Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης για φωτιές: Φέτος ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών σε επίπεδο συνθηκών

O πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

O πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε στις 11 το πρωί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές.

Η συζήτηση προσλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς αποτελεί «πρόβα» της πολιτικής σύγκρουσης από εδώ και πέρα, με την κυβέρνηση να κοντράρεται όλο και περισσότερο με το ΠΑΣΟΚ, σε μια «αναβίωση» του παλαιού δικομματισμού.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό πέρυσι κάηκαν 1,754 εκατ στρέμματα, ενώ φέτος 440.000 στρέμματα. Ωστόσο το 98% των 9.101 φωτιών σβήστηκε τα πρώτα λεπτά.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε συλλογική επιτυχία οι καθαρισμοί των οικοπέδων και αναλύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης τόνισε πως εκτείνεται  σε 4+1 πυλώνες με πρώτη την πρόληψη.

Αναλυτικά, τα σημαντικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού:

Σε ό, τι αφορά την την κατάσβεση σημείωσε: Πήραμε δύο πρωτοβουλίες. Την  αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγίας.

Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές.

Παράλληλα, τόνισε,  δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι’ αυτούς η ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%.

Έχουμε αυστηροποιήσει τις ποινές για εμπρησμό έστω και από αμέλεια. Είχαμε και τραγικά περιστατικά ανθρώπων που υποτίθεται ότι ήταν επιφορτισμένοι σε επίπεδο πολιτικής προστασίας να βάζουν φωτιές και θα υποστούν τις συνέπειες τους νόμους

Με αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους.

Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό.

Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη

Διατέθηκαν 400 εκατ. ευρώ σε δράσεις πρόληψης με αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμό οικοπέδων, παρεμβάσεις σε περιαστικά δάση. Για πρώτη φορά δρομολογήθηκε ένα τέτοιο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση που είχε πραγματικό αποτύπωμα και βοήθησε πολύ στις δύσκολες πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε φέτος το καλοκαίρι.

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού:

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις: Σε ποιους τομείς επενδύουν περισσότερο το 2024 – Έρευνα ΕΤΕπ

Lufthansa: Παρατείνεται η αναστολή πτήσεων μέχρι και αρχές 2025 για Βηρυτό και Τεχεράνη

Deutsche Bank: Επέστρεψε στα κέρδη το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών