Επιταχύνει την ενίσχυση των συμμαχιών, της διεθνούς εικόνας της χώρας και την περαιτέρω αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της ο Πρωθυπουργός, με απανωτές συναντήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, κυρίως δε με τα εγκαίνια του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρίας, που σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας εποχής στην ανάδειξη της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου και της Θράκης ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, στη συνέχεια της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της ιδιωτικοποίησης του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης με τη συμμετοχή δύο κονσόρτσιουμ Αμερικανικών συμφερόντων με ελληνική συμμετοχή.

Ανοιχτή κατασκοπεία ελληνικών εδαφών

Tην ίδια ώρα, η Αθήνα κρατά «μικρό καλάθι» απέναντι στις δηλώσεις του Ιμπ. Καλίν, εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος, σε αντίθεση με τις «κορώνες» Ακάρ και Τσελίκ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον  Ρ.Τ. Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου.

Ελληνικές στρατιωτικές πηγές, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των γνωστών φωτογραφιών με την μεταφορά σε Λέσβο και Σάμο τεθωρακισμένων οχημάτων, που παραχώρησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, μιλούν για μία «προφανώς σχεδιασμένη, επιθετική κίνηση της Άγκυρας, που δείχνει πώς τα νησιά μας κατασκοπεύονται». Και μάλιστα, το προϊόν της κατασκοπείας δημοσιοποιείται στο επίσημο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας, με στόχο να οξύνει περαιτέρω την κατάσταση και να ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες στοχεύσεις της, υπό το επιχείρημα περί δήθεν δικαιώματος αυτοάμυνας, απέναντι στην «στρατιωτικοποίηση» ελληνικών νησιών, βάζοντας ταυτόχρονα στο στόχαστρο και τους Αμερικανούς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, απ’ όπου μεταφέρεται το στρατιωτικό υλικό, προϊόν της Συμφωνίας ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Αθήνα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και του ρόλου της ακριτικής πόλης.

Στο Πεντάγωνο σημειώνουν και τον προφανή κατασκοπευτικό ρόλο των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, που έχουν πλέον, καθημερινή παρουσία στο Αιγαίο και «καταγραφούν τα πάντα». Δεν διστάζουν μάλιστα, να κάνουν λόγο για είσοδο «στη δυσκολότερη φάση των ελληνοτουρκικών», με τον Οκτώβριο να διαφαίνεται ότι θα είναι ένας δύσκολος μήνας και με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ακόμα και για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο.

Οι όροι για διάλογο με την Τουρκία

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, τυχόν επαναπροσέγγιση με την Τουρκία, αυτή τη φορά, προϋποθέτει την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας «από κάτω προς τα πάνω». Η Αθήνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό προϋποθέσεις, που σχετίζονται άμεσα με τον τερματισμό της αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας από την Τουρκία, δεν θα είχε αντίρρηση να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους διπλωματικούς συμβούλους τους κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα (η διάδοχος της Ελ. Σουρανή) και Τούρκου Προέδρου Ιμπ. Καλίν, ως προπαρασκευαστικές κινήσεις ενός νέου τετ-α-τετ των δύο ηγετών.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ωστόσο, ότι, προσώρας, «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ουσιαστικής αλλαγής στη στρατηγική της Άγκυρας», ούτε «καμία αισιοδοξία πως ο Ερντογάν έλαβε το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και το μήνυμα που του έστειλαν και άλλοι σύμμαχοι, κυρίως Ουάσιγκτον και Βερολίνο, ότι πρέπει να ρίξει τους τόνους και να σταματήσει την τακτική της έντασης».

Διεθνείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πάντως, ο Πρωθυπουργός, μετά τα μηνύματα προς τον Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ, με τα οποία αφενός χάραξε ξεκάθαρες «κόκκινες» γραμμές απέναντι στις ανοιχτές απειλές της εθνικής κυριαρχίας από την Τουρκία, παράλληλα με τους όρους για ένα ειλικρινή διάλογο με την γείτονα, συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης και διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή αναμένεται ότι θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής EuroMed, στο Αλικάντε, όπου ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον Εμ. Μακρόν και τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου της Μάλτας, της Σλοβενίας και της Κροατίας, παρουσία και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την επομένη, θα παραστεί στην πανηγυρική έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας- Βουλγαρίας, τελετή η οποία αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν, των Προέδρων της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Πρωθυπουργού της Ρουμανίας. Ενώ, αύριο, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Ηράκλειο, όπου θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Ετήσιας Συνάντησης των Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.