ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Όσα δεν έγιναν στη χώρα για δεκαετίες έγιναν από εμάς σε μήνες», είπε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που γίνεται σε επίπεδο αρχηγών, ύστερα από αίτημα της Φώφης Γεννηματά. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να τοποθετηθούν επί όλων των θεμάτων της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των ελληνοτουρκικών.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική Πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες. Οικοδομήθηκε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Κράτος και στον πολίτη και η Ελλάδα έγινε παράδειγμα για την άμυνα που επέδειξε απέναντι στον κορονοϊό. Κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί την σημερινή πρόκληση, βασισμένοι στην επιστημονική αλήθεια, τον πολιτικό ρεαλισμό και τον ορθό λόγο.
«Η απειλή απλώνεται ξανά σε ολόκληρο τον κόσμο και η μάχη συνεχίζεται στην χώρα μας», είπε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι είναι ευγνώμων στους Έλληνες για την ατομική ευθύνη που επέδειξαν και πρέπει να συνεχίσουν να δείχνουν. Είπε ακόμα ότι σε κυβερνητικό επίπεδο η συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους είναι καθημερινή και ο λαός ενημερώνεται τακτικά για όλα όσα συμβαίνουν.
Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε παράκληση στην αντιπολίτευση να μην επιτρέψουν στους εαυτούς τους να μετατραπεί η συζήτηση σε μια άγονη κομματική διαμάχη. «Κοινός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής και η διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας», είπε.
«Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι αποφάσεις παίρνονται με βάση τα πορίσματα της επιστήμης και οι συνθήκες είναι σύνθετες και δυναμικές», είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε στους αρνητές της μάσκας και μίλησε για μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Η μάσκα είναι το πιο σίγουρο και αποδεδειγμένο μέσο για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Απαντώντας πόσο επιτυχημένη ήταν η διαχείριση της πανδημίας στην χώρα είπε ότι η Ελλάδα έξι μήνες μετά την έξαρση της νόσου μετράει 286 θανάτους όσους κάποιες χώρες μετρούσαν ανά ώρα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε αιώνιο lockdown και παραδέχθηκε ότι χαλαρώσαμε όλοι το καλοκαίρι και αυτό το πληρώσαμε.
Η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια απάντησε σε βασικά ερωτήματα των πολιτών ξεκινώντας από το «πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας».
«Η απάντηση αποτιμάται από ένα και μόνο μέτρο την πραγματική προστασία των πολιτών. Τα κρούσματα, τον αριθμό των ζωών που δυστυχώς χάθηκαν και από την διασπορά του ιού στην επικράτεια. Η Ελλάδα έξι μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου μετρά 286 θανάτους με μέση ηλικία τα 78 χρόνια. Όσους δηλαδή θρηνούσαν καθημερινά σε ένα εξάωρο χώρες που χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Έχουμε 11.542 κρούσματα, είμαστε στην 111 θέση σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πολίτες. Τέσσερεις φορές κάτω από το μέσο όρο απωλειών στον κόσμο. Έχουμε καταφέρει με την βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη. Βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού» είπε.
«Η αλήθεια είναι -το είχαμε πει επανειλημμένως- ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από τη στιγμή που η οικονομία μας θα ξανάνοιγε. Όχι μόνο στον τουρισμό αλλά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Το είχα πει πολλές φορές, το προεξοφλούσαν όλοι ότι θα συνέβαινε σε όλες τις χώρες του κόσμου» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:
«Προφανώς και δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε αιώνιο lockdown και προφανώς και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα επέτρεπε τη μεγαλύτερη διάδοση του ιού. Η πρόκληση ήταν και παραμένει αυτά τα κρούσματα να εντοπισθούν και να ελεγχθούν. Και αυτό γίνεται και το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα».
Για τα τοπικά lockdown
Για τα τοπικά lockdown είπε ότι ειδικά για την Πάρο όπου εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα, είδαμε ότι δεν δίνει πλέον κρούσματα και είμαστε έτοιμοι τις επόμενες ημέρες αν συνεχισθεί η κατάσταση θα χαλαρώσουμε τα μέτρα.
«Δεν είναι αιτία εφησυχασμού η πτώση των κρουσμάτων. Αν χαλαρώσουμε θα βρεθούμε σε ένα νέο κύμα και θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός.
Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός τόνισε, ότι:
-τελικά η ύφεση της Ελλάδας στο εξάμηνο ήταν μικρότερη από το μ.ο της Ευρωζώνης (9,1%) και δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις που εκτιμούσαν ότι η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες, λόγω της εξάρτησης από τον τουρισμό.
-θα εξαγγείλει τον Προγραμματισμών των νέων μέτρων για τους επόμενους μήνες στη ΔΕΘ.
-οι μονάδες εντατικής από 950 θα γίνουν 1200 στο τέλος του έτους.
-ιδρύθηκε το Παρατηρητήριο Covid19 που κάθε μέρα παρακολουθεί πάνω από 20 δείκτες που σχετίζονται με την πανδημία και τις επιπτώσεις της, ενώ με βάση τη σύνθεση των παραπάνω δεδομένων συντάσσεται μια έκθεση προόδου.
-είμαστε πολύ ψηλά σε κατά κεφαλήν τεστ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα πάμε ακόμη ψηλότερα.
-η χώρα έχει αποκτήσει δική της τεχνογνωσία στην επεξεργασία αντιδραστηρίων, έχουν παραχθεί 5.000 τεστ ελληνική παραγωγής.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση