ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κάμψη των αντιρρήσεων της Λευκωσίας, η οποία απειλεί με βέτο μια ευρωπαϊκή απόφαση για κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης Λουκασένκο στην Λευκορωσία, είναι ένα από τα διακυβεύματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
Το θέμα της Λευκορωσίας ανέκυψε μετά τις εκλογές, το περασμένο καλοκαίρι, κατά τις οποίες επανεξελέγη ο Λουκασένκο, ο οποίος κρατά τα ηνία της χώρας από το 1994. Η επανεκλογή του προκάλεσε ογκώδεις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση, της οποίας ηγείται η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.
Σε μια προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Λευκορωσίας και περιορισμού της ρωσικής επιρροής, οι Ευρωπαίοι συζητούν την επιβολή κυρώσεων, δείχνοντας έμπρακτη συμπαράσταση στην λευκορωσική αντιπολίτευση.
Ωστόσο, η απόφαση «κολλάει» στο ότι πρέπει να ληφθεί ομόφωνα, από όλα τα κράτη-μέλη. Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο η στάση της Κύπρου.
Η θέση της Λευκωσίας σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορεί η ΕΕ να διατηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, άλλες προβλέψεις για την Λευκορωσία και άλλες προβλέψεις για την Τουρκία, διεκδικώντας πρώτα συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα ότι είναι απαράδεκτες οι επιθετικές και επικίνδυνες τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Κύπριος πρόεδρος είχε δηλώσει τον περασμένο Αύγουστο, στην παρέμβασή του κατά τις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρεί τις αρχές και αξίες που τη διέπουν σε κάθε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου και όχι κατ’ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών- μελών.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων, με δεδομένο ότι υπάρχει μπλοκ χωρών που αντιτίθεται στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Αυτή την στιγμή, σημειώνει το Reuters, η διπλωματία των Βρυξελλών προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή μεταξύ της σκληρής στάσης της Γαλλίας και της διαλλακτικής Γερμανίας και των δορυφόρων της.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες ευελπιστούν ότι θα κάμψουν τις αντιρρήσεις της Κύπρου δίνοντας υπόσχεση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στο μέλλον.
Η ιδέα είναι να απειλήσουμε την Τουρκία με κυρώσεις εάν συνεχίσει τις έρευνες και τις άλλες προκλητικές κινήσεις στα κυπριακά και τα ελληνικά νερά» ανέφερε στο ίδιο πρακτορείο άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αυτό αποσκοπεί στο να προσφέρουμε εγγυήσεις στην Κύπρο και να πείσουμε την Λευκωσία προκείμενου να άρει το βέτο της για την Λευκορωσία.