευθύνεται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα συνολικά πρέπει να κάνει επενδύσεις για την προστασία από την κλιματική αλλαγή». Τόνισε μάλιστα πως «χρειάζεται ένας εξορθολογισμός του δικού μας κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», υπενθυμίζοντας ότι ως χώρα πρέπει να δαπανούμε περισσότερους πόρους και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

    Ως προς το αν οι πρόσθετοι φόροι πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμούς, σχολίασε: «Είμαστε μία κυβέρνηση που μείωσε τους φόρους. Κάθε πρόσθετος φόρος μας προβληματίζει. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το κόστος που μεταφέρουμε είναι ένα κόστος που δεν πρέπει να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Αν δει κανείς το μέγεθος του κλάδου της εστίασης με την επιβάρυνση, θεωρώ ότι αυτή θα είναι πολύ μικρή… Πιο πολύ με απασχολεί η τιμολογιακή πολιτική του κλάδου του τουρισμού». Εν κατακλείδι, τόνισε «αυτός ο φόρος δεν θα δημιουργήσει ζήτημα ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, αν και κατανοώ απόλυτα τις αντιδράσεις από τον κλάδο. Η συνολική εικόνα μας επιτρέπει να νομοθετήσουμε αυτή τη μικρή επιβάρυνση για να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που χρειάζονται περισσότερους δημόσιους πόρους».

    Δείτε την συζήτηση:

    Διαβάστε επίσης:

    Gazprom: Πουλάει ξενοδοχεία και θέρετρα, μετά τις ετήσιες ζημιές που κατέγραψε ύψους σχεδόν 7 δισ. δολ.

    Κάμαλα Χάρις: Αμφισβητεί τη διανοητική κατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ

    Χεζμπολάχ: Νέα επίθεση με ρουκέτες κατά της Χάιφα – Καλεί το Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός



    ΣΧΟΛΙΑ