Τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει προαναγγείλει με στόχο να μην χαθεί ούτε μια μέρα και η Ελλάδα να γίνει επιτέλους μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα αναμένεται ότι θα δρομολογήσει άμεσα ο νέος Πρωθυπουργός, μετά από την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ως το πρωί της Τρίτης προκειμένου την Τετάρτη να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου και στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Το νέο επιτελικό κράτος και οι αλλαγές στα Υπουργεία

Στην κορυφή του άμεσου θεσμικού προγραμματισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους – στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η νέα δομή των Υπουργείων – που επιμελήθηκε ομάδα της προεδρίας της κυβέρνησης υπό τον κ. Άκη Σκέρτσο και εμπεριέχεται στους περίφημους μπλε φακέλους που θα παραλάβουν όλα τα μέλη της νέας κυβέρνησης.

Στις δομικές αλλαγές περιλαμβάνονται στοχευμένες κινήσεις στη λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίες θα προσωποποιηθούν με την προσθήκη του κ. Σταύρου Παπασταύρου – με αρμοδιότητες σχετιζόμενες με τον Πολιτικό Σχεδιασμό και τη Στρατηγική της κυβέρνησης – και της κας. Σοφίας Ζαχαράκη – πιθανότατα στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου – στην υπάρχουσα ηγετική ομάδα γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυρίως όμως, η δημιουργία του νέου Υπουργείου με αρμοδιότητες την Οικογένεια, την Πρόνοια και την Κοινωνική Αλληλεγγύη, το Στεγαστικό και τη Δημογραφική Πολιτική.

Όπως και επιμέρους αλλαγές στη δομή του Υπουργείου Οικονομικών, με τη συγκέντρωση υπό έναν φορέα όλων των χρηματοδοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, σε αυτή του Ανάπτυξης με συμπερίληψη στις αρμοδιότητές του των χαρτοφυλακίων Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς και η μεταφορά των θεμάτων Αθλητισμού στο Παιδείας.

Πιθανότατα, στο νέο επιτελικό κράτος θα συγκαταλέγεται και το «σπάσιμο» των Μεταφορών από τις Υποδομές, αλλά εντός ενός ενιαίου Υπουργείου, με πρόβλεψη θέσης Αναπληρωτή Υπουργού για το πρώτο χαρτοφυλάκιο.

Κρίσιμες θεωρούνται και οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας Γενικών Γραμματειών και Γενικών Διευθύνσεων των Υπουργείων, με στόχο τη θεσμική θωράκιση του έργου και των υποχρεώσεων των επιμέρους επικεφαλής, οι οποίοι πλέον, θα αξιολογούνται στη βάση συγκεκριμένων στοχο-χρονοδιαγραμμάτων.

 

Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο

Στις πρώτες προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη – το δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό – είναι και το νέο φορολογικό πλαίσιο με την περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μείωση στα τεκμήρια διαβίωσης κατά περίπου 30% από 1/1/2025 – υπό την προϋπόθεση της έναρξης εφαρμογής του MyData για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών ελέγχων – μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για όσους κάνουν ασφάλιση της οικίας τους για κίνδυνο πυρκαγιάς ή σεισμού, και αύξηση του αφορολόγητου.

Για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες επέρχεται σταδιακή μείωση στο Τέλος Επιτηδεύματος, με πρόβλεψη για πλήρη κατάργησή του εντός του 2027.

Σε αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα περιλαμβάνονται επιπλέον μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση, κυρίως οικογενειών με παιδιά.

Εντός του θέρους, αναμένεται και η κατάθεση νομοσχεδίου για την επαναφορά του ειδικού τιμολογίου για τους πολύτεκνους, καθώς και ο διπλασιασμός των δικαιούχων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του πρώτου εξαμήνου, υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές, θα υπάρξει και η επέκταση του market pass για 3 έως 6 μήνες.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης υπάγονται και αλλαγές στο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών και ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφής ΦΠΑ.

 

Νομοσχέδιο για τους μισθούς

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται και το πρώτο μισθολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα υπάρχει πρόβλεψη και για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς και νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και αυξήσεις στο νέο μισθολόγιο του Δημοσίου και οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα.

