ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πολιτικό debate των πέντε εκ των έξι υποψηφίων για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ ήταν, κυρίως, μια παρουσίαση θέσεων, η οποία είχε πλουραλισμό και διαφορετικές απόψεις και σε κάθε περίπτωση κρατήθηκε σε ένα πολιτισμένο επίπεδο, ακόμα και όταν άνοιξε κάπως η συζήτηση —ακόμα και στον τελευταίο γύρο, που ο ένας έκανε ερωτήσεις στον άλλον.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο μεγάλος χαμένος ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που, άγνωστο γιατί, αποφάσισε να μη συμμετάσχει. Στον αντίποδα, οι (με αλφαβητική σειρά) Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης πήραν τον τηλεοπτικό χρόνο τους για σχεδόν δύο ώρες από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.
Με εξαίρεση τον Ανδρέα Λοβέρδο, που παρουσίασε μια σχεδόν ολοκληρωμένη πολιτική πλατφόρμα σε διαφορετική πολιτική κατεύθυνση από εκείνη που ακολουθούσε το ΚΙΝΑΛ επί ηγεσίας Φώφης Γεννηματά, οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινήθηκαν σε πολύ χαμηλούς τόνους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μάλιστα, που μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον -απόντα- Γιώργο Παπανδρέου διεκδικούν την είσοδο στον β΄ Γύρο, επέλεξε στα περισσότερα θέματα να μην ανοίξει τα χαρτιά του. Ο ευρωβουλευτής είναι σαφές πως κινήθηκε με πολυσυλλεκτική τακτική «δεύτερης Κυριακής», τη στιγμή που ο Ανδρέας Λοβέρδος κινείται με στρατηγική «εθνικού ακροατηρίου», ενώ οι Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης επιχείρησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο debate.
Αίσθηση προκάλεσε ότι στο γύρο που υπήρχε η δυνατότητα για απευθείας ερωτήσεις του ενός υποψηφίου προς όποιον συνυποψήφιό του επιλέξει, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος δεν επέλεξαν να αντιπαρατεθούν μεταξύ τους, αλλά να χτίσουν κλίμα συνεργασιών για τη δεύτερη Κυριακή: Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Χάρη Καστανίδη και τον Παύλο Γερουλάνο και ο Ανδρέας Λοβέρδος πρωτίστως με τον Παύλο Γερουλάνο.
Στα αξιοσημείωτα του debate:
- Η επιθυμία, αν όχι το άγχος, όλων να κρατήσουν ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
- Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπεραμύνθηκε της άποψης να μην περάσουν από τη βουλή τα μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά τάχτηκε και εναντίον της στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βορείου Μακεδονίας από την Αθήνα. Άφησε μάλιστα αιχμές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Ο ίδιος, είχε μία αντιπαράθεση για τους Ποινικούς Κώδικες με τον Χάρη Καστανίδη και, δευτερευόντως και με τον Παύλο Χρηστίδη, ενώ αίσθηση προκάλεσε η έμμεση αιχμή του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον χαρακτηρισμό «νεόγερος».
- O Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το πρόσωπο που θα ορίσει ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε περίπτωση που εκλεγεί, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να παραμείνει ευρωβουλευτής. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, πάντως, αμφισβήτησε το δικαίωμα του να ορίσει τον επικεφαλής, λέγοντας πως αυτό αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
- Η φράση του Νίκου Ανδρουλάκη, «άλλο ο κόσμος και άλλο η ηγεσία της αριστεράς, που συνεργάστηκε με τον Καμμένο ή έκανε το απαράδεκτο δημοψήφισμα μέσα σε πέντε μέρες και μίλησε για επιβολή στους αρμούς της εξουσίας».
- Οι συνεχείς αναφορές στη Φώφη Γεννηματά από τον Παύλο Χρηστίδη. Ακόμη και στην ερώτηση του προς τον Ανδρέα Λοβέρδο σχετικά με τον ποινικό κώδικα και τον όρο «γυναικοκτονία».
- Η άρνηση του Χάρη Καστανίδη να θέσει ερώτημα προς τους άλλους υποψηφίους γιατί τους αγαπά.
- Η τοποθέτηση του Παύλου Γερουλάνου στο γιατί δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις για ηλεκτρονική ψηφοφορία: «Διότι ακόμη υπάρχουν εστίες μούχλας μέσα στο κόμμα, που το κρατάνε πίσω και φοβούνται να το ανοίξουν στην κοινωνία. Προτιμούν ένα κόμμα μικρό, ένα κόμμα στρατών τους οποίους μπορούν να μετρήσουν»…