ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογές στις αρχές Ιουλίου ακόμα κι αν τα «κουκιά» επέτρεπαν το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που το σημερινό κυβερνών κόμμα δεν κατακτούσε την αυτοδυναμία, έδειξε με πρωτόγνωρη σαφήνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτιθέμενος με σφοδρότητα στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο ουσιαστικά, χαρακτήρισε ως παράγοντα αναχρονισμού, διαχωρίζοντάς τον μάλιστα τις απόψεις που εκφράζει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις από τα θέλω ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
«Η Νέα Δημοκρατία θα είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών. Το θέμα της συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο αριθμητικό. Ο κύριος Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει εμένα ως Πρωθυπουργό, στην περίπτωση που θα συνέπιπτε με τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε, πόσο μάλλον όταν οι πολίτες ψηφίζουν όχι μόνο για κόμμα αλλά και για πρωθυπουργό. Συνιστά μία μέγιστη περιφρόνηση της ίδιας της βούλησης του ελληνικού λαού .
Με το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη λίγα πράγματα ουσιαστικά έχω να συζητήσω. Πιστεύω ότι ο κύριος Ανδρουλάκης έχει αλλάξει πολύ την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Την έχει φέρει πολύ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ σε μία σειρά από θέματα που έχουμε βασικότατες διαφωνίες. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον κύριο Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού το αντίθετο.
Σε μία τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ θα πατούσαμε συνέχεια το φρένο, σε μία εποχή που η χώρα χρειάζεται να πατήσει γκάζι, να πάμε σε μία βαθιά εκσυγχρονιστική ατζέντα, να τρέξουμε πιο γρήγορα για να πετύχουμε τους στόχους μας, να διορθώσουμε τις αστοχίες του παρελθόντος. Δεν νομίζω ότι μία τέτοια κυβέρνηση θα εξυπηρετούσε αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα της χώρας
Υπάρχει μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και σε πολλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Με πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους στο παρελθόν, βρεθήκαμε μαζί στη μάχη κατά του λαϊκισμού, απέναντι στη βία της πάνω και της κάτω πλατείας. Θεωρώ ότι πολλοί από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κακή άποψη για το έργο που επιτελέστηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ούτε για μένα προσωπικά ως Πρωθυπουργό, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις. Γι΄ αυτό κάνω αυτή τη διάκριση ανάμεσα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Εμείς μπορεί να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, ένας ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να το βλέπει μισοάδειο, ο κύριος Ανδρουλάκης το βλέπει τελείως άδειο. Ο κύριος Τσίπρας το βλέπει άδειο και θρυμματισμένο. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά αυτή τη στιγμή», ήταν οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που περιγράφουν ευκρινώς το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών αλλά και την επόμενη μέρα.
Με τον Πρωθυπουργό να εμμένει ότι «οι διαχωριστικές γραμμές από τον κύριο Ανδρουλάκη τραβήχτηκαν από την πρώτη στιγμή» και πως «είναι ψέμα να λέει ο κύριος Ανδρουλάκης ότι δεν ζήτησα να συναντηθώ μαζί του. Δύο φορές το έκανα, τη μία φορά έγινε στη Βουλή. Και αυτό πριν «σκάσουν» δύσκολα θέματα, όπως το ζήτημα των υποκλοπών»
Δεν είμαι κατά της δημιουργίας ευρύτερων συναινέσεων. Αλλά, πρέπει να θέλει και ο άλλος. Ήταν μία στρατηγική του κυρίου Ανδρουλάκη από την πρώτη στιγμή. Όταν ο κύριος Ανδρουλάκης λέει «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», δεν εννοεί ουσιαστικά αυτό. Εννοεί «όχι» στον Μητσοτάκη, με δεδομένο ότι οι πιο πολλοί συμπολίτες μας προεξοφλούν ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα περιθώριο μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου να υπάρξει κάποια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, έστω και αν αριθμητικά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή»
Υπαρκτή η δυνατότητα σχηματισμού «κυβέρνησης των ηττημένων»
Ταυτοχρόνως, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την εκτίμηση του περί δυνατότητας σχηματισμού «κυβέρνησης των ηττημένων» με αφορμή άρθρο του κυρίου Τσίπρα και κάλεσε τους πολίτες να γνωρίζουν ότι αυτό το σενάριο εξακολουθεί να υφίσταται ως μαθηματικό ενδεχόμενο. Τονίζοντας και πάλι «δεν πιστεύω τίποτε από αυτά που λέει ο κύριος Τσίπρας, και δεν πιστεύω ούτε τον κύριο Ανδρουλάκη, διότι πιστεύω ότι είναι πολύ πιο κοντά στον κύριο Τσίπρα. δεν τηρεί μία πολιτική ίσων αποστάσεων»
Ο μόνος τρόπος ώστε αυτό το σενάριο να μην είναι εφικτό είναι η Νέα Δημοκρατία να είναι τόσο ισχυρή με τον ελληνικό λαό να της εναποθέτει τη μεγάλη ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου την επόμενη τετραετία. Η εντολή στην ισχυρή Νέα Δημοκρατία δεν είναι εντολή σε μία ασύδοτη κυβέρνηση. Νέα ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να συμπεριλάβει στελέχη τα οποία προέρχονται και από άλλους χώρους. Στη Νέα Δημοκρατία την οποία οραματίζομαι μπορούν να συναντηθούν πολίτες οι οποίοι δεν ανήκουν κατ΄ ανάγκη στον παραδοσιακό πυρήνα ψηφοφόρων της παράταξης, αλλά πολίτες που ενώνονται στο αίτημα του «πατριωτικού εκσυγχρονισμού», είναι το σαφές μήνυμα του Πρωθυπουργού.
Προς επίρρωση του επιχειρήματός του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα και να συγκρουστούμε πιο επίπονα με τις εστίες του αναχρονισμού που θέλουν να μας κρατήσουν πίσω. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση σε αυτό και ζητώ ισχυρή εντολή για να υλοποιήσω το σχέδιό μου. Ουδέποτε ήταν στις φιλοδοξίες μου να είμαι ένας διεκπεραιωτής πρωθυπουργός. Πρέπει να κάνουμε περισσότερες αλλαγές στη χώρα και αυτή είναι η εντολή που ζητάω από τον Ελληνικό λαό»
Η βεβαιότητα για την επενδυτική βαθμίδα εφόσον υπάρξει σταθερή κυβέρνηση
Η Νέα Δημοκρατία και η σταθερή κυβέρνηση θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα έως το τέλος του 2023. Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται ωσάν να έχουν την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό που περιμένουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι να δουν είναι μία σταθερή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Με κυβέρνηση Τσίπρα, εάν πάει να εφαρμόσει έστω και ένα κομμάτι από το πρόγραμμα του, θα ξαναγυρίσουμε είσαι πολύ άσχημες εποχές, και αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Κανείς δεν πρόκειται να δώσει στην Ελλάδα μία δεύτερη ευκαιρία. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά, είναι ίδιο με αυτό το 2015», εκτίμησε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι ευθύνες για τις υποκλοπές
Ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες που έχει αναλάβει για το θέμα των υποκλοπών, αλλά και τις πρωτοβουλίες τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε επίπεδο Δικαιοσύνης, η οποία «είναι η μόνη αρμόδια για να κρίνει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες».
«Δεν είναι αυτό δουλειά της αντιπολίτευσης να το κρίνει. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Πρέπει να προχωρήσει και να διαλευκάνει την υπόθεση, όπως είμαι σίγουρος ότι το κάνει με απόλυτη αρτιότητα και ακεραιότητα», τόνισε, υπεραμυνόμενος παράλληλα του εθνικά κρίσιμου ρόλου της ΕΥΠ.
Εξαπέλυσε δε δριμεία επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να κουνάει το δάχτυλο ο κύριος Τσίπρας, που έχει δίπλα του έναν αμετακλήτως καταδικασμένο από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για παράβαση καθήκοντος. Μαθήματα για Κράτους δικαίου από αυτούς που ουσιαστικά περιφρονούν τη Δικαιοσύνη και που τη θεωρούν καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις σύμφωνες με αυτό που πιστεύουν οι ίδιοι, είναι έννοιες που μας απομακρύνουν πάρα πολύ από το ίδιο το Κράτος δικαίου», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.
Τα προεκλογικά προγράμματα
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για άμεση κοστολόγηση των προγραμμάτων των τριών κομμάτων από μία τρίτη Ανεξάρτητη Αρχή, ακόμα και ενόψει των πιθανών δεύτερων εκλογών. Υπογράμμισε για μία ακόμα φορά, ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «είναι τόσο πλουσιοπάροχο που ουσιαστικά είναι αδύνατο να εφαρμοστεί»
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει τελείως τη «μπάγκα» στον αέρα», είπε χαρακτηριστικά. Και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να το στείλει «σε κάποιους από τους οίκους αξιολόγησης να δούμε τι θα του πουν και αν θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα»
Η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα οι οποίες, όπως είπε, κοστίζουν 54 δισεκατομμύρια ετησίως με πολύ αμφίβολο οικονομικό αποτέλεσμα.
«Στο δεύτερο μισό της τετραετίας και εφόσον συνεχιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέλω να εξετάσω τη συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, τόσο του ανώτατου όσο και του μεσαίου συντελεστή. Μείωση του ΦΠΑ σήμερα δεν θα είχε ουσιαστική αποτύπωσης τις τιμές», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
Επανέλαβε επίσης, ότι συζητά την επέκταση του «Μarket Pass», εφόσον οι τιμές παραμένουν υψηλές, τονίζοντας όμως ότι «η μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ακρίβειας, πέραν από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού την οποία ήδη βλέπουμε είναι η περαιτέρω στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών. Γι΄ αυτό και επιμένω τόσο πολύ στην αύξηση των μισθών και στη μείωση της φορολογίας»
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «οι μειώσεις των φόρων και οι αυξήσεις των μισθών είναι μόνιμες, η ακρίβεια είναι προσωρινή, κάποια στιγμή θα υποχωρήσει»
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τους επιχειρηματίες να δώσουν μεγαλύτερους μισθούς, «προκειμένου να βρουν καλύτερους και περισσότερους εργαζόμενους».
Η μείωση της φορολογίας και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός
Δεν έχω πρόθεση να κατεβάσω κάτω από το 22% τον φορολογικό συντελεστή για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τόνισε, ενώ για το ιδιωτικό χρέος υπεραμύνθηκε εκ νέου του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος, όπως είπε, «δουλεύει για πρώτη φορά στην πράξη», καθώς «έχουμε παραπάνω από 50 δισεκατομμύρια ρυθμίσεις μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και των funds. Οι κακοπληρωτές ήταν οι μεγάλοι ωφελημένοι από το πλαίσιο προστασίας που παρείχε το προηγούμενο καθεστώς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η Τουρκία και οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας
Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του «υπεύθυνου πατριωτισμού», όπως τον χαρακτήρισε, και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων».
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι δεν εκτιμά ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, «όμως οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε έτοιμοι και για το καλύτερο και για το χειρότερο»
Απέφυγε να πάρει θέση για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα «οι εκλογές να αποτελέσουν μία ευκαιρία αναστοχασμού για την τουρκική ηγεσία και συνολικής επαναπροσέγγισης με τη Δύση». Τονίζοντας μάλιστα, ότι «μόνο ωφελημένη έχει να βγει η Ελλάδα».
Ο Πρωθυπουργός αναφερθείς στις πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας επανέλαβε την πεποίθησή του ότι «δεν είναι εύκολο να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη, διότι ο τούρκικος αναθεωρητισμός φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένος σε όλο το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο, και αυτό συμπεριλαμβάνει και τα δύο κόμματα εξουσίας. Στο βαθμό που η Τουρκία επιμένει στη λογική της «Γαλάζιας Πατρίδας», εκ των πραγμάτων, θα υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας»
«Όμως, επειδή θέλω να βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, κρατάω το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε μία ουσιαστική εκτόνωση ως προς τη ρητορική απέναντι στην Ελλάδα»
«Η Τουρκία πρέπει να επανακαθορίσει συνολικά τις σχέσεις της με τη Δύση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν αυτό συμβεί, θα υπάρχει ένα πολύ πιο πρόσφορο πεδίο για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τη μία βασική, κεντρική διάφορα που μας χωρίζει, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε πως θα επιδιώξει συνάντηση με οποίον εκλεγεί Πρόεδρος στη γείτονα, «για να βάλουμε το πλαίσιο των σχέσεων τα επόμενα χρόνια», διεμήνυσε ότι « ο βασικός πυρήνας της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ως προς την ενίσχυση της δυνατότητας αποτροπής της χώρας, της οικοδόμησης στερεών συμμαχιών, την ανάδειξη της Ελλάδας ως σημαντικού γεωπολιτικού παίκτη και παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν αλλάζουν».
«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μονίμως ένα περιβάλλον έντασης, αλλά δεν είμαι και αφελής. Οφείλω να είμαι πάντα προετοιμασμένος όχι μόνο για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο σενάριο», είπε.
Η Αλβανία και ο Φρ. Μπελέρη
Αυτό που έγινε με τον Φρέντι Μπελέρη είναι απαράδεκτο, είναι αδιανόητο», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι έχει καταστήσει απολύτως σαφές στον Αλβανό Πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει αρωγός της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» και πως «στο ζήτημα αυτό δεν δεχόμαστε εκπτώσεις από το Κράτος δικαίου, ούτε από τον Ευρωπαϊκό δρόμο ο οποίος απαιτεί σεβασμό στις αναγνωρισμένες μειονότητες»
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε προς τα Τίρανα: «Να γνωρίζει πάρα πολύ καλά η Αλβανία ότι αν αυτή η πολιτική συνεχιστεί, αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς μας σχέσεις και το δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη. Δεν πρόκειται να ανεχθώ τέτοιες συμπεριφορές εις βάρος της Μειονότητας»
Οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο
«Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στη θέση της πατρίδας μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, για το οποίο έχουμε ακόμα πιο ισχυρά νομικά επιχειρήματα. Όλες οι υπόλοιπες ερμηνείες που επιχειρήθηκαν να δοθούν είναι εκ του πονηρού», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας επί της ουσίας αλλά και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις πρόσφατες δηλώσεις Σκέρτσου, οι οποίες καταφανώς παρερμηνεύτηκαν.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Γιατί ταυτίζει Ανδρουλάκη-Τσίπρα – Τι δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις – Όλο το παρασκήνιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Τι ακούγεται για το πακέτο των 25,8 εκατ. τμχ. της Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς, πρωταγωνιστές, νέα υψηλά για Αλουμύλ και ΑΔΜΗΕ
- Πειραιώς: €1,5 δισ. Δανειακών Συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης – Αίτημα για 7η δόση κεφαλαίων
- Οι εναερίτες της Αράχοβας και των Δελφών
- Κυρανάκης σε YouTube: Να μπει τέλος στις αμοιβές για περιεχόμενο βίας