Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Κυριάκος Μητσοτάκης

“Οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση” είπε πριν από λίγο μιλώντας στο Delphi Forum ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας επίσης ότι αντιλαμβάνονται ότι αυτή την περίοδο προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Μίλησε για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση της πανδημίας, την αβεβαιότητα που κυριαρχεί και τα σχέδια αξιοποίησης των κεφαλαίων του πακέτου από την Ευρώπη. επίσης απαντώντας σε ερώτηση για τα γεωπολιτικά, τόνισε ότι αν η Τουρκία σκεφτεί να παραβιάσει τα κυριαρχικά μα διακιώματα θα λάβει απάντηση όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη.

Σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στην οικονομία, όπως είπε ελήφθησαν μέτρα  στήριξης της ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε ένα πρόγραμμα που θα είναι σε εξέλιξη μέχρι το Σεπτέμβριο και μέχρι τότε εκτιμά ότι θα υπάρχει περισσότερη ορατότητα για την πορεία της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του, τονίζοντας ότι το πρώτο τρίμηνο η ύφεση ήταν περιορισμένη, στο 0,9%, καθώς όταν η ελληνική οικονομία μπήκε στην κρίση της πανδημίας είχε θετικό μομέντουμ. Το δεύτερο τρίμηνο όπως είπε θα είναι πολύ δύσκολο, αν και λόγω των μέτρων που ελήφθησαν θα είναι λιγότερο επώδυνο από ότι θα ήταν χωρίς τα μέτρα.

Στη σημερινή συγκυρία, σημείωσε, το πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα, καθώς δεν γνωρίζουμε ούτε πότε η κρίση αυτή θα τελειώσει, ούτε πόση ακριβώς θα είναι η στήριξή μας από το ευρωπαϊκό πακέτο ενίσχυσης.

Σχετικά με το χρέος σημείωσε, ότι πλέον πρέπει όλοι να αποδεχτούμε ότι τα χρέη όλων θα είναι υψηλότερα και το σημαντικό δεν είναι το μέγεθος του χρέους αλλά να είναι διαχειρίσιμο. Και το ελληνικό χρέος, μπορεί να είναι μεγάλο σε μέγεθος αλλά έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως χαμηλό επιτόκιο, δεν έχει λήξεις ως το 2032.

Το ευρωπαϊκό πακέτο

Ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί οι λεπτομέρειες για το πακέτο ενίσχυσης από την Ευρώπη, σημείωσε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να δοθούν τα κεφάλαια αυτά ως επιχορηγήσεις για να ενισχύσουν τα κράτη μέλη και να τα κάνουν ανθεκτικά και ανταγωνιστικά. “Η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει και την οικονομική της δύναμη, όχι μόνο τη νομισματική για να αντιμετωπίσει την κρίση, διαφορετικά μπορεί να απειληθεί η Ενιαία Αγορά καθώς κάποια κράτη θα βγουν πιο ισχυρά από την κρίση από άλλα.”

Αναφορικά με τον τρόπο που θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τα κεφάλαια του πακέτου, τόνισε, “Αυτές οι επιχορηγήσεις θα αξιοποιηθούν με σύνεση. Ακόμη κι αν ως χώρα, δεν το κάναμε στο παρελθόν όλες τις φορές, σήμερα έχουμε αποφασίσει να το αλλάξουμε αυτό και θα αξιοποιήσουμε τα κεφάλαια με διαφάνεια και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επίσης μιλώντας για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης σημείωσε: “Αυτή η κρίση είναι διαφορετική, γιατί είναι ένα ασύμμετρο σοκ που επηρεάζει όλα τα κράτη. Δεν έχει καλούς και κακούς. Το αφήγημα αλλάζει και  στη Γερμανία και γίνεται κατανοητό ότι πρέπει η παρέμβαση της Ευρώπης να είναι σημαντική”.

 

Πήραμε δύσκολες αποφάσεις

Αναφορικά με την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ελήφθησαν κάποιες δύσκολες αποφάσεις. “Είχαμε το πλεονέκτημα να δούμε τι γινόταν στην Ιταλία όμως ήρθε η στιγμή που είχαμε το δίλημμα είτε να δράσουμε γρήγορα είτε να περιμένουμε να συγκεντρώσουμε περισσότερη πληροφορία. Και αποφασίσαμε να πάρουμε άμεσα μια απόφαση που θα την παίρναμε ίσως αργότερα με περισσότερο κόστος.

Μετά το επόμενο δίλημμα ήταν να σκεφτούμε την οικονομία και τις συνέπειες που θα είχε μια απόφαση να κλείσουμε, ή να προστατέψουμε την υγεία.

Ήταν μια δύσκολη περίοδος για μας και ήρθε αμέσως μετά από ακόμη μια δύσκολη συγκυρία, την κρίση που προκάλεσε η Τουρκία με τους μετανάστες στον Έβρο”.

“Είμαι πού χαρούμενος από τον τρόπο που αντιδράσαμε από τον τρόπο που αντέδρασε ο ελληνικό λαός. Όλοι ήταν πεπεισμένοι ότι η απόφαση που πήραμε ήταν η σωστή και ήταν πολύ λίγες οι θεωρίες συνωμοσίας. Τα μέτρα πέτυχαν και ακόμη και στην καρδιά της πανδημίας δεν εξαντλήσαμε το σύστημα υγείας μας”.

Όσο για την επιστροφή στην κανονική λειτουργία σημείωσε ότι το άνοιγμα της οικονομίας έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες και “μέχρι τώρα το άνοιγμα έχει γίνει με επιτυχία, με εξαίρεση μια μικρή έξαρση  που την παρακολουθούμε.  Η επόμενη πρόκληση είναι το άνοιγμα του τουρισμού πάντα διατηρώντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία και την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών και των ταξιδιωτών”.

“Φέτος ξέρουμε ότι θα έχουμε ένα κλάσμα των τουριστών που είχαμε πέρσι αλλά η προτεραιότητα είναι να είμαστε ασφαλείς”.