Κοινό μέτωπο, με στόχο την υιοθέτηση μέτρων για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση δημιουργούν Αθήνα, Ρώμη, Μαδρίτη και Λισαβόνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάριο Ντράγκι, Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα συζήτησαν αναλυτικά, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των “27” ηγετών στις 24 και 25 Μαρτίου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για κοινή πεποίθηση των τεσσάρων ηγετών ότι η αντιμετώπιση μίας τέτοιας πρόκλησης που αφορά κυρίως στα πιο ευάλωτα στρώματα και στις επιχειρήσεις απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.

1

«Δράσεις που θα προφυλάξουν τις κοινωνίες μας τουλάχιστον μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των αγορών καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως και αποτελεσματικά μόνη της μία τέτοια κρίση…Συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές…Χθες ανακοινώσαμε μία πρόσθετη δέσμη μέτρων, ώστε αθροιστικά οι ενισχύσεις που έχουν έρθει στην πρώτη γραμμή από το φθινόπωρο να φτάνουν τα 4 δισεκατομμύρια.

Θα επαναλάβω, όμως, ότι οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν και για αυτό και προτείνουμε σε πρώτη φάση να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρέμβασης απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού…», τόνισε, στις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι αγορές πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης και όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε έρχεται η ώρα μιας κεντρικής ρύθμισης και μιας κεντρικής παρέμβασης. Και αυτή είναι η ευθύνη των ηγεσιών…Είμαι σίγουρος ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας δεν πρέπει απλά να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα των περιστάσεων αλλά να πάρουμε άμεσα αποφάσεις…Να δράσουμε υπέρ της Ευρώπης και των ευρωπαίων συμπολιτών μας…», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης…έκρουσε καμπανάκι, λέγοντας ότι αυτή η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ήπειρο μας.

«Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος, να παρεμβαίνουμε δραστικά και άμεσα, όταν απαιτείται ευρωπαϊκή παρέμβαση», ανέφερε.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντηση των τεσσάρων ηγετών στη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι στις συζητήσεις που είχαν έγινε αναφορά στην ανάγκη αποθήκευσης της ενέργειας, στην αναγκαία προσπάθεια για να διαχωριστεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνη του φυσικού αερίου και να επιτευχθεί η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

«Σε ευρωπαϊκά προβλήματα απαιτούνται ευρωπαϊκές απαντήσεις», τόνισε από την μεριά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με τον οποίο, χρειάζεται άμεση δράση. «Οι χώρες μας θα ζητήσουν από την επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, την εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για να δοθεί απάντηση σε οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες», ολοκλήρωσε.

Οι πρωθυπουργοί Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας ευχήθηκαν στον Έλληνα ομόλογό τους Κυριάκο Μητσοτάκη γρήγορη ανάρρωση από τον κορονοϊό.