Μεταρρυθμίσεις εντός των πρώτων 100 ημερών αναμένονται και στην κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας και των νέων προγραμμάτων για την περαιτέρω στήριξη ανέργων, παράλληλα βεβαίως με τις ευρύτερες πολιτικές μείωσης της ανεργίας μέσω της αύξησης της «πίτας» της οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναμένονται παρεμβάσεις και στη λογική των περισσότερων κοινωνικών παροχών μέσω προπληρωμένων καρτών, την επιχειρησιακή λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, καθώς και την Ψηφιακή Πύλη για τις Δεξιότητες.

Ειδικό νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα κατατεθεί και για τις συντάξεις με τις αναμενόμενες αυξήσεις να συμβαδίζουν με τα μεγέθη του πληθωρισμού και της ανάπτυξης της οικονομίας.

Ενώ, ένα επιπλέον μέτρο στήριξης αναμένεται με τη μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη.

 

Το ΕΣΥ

Από κει και πέρα, στο σχέδιο των πρώτων 100 ημερών, περιλαμβάνεται και η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, αλλά και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος παροχής υπηρεσιών Υγείας με ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών.

Στόχος είναι η αναβάθμιση 80 νοσοκομείων της χώρας και 156 Κέντρων Υγείας, η μείωση των καθυστερήσεων στις εγχειρήσεις, η ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και φυσικά η ταχύτερη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ.

Στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η δημιουργία ειδικού portal Δημόσιας Υγείας και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας της Ηλεκτρονικής Υγείας, η σύσταση μονάδων Ψυχικής Υγείας.

 

Η πληροφορική στην υπηρεσία του κράτους, οι φιλοεπενδυτικές κινήσεις και οι υποδομές

Η χρήση της τεχνολογίας αναμένεται να ενισχυθεί και με στόχο τον καλύτερο προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού στον ευρύτερο δημόσιο Τομέα, στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων ακόμα και μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ.

Και φυσικά, η περαιτέρω διεύρυνση ψηφιακών υπηρεσιών στο gov.gr, καθώς και η βελτίωση των ΚΕΠ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εντός του θέρους, θα προωθηθούν και παρεμβάσεις για την ανάπτυξη των αναγκαίων πληροφοριακών συστημάτων που θα σχετίζονται με τη λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, την παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά, την υποστήριξη οφειλετών, αλλά και την περαιτέρω χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στον κρίσιμο τομέα της Ανάπτυξης και των Επενδύσεων, προβλέπονται παρεμβάσεις για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας οικονομικών δραστηριοτήτων, τα νέα καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον Επιχειρηματικά Πάρκα, το Εθνικό Σχέδιο για τη Βιομηχανία.

Στην κατεύθυνση αυτή, και ως το τέλος της χρονιάς, αναμένεται ότι θα έχει προχωρήσει και η νέα αναβαθμισμένη Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική.

Κρίσιμη για την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης θεωρείται και η πρόοδος στο επίπεδο των μεγάλων έργων και της βελτίωσης των υποδομών, με σημαντικότερη ίσως, την προώθηση της ολοκλήρωσης της τηλεδιοίκησης στη σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα- Αθήνα-Θεσσαλονίκη, η υπογραφή συμβάσεων για τμήματα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Πατρών.

Αλλά και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ο Ε65 και η εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών στο δρόμο Μπράλος-Άμφισσα. Εντός του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης και η προώθηση της γραμμής 4 στο Μετρό της Αθήνας.

Ως πολύ σημαντικές κρίνονται και οι παρεμβάσεις στο επίπεδο του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να εξαλειφθούν και οι επιπτώσεις σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, το νέο πλαίσιο για τον αντίστοιχο σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό.

Ενώ, μείζονος σημασίας είναι και οι διαδικασίες αναφορικά με τις έρευνες γύρω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης.

Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της νέας κυβέρνησης αναμένεται ότι θα βρεθεί και η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά και βελτιωτικές παρεμβάσεις στον τρόπο ψηφοφορίας των αποδήμων.

Στις πρώτες 100 ημέρες υπάρχει πολιτική βούληση για παρεμβάσεις και στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και της βελτίωσης των σχετικών υποδομών μέσα από τη δημιουργία νέων δικαστικών κτιρίων.

Ενώ, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια, επανέρχονται στον έλεγχο του δημοσίου η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Πώς θα διαβάσει η αγορά το αποτέλεσμα της κάλπης

Αντίστροφη μέτρηση για την επενδυτική βαθμίδα μετά την αυτοδυναμία Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή θα είναι η νέα Κυβέρνηση

──────────────────

Εκλογές 2023