«Η Νέα Δημοκρατία, εδώ και 50 χρόνια πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή της χώρας – και όπως ξέρετε η διάρκεια καθορίζει, και στην πολιτική, την αξία. Είμαστε ένα κόμμα πλουραλιστικό, με πλατιά λαϊκή βάση και κοινωνικά φιλελεύθερο, αλλά πάντα ιεραρχούμε τα διακυβεύματα» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ Real FM.

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας «στη ΝΔ πάντα συζητούσαμε, συμφωνούσαμε ή και διαφωνούσαμε διότι όλοι -στελέχη, βουλευτές, υπουργοί και φυσικά πρώην πρόεδροι- εκφράζουμε ελεύθερα και ανοιχτά τις απόψεις μας». «Ακούω πολλά τον τελευταίο καιρό για συναδέλφους που κατέθεσαν ερωτήσεις. Δεν έχουν δικαίωμα ή υποχρέωση οι βουλευτές να ερωτούν ή να ελέγχουν τους υπουργούς; Από το Σύνταγμα απορρέει αυτό τους το δικαίωμα. Ακούω επίσης πολλά για τον Αντώνη Σαμάρα. Να θυμίσω ότι στις τελευταίες εκλογές που πήραμε 41% ήταν ο επικεφαλής της εκλογικής μάχης στην Πελοπόννησο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι «σε άλλα κόμματα δήθεν προοδευτικά και προχωρημένα αυτή η πολιτική κουλτούρα είναι ξένη, αλλά στη δική μας οι πρώην πρόεδροι και πρώην πρωθυπουργοί έχουν κερδίσει το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους όποτε θέλουν, όπως θέλουν, χωρίς αυτό να θεωρείται πρόβλημα» , σημειώνοντας ότι «ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ευθέως την άποψή του και τη γνώμη του μέχρι τα βαθιά του γεράματα – και καλώς έκανε γιατί η εμπειρία του ήταν ανεκτίμητη».

Περεταίρω, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην έλλειψη βροχοπτώσεων σημειώνοντας ότι πλέον «μπαίνουμε στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου και οι μετεωρολόγοι δεν βλέπουν πουθενά βροχές». «Είναι ένα τεράστιο θέμα, δεν ξέρω αν μπορούμε να καταλάβουμε τι αλλαγή υπάρχει στο κλίμα της χώρας, της Μεσογείου, της Ευρώπης και του πλανήτη», είπε και επισήμανε:

«Η δουλειά η δική μου δεν είναι ούτε να παρακαλάω να βρέξει, ούτε με την λογική αυτή να κινούμαι περιφερειακά στο πρόβλημα. