ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών στη τριήμερη συνεδρίαση στη Βουλή, για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε περαστικά στον κ. Κουτσούμπα για την αδιαθεσία που ένιωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η τριήμερη συζήτηση σηματοδότησε έναν πρώτο διάλογο σε επίπεδο κοινοβουλίου γύρω από τις προτεραιότητες της χώρας την επόμενη τετραετία. Αναφέρθηκε στο ήπιο κλίμα που έγινε η συζήτηση, και ευχήθηκε αυτό να διατηρηθεί.
Ωστόσο, παρατήρησε πως ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είχε ούτε πειστικά επιχειρήματα ούτε θετικές παρατηρήσεις στις κυβερνητικές επιλογές.
Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, την ώρα που οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης περιορίστηκαν σε συνθήματα που είχαν εξαντληθεί ήδη προεκλογικά. Η εντολή που έχει πάρει η κυβέρνηση, όμως, είναι να προχωρήσει γρήγορα και τολμηρά στην υλοποίηση των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχουν θέματα όπως η ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση στα οποία τα δύο κόμματα μπορούν να τα αναγνωρίζουν και να συμφωνούν.
Άσκησε κριτική, πάντως, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κατασκευή 150.000 κοινωνικών κατοικιών, χαρακτηρίζοντάς την «φωτοβολίδα». «Πόσο κόστος το τετραγωνικό μέτρο. Αν βάλω 1000 ευρώ είναι 15 δισ. ευρώ, αν βάλω 1500 είναι 22,5 δισ. Είναι σοβαρές κουβέντες αυτές. Εδώ δεν είναι ευρωβουλή. Θα υποστείτε τη βάσανο των επιχειρημάτων. Εμείς αναζητούμε τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις.»
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τον Σωκράτη Φάμελλο πως συνέχισε το ίδιο τοξικό λόγο όπως πριν τις εκλογές, ξεχνώντας πως αυτές πραγματοποιήθηκαν και οδήγησαν στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. «Το είχα πει και στον κ. Τσίπρα. Αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο που δεν υπήρχε. Ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο και επιβράβευσε τη ΝΔ. Πρώτος εγώ είπα πως υπάρχουν πολλά δύσκολα μέτωπα και μάχες που πρέπει να κερδίσουμε. Αλλά μίλησα και για τις μεγάλες προκλήσεις το μέλλοντος. Για όλα αυτά, πειστικά σχόλια δεν άκουσα», επανέλαβε.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο δρόμο που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι πολίτες, με γνώμονα τους άξονες και με ορίζοντα το 2027». «Αναφέρω την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είμαι σίγουρος πως θα γίνει εντός του 2023» τόνισε και απευθυνόμενος εκ νέου στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Εάν πιστεύετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ ότι βρισκόμαστε στο χείλος της δημοσιονομικής καταστροφής να μας πείτε, χρειαζόμαστε πιο σφιχτή πολιτική ή έχουμε τράτο να δώσουμε περισσότερα; Και τα δύο πάντως δεν μπορεί να ισχύουν».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επιγραμματικά ξανά στους στόχους της κυβέρνησης για την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, την ενέργεια, το ψηφιακό κράτος, τη δικαιοσύνη και τις εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
«Μεγάλος στόχος είναι η αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού αλλά και η μείωση των ανισοτήτων. Η ανάπτυξη θα πρέπει να μικραίνει τις κοινωνικές ανισότητες, και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα θέματα του ΕΣΥ, επισήμανε πως «Επίσης οι παρεμβάσεις στην Υγεία, θέλω να δώσω έμφαση στην ταχύτατη παρέμβαση στα Επείγοντα, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ».
Σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση του Κράτους: «Ακόμη ένας στόχος είναι η συνέχιση του ψηφιακού Κράτους. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη στο συγκεκριμένο τομέα» είπε και αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς που των προγραμματικών δηλώσεων: «οι προτεραιότητες μας στην παιδεία, η τεχνολογική εκπαίδευση, η προσχολική αγωγή, επίσης η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, και βεβαίως η συνέχιση της υλοποίησης μίας στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής».
Ανέφερε μάλιστα πως περιμένει να δει πως θα τοποθετηθούν στην πράξη όσοι παρουσιάστηκαν ως υπερπατριώτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Όσοι ανέβηκαν σε αυτό το βήμα και φόρεσαν τη ρομφαία του υπερπατριώτη να δούμε πως θα σταθούν απέναντι στον πατριωτισμό των πράξεων» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως υπάρχει ένα σχέδιο με κεντρικό στόχο την Ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2027, με επίκεντρο το πολίτη και κριτήριο το μετρήσιμο και χειροπιαστό αποτέλεσμα. Το υψηλό ποσοστό δεν μπορεί να θεωρηθεί λευκή επιταγή, ανέφερε, τονίζοντας πως ευθύνη έχει όλο το πολιτικό σύστημα να ανταποκριθεί σε αυτό που ζητά ο λαός με την ψήφο του.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως η κυβέρνηση του θα καταθέσει άμεσα νόμο με έναν άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Όλοι οι συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές όπου κι αν κατοικούν», ανέφερε, ενώ ανέφερε πως είναι μια ευκαιρία το σχέδιο αυτό να στηριχθεί και από τους 300 βουλευτές.
Διαβάστε επίσης
Φάμελλος: Η ακρίβεια ήταν επιλογή της κυβέρνησης
Βορίδης: Χαμένη ευκαιρία για την αντιπολίτευση η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις
Ανδρουλάκης: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, έχουμε άλλο όραμα και σχέδιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε ΑΟΖ Τουρκίας με Συρία που να παραγνωρίζει την Κύπρο
- Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
- Προμήνυμα ευρύτερα κακών μαντάτων και όχι περιστασιακή η πτώση των χρηματιστηρίων
- Ποια πλοία βγαίνουν σε πλειστηριασμό