Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

«Κυνήγι μαγισσών» στην Τουρκία: Συλλαμβάνουν από συγγενείς του Gulen μέχρι πιλότους

Ερντογάν

Recep Tayyip Erdoğan

Στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών έχουν μπει οι συγγενείς και οι συνεργάτες του ιερωμένου Fethullah Gulen, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, για το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan και η κυβέρνησή του κατηγορούν τον Gulen ότι το οργάνωσε από την Pennsylvania των Ηνωμένων Πολιτειών όπου ζει αυτοεξόριστος τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν στην Τραπεζούντα έναν από τους βασικούς συνεργάτες του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, τον Hails Hanci, που περιγράφεται ως δεξί χέρι του Gulen και ο άνθρωπος που είναι αρμόδιος να του μεταβιβάζει χρήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, ο Hanci φαίνεται να εισήλθε στην Τουρκία δύο μέρες πριν την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Παράλληλα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε το Σάββατο ότι υπό κράτηση βρίσκεται και ο ανιψιός του Fethullah Gulen, ο Mohammed Said Gulen, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται στο Erzurum και θα μεταφερθεί στην Άγκυρα για ανάκριση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, είναι πιθανόν να του απαγγελθούν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Την ίδια στιγμή, το καθεστώς Erdogan συνεχίζει το πρωτοφανές «πογκρόμ» εναντίον δημοσίων λειτουργών οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Στρατιωτικοί, δικαστικοί και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί παύονται ή συλλαμβάνονται κάθε μέρα, σε ένα κυνήγι μαγισσών που δε φαίνεται να έχει τέλος, καθώς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος όλοι θεωρούνται ύποπτοι.

Όπως έγινε γνωστό, στα χέρια των αρχών βρίσκεται και ο γαμπρός του Akin Ozturk, του πρώην επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας που φέρεται να ήταν από τους επικεφαλής των πραξικοπηματιών.

Επίσης, η αστυνομία συνέλαβε, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, την Kerime Kurmas, μία πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία κατηγορείται ότι συμμετείχε στην απόπειρα ανατροπής του Erdogan, πιλοτάροντας αεροσκάφη τύπου F-16 πάνω από την Κωνσταντινούπολη το βράδυ του πραξικοπήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Kerime Kurmas είναι και η μοναδική γυναίκα πιλότος πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

http://www.mononews.gr/aftos-ine-o-19chronos-ellinas-pou-skotothike-sto-monacho-ithele-na-sosi-tin-adelfi-tou/63465