ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Πρωθυπουργός καλείται να δώσει σαφές περιεχόμενο στον όρο «αλλαγή» του κράτους-το οποίο προσώρας μοιάζει να αποτελεί πολιτικό ευχολόγιο, όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για τους πολίτες- όταν το προηγούμενο στρατήγημα, αυτό του «επιτελικού κράτους», μάλλον «κάηκε» στη μετωπική με τα πρόσωπα και τις συνθήκες που καταγγέλλονται σε «παράθυρα» και πλατείες, με αφορμή την τραγωδία.
Ο κ. Μητσοτάκης, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίση εμπιστοσύνης, με τη βίαιη ανατροπή του αισθήματος ότι η χώρα πήγαινε προς τη σωστή κατεύθυνση, την οργή και την απαισιοδοξία για ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος-ακόμα και στον πυρήνα της λειτουργίας του που αφορά την ασφάλεια των πολιτών- με προβλήματα που υποτίθεται ότι είχαμε αφήσει οριστικά στο παρελθόν.
Και καλείται να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.
Το έργο του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος γίνεται δυσκολότερο εξαιτίας της παράλληλης ανάγκης να αναδιαταχθεί το κομματικό ακροατήριο, το οποίο μετά την μοιραία 1η Μαρτίου, δείχνει αποσυσπειρωμένο σε πρωτόγνωρα ποσοστά.
Το τρίπτυχο του διακυβεύματος συμπληρώνεται από την ανάγκη να επανακάμψει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που στις δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν μετά τα Τέμπη, έφυγε από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να βρει πρόσκαιρη (;) στέγη στη «γκρίζα ζώνη» της αδιευκρίνιστης ψήφου και των αναποφάσιστων.
Στην τριπλή αυτή πολιτική αποστολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει και ισχυρούς «συμμάχους».
Ο μεγαλύτερος, όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο, είναι η ίδια η κοινωνία, που επίσης σε συντριπτικά ποσοστά, συμφωνεί ότι για το μείζον ζήτημα της σιδηροδρομικής τραγωδίας- το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει και την σημαντικότερη εκλογική διελκυστίνδα- υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, οι οποίες κατανέμονται σε όλες τις κυβερνήσεις έως σήμερα.
Με το 58% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως αριστερών να έχουν την ίδια άποψη (όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis).
Σε αντίθεση με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, μόνο ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 19%-28% (ανάλογα με τη δημοσκόπηση) θεωρεί ότι τις ευθύνες για το δυστύχημα τις έχει μόνο η σημερινή κυβέρνηση.
Την ώρα που οι πολίτες αξιολογούν την αντιπολίτευση θετικά μόνο σε ποσοστά 16% (τρείς μονάδες κάτω από την προηγούμενη μέτρηση όταν βεβαίως η αντίστοιχη μείωση για την κυβέρνηση φτάνει στις 8 μονάδες).
Και τον ΣΥΡΙΖΑ άλλοτε να παρουσιάζεται «σταθερός» ή με ελάχιστες απώλειες, και άλλοτε (Metron Analysis) να χάνει έως και 2,5%.
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα με την εντολή για τάχιστη διερεύνηση των αιτιών της εθνικής καταστροφής, και ασφαλή επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, μακριά από λογικές συμψηφισμού, σκοπεύει να αναδείξει στους πολίτες την εντελώς διαφορετική πολιτική της ΝΔ έναντι αυτών που πρεσβεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τη λειτουργία του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η στρατηγική αυτή αναμένεται ότι θα αρχίσει να εκδηλώνεται από αύριο κιόλας, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί, για πρώτη φορά μετά το δυστύχημα, ανάμεσα σε πολίτες, στο Μαρούσι.
Δίπλα στην ενσυναίσθηση, την ανάληψη της ευθύνης για τα λάθη και την έλλειψη πολιτικής βούλησης που οδήγησαν στα Τέμπη, ο Πρόεδρος της ΝΔ θα τονίζει εφεξής και τις εμμονές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα στα οποία τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν σε νόμους οι οποίοι ακριβώς στόχευαν στην αντιμετώπιση του βαθέος κράτους, των συντεχνιών και της απουσίας αξιολόγησης.
Κανένας δεν μπορεί να φτάσει στο μέλλον από το μονοπάτι του χθες. Και το καινούργιο θα έλθει από εκείνους που έχουν δώσει τεκμήρια αποφασιστικότητας, αλλά και πολιτικής βούλησης να πάει ο τόπος παρακάτω.
Οι πολίτες ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που, ανεξάρτητα από το ύφος που ανάλογα με την περίσταση χρησιμοποιούν, είναι οι σταθεροί πολιτικοί εκφραστές όλων εκείνων που παλεύουν να κρατήσουν το ελληνικό δημόσιο, δέσμιο των χειρότερων εποχών του.
Παρότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θέλει να εμφανίζεται σαν ανεύθυνος, η αλήθεια είναι ότι στο στενό ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενούνται μια σειρά ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αποτελούσαν τους πυλώνες του φαύλου κρατισμού, θα υπογραμμίζεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Διαβάστε επίσης
Νέες δημοσκοπήσεις: Στο 5,8% βλέπει τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ η Metron Analysis – Στο 4% η Pulse
Σιδηρόδρομος: Υπο προϋποθέσεις η σταδιακή επανεκκίνηση λόγω πιέσων των οδηγών