Είκοσι ένα νέα μέτρα στήριξης, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ σε τρεις διαφορετικούς χρόνους, συνολικής αξίας  5,5 δισ. ευρώ μέτρα για 2022-2023  ανακοίνωσε από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 86η ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε έναν συνδυασμό μέτρων που αφορούν άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μόνιμα μέτρα που θα ισχύουν από τη νέα χρονιά αλλά και ένα νέο σχέδιο έξι σημείων για τη φθηνή στέγη, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

1

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα των επόμενων εκλογών ως στήριξη στην πρόοδο ή επιστροφή για δεύτερη φορά στην συμφορά, ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας χαρακτηριστικά πως  τα τουρκικά «νταηλίκια» του Ερντογάν δεν περνούν.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια ανασκόπηση του έργου της κυβέρνησής του αλλά και  αυτοκριτική για λάθη που οδήγησαν σε αλλαγές και βελτιώσεις. Χαρακτήρισε μάλιστα ως ένα από αυτά και την υπόθεση της επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη. Τόνισε ωστόσο για τη συγκεκριμένη υπόθεση πως είναι εθνικό του καθήκον να μην ακυρωθεί το έργο και η δράση της ΕΥΠ αλλά να βελτιωθεί η λειτουργία της.

Το δίλημμα των εκλογών

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με  μια αναφορά στα 100 χρόνια από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και στην δύναμη των προσφύγων οι οποίοι έχτισαν την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών, μετατρέποντας την καταστροφή σε θρίαμβο.

«Έναν αιώνα μετά, οι κίνδυνοι παραμένουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός, με το εθνικό στοίχημα να παραμένει το ίδιο: Η ελευθερία του τόπου και η ευημερία των πολιτών τους, σε ένα καθεστώς ελευθερίας. «Οι γονείς της ήττας είναι ο διχασμός και η δημαγωγία, ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν σε νίκες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα συμπέρασμα σημαντικό και σήμερα, καθώς όπως είπε βρισκόμαστε σε ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι».

Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την οικονομική της ελευθερία, ενώ μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής υπευθυνότητας έχει καταφέρει να έχει πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, τις εξαγωγές και την μείωση της ανεργίας και να στηρίζει την κοινωνία κόντρα σε κρίσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σταθήκαμε όρθιοι και η πατρίδα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός μας εμπιστεύθηκε, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, πλέον μετά την εισβολή της Ρωσίας, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα σύνθετη συγκυρία, στην οποία η πατρίδα πρέπει να σταθεί ξανά στην σωστή πλευρά της ιστορίας, βρίσκοντας στήριξη και στα διδάγματα από το παρελθόν.

«Βρίσκομαι για τέταρτη χρονιά στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός. Οι μήνες που ακολουθούν είναι προεκλογικοί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, θέτοντας το δίλημμα των επόμενων εκλογών: «Ή συνεχίζουμε μπροστά, ή γυρίζουμε πίσω. Ή χτίζουμε πάνω σε μια Ελλάδα πρωταγωνιστή με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλές των παγκόσμιων ανταγωνισμών. Με λίγα λόγια, ή δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο, ή ρισκάρουμε για δεύτερη φορά στη συμφορά».

«Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο, όλα μπορούν να γκρεμιστούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Αλλά έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία.

Ανασκόπηση του έργου της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το 2019 από τη ΔΕΘ είχε θέσει 5 κεντρικές προτεραιότητες: Χαμηλότερους φόρους και μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές, υγεία και παιδεία που θα προσφέρουν αξιοπρέπεια και μέλλον, και ένα ψηφιακό αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη, σε μια πατρίδα υπερήφανη στον κόσμο. Ανέφερε πως είχε διακρίνει την αμφιβολία τότε, λόγω  της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά έπειτα από τρία χρόνια «έγιναν και γίνονται»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις φοροελεφρύνσεις που έχουν επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια, την ισχυρή ανάπτυξη, που φέτος θα ξεπεράσει το 5% και τις ανοδικές πορείες του τουρισμού και των εξαγωγών. Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν, ενώ τα έργα ΣΔΙΤ , οι επενδύσεις και δημόσια έργα αυξάνονται. «Το είπαμε, το κάναμε», ανέφερε.

Αναφέρθηκε επίσης στα έργα της Θεσσαλονίκης, όπως το Μετρό που από ανέκδοτο γίνεται πλέον πραγματικότητα, τo Flyover, η νέα ΔΕΘ, το νέο κέντρο Logistics στο στρατόπεδο Γκόνου αλλά και τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του ΑΡΗ που δρομολογούνται.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική μείωση της ανεργίας, αναστρέφοντας το brain drain. Τόνισε επίσης πως η πολιτεία προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωσε τις εισφορές ενώ στήριξε την αγορά εργασίας την περίοδο της καραντίνας.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική μείωση που επιτεύχθηκε στο πεδίο της μείωσης των εκκρεμών συντάξεων, «ένα θέμα αξιοπρέπειας» όπως ανέφερε.

«Στην ίδια αίθουσα είχα μιλήσει για υγεία και παιδεία που θα οικοδομεί το μέλλον. Η μάχη με τον Covid έβαλε τα θεμελια για νέο σύστημα υγείας. Η προσοχή μας στρέφεται τώρα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και στην πρωτοβάθμια παιδεία. Το νέο σχολείο απέκτησε 166 σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Μπήκαν νέα μαθήματα στα σχολεία, σε όλη την Ελλάδα διπλασιάσθηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Η προσπάθειά μας διαρκής στην υγεία, στοίχημα η ανακαίνιση των Κέντρων υγείας και ο δωρεάν προσωπικός γιατρός για όλους», πρόσθεσε επίσης.

«Τα νταηλίκια γιοκ κ. Ερντογάν»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα επιτεύγματα της Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, με τις σημαντικές συμμαχίες που έχει κατακτήσει όπως οι αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία. Αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση των ναυτικών υδάτων στο Ιόνιο, ως μια επιτυχία της νέας Ελλάδας.

Αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζοντας πως η άμυνα θέλει σύνορα απαραβίαστα και την επικράτεια ασφαλή.

Για το επιθετικό κρεσέντο της Τουρκίας, η απάντησή μας είναι η επιφυλακή μας, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Η ακμαία οικονομίας μας, οι διεθνείς συμμαχίες μας και η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο. Κυρίως όμως η ενότητα του λαού μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ας σταματήσουν λοιπόν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν ούτε μας πτωουν.

«Άλλωστε στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει όλη τη δύναμη του Έθνους μας: Όχι, κύριε Ερντογάν» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Έχω εθνικό καθήκον να μην επιτρέψω να ακυρωθεί η δράση της ΕΥΠ, αλλά να τη βελτιώσω

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά από λάθη της κυβέρνησής του, τα οποία οδήγησαν σε αλλαγές προς το καλύτερο.

Μεταξύ αυτόν αναφέρθηκε στο ζήτημα των πυρκαγιών του 2021, τα οποία οδήγησαν στην αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας, αλλά και τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισε με το μεταναστευτικό ζήτημα, με τις σημερινές ροές να έχουν μειωθεί και το αίσχος της Μόριας να έχει κλείσει.

Αυτό σημαίνει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να γινόμαστε καλύτεροι.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ένα τέτοιο επιχειρησιακό λάθος ήταν και η υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, για το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Το θέμα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και στην ευθύνη της Βουλής. Ωστόσο, όπως τόνισε, η λειτουργία της ΕΥΠ ήταν, είναι και θα είναι ακόμα πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται.

Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί και να διορθωθεί, όχι να βαλτώσει και να ακυρωθεί. Έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω αυτό, ανέφερε.

Όπως και δεν πρέπει να επιτρέψουμε η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια, τις φήμες και τα σενάρια, κάτι που θα το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδος.

Ο λογαριασμός ακρίβειας να επιστραφεί στον Πούτιν

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλεί η ενεργειακή ανασφάλεια, αλλά και τον πολύ δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Τόνισε δε πως η Ρωσία επιχειρεί μέσω αυτού να επιτεθεί στις χώρες της Ευρώπης, προσθέτοντας πως ο λογαριασμός ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σε αυτόν που το προκαλεί, τον κ. Πούτιν.

Έτσι σε αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει ήδη κινηθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει και ευρωπαϊκή λύση. Πρόσθεσε πάντως πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως την τεράστια αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Επισπεύδον της πολιτικής αστάθειας δεν θα γίνω. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ανέφερε.

Τα 21 μέτρα στήριξης

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε είκοσι μία κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξουν 5,5 δισ. ευρώ μέτρα για 2022-2023 και υπογράμμισε ότι διατέθηκαν 50 δισ. ευρώ για τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Αναλυτικά τα μέτρα:

1ο. Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι πολίτες  θα στηριχτούν και πάλι. Η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.

2ο. Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Θα διευκολυνθεί έτσι η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στις πόλεις όπου φοιτούν.

Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

3ο. Το επίδομα θέρμανσης, πέρυσι είχε αυξηθεί από τα 84 εκατομμύρια και είχε πάει στα 174 εκατομμύρια. Σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Τα κριτήρια διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, τονίζω, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Ενώ μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε σύντομα, και μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

4ο. Για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας. Θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

5ο. Οι δικαιούχοι του εξαιρετικά πετυχημένου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000. Θα διαθέσουμε 140 εκ. ευρώ γι’ αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακόμα πιο σημαντικό, εξασφαλίζουμε τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται πια ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.

6ο. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική σεζόν του καλοκαιριού, θέλουμε να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Να μην αισθάνονται συμπολίτες μας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να πάνε φέτος διακοπές.

Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.

7ο. Διευθετούνται αμέσως μια σειρά -όχι όλα, αλλά μία σειρά- από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

8ο. Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο και έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

9ο. Επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής υπό μία προϋπόθεση: αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.

Ακολουθεί η μόνιμη δέσμη μέτρων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023:

10ο. Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

11ο. Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος και ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι.

12ο. Στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Μία ακόμη ελάφρυνση.

Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.

13ο. Ύστερα από πολλά χρόνια αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.

Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.

14ο. Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.

15ο. Ξεκινά, όμως, και η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.

16ο. Για τη στήριξη της οικογένειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

17ο. Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

18ο. Σε αναστολή παραμένει, όμως, και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.

19ονΑναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

20ον Από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως. Χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους.

21ο Με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Νέο σχέδιο για τη στέγαση

Παράλληλα, ανακοίνωσε πρόγραμμα στέγασης 1,8 δισ. ευρώ για νέους και ζευγάρια, όπου θα υπάρξουν 150.000 ωφελούμενοι.

Τα βασικά του σημεία:

-Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 5 σύγχρονων φοιτητικών εστιών, που θα προσφέρουν 8.150 θέσεις, σε πανεπιστήμια Κρήτης Θεσσαλίας Δυτικής Μακεδονίας Θράκης και Δυτικής Αττικής. – Μέσω ΣΔΙΤ.

-Ειδικό πρόγραμμα δανείων, ύψους 500.000.000 με συγχρηματοδότηση από κράτος και τράπεζες, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 πολίτες έως 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτήρια. Οι δόσεις θα είναι πολύ μικρότερες από το ενοίκιο.

-Νέο Εξοικονομώ και Ανακαινίζω για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις +πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ. Ως κίνητρο σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων θα δοθεί επιδότηση έως 10.000 ευρώ για να το ανακαινίσουν, με την υποχρέωση να το ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.

-Νέο εργαλείο για δημόσια οικόπεδα και κτήρια. Το κράτος θα προσφέρει ακίνητα σε ιδιώτες. Τα μισά νέα κτίσματα θα νοικιάζονται σε μακροχρόνιες μισθώσεις τα υπόλοιπα θα μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά.

– Αυξάνεται το όριο της επένδυσης για χορήγηση Golden Visa στις 500.000 ευρώ.

-«Εστία 2» από Δεκέμβριο. Το Δημόσιο θα μισθώνει με χαμηλό μίσθωμα αρχικά 1000 δημόσια κτήρια σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι «το ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου θα συναντηθεί και πάλι στις μεγάλες αλλαγές» σημειώνοντας ότι, όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος χωρίς παράλληλες κουβέντες και παζάρια.

«Καλούμαστε να επιλέξουμε το δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης» είπε και προσέθεσε ότι «στις εκλογές δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση αλλά και κυβερνήτη του τόπου».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού από το Βελλίδειο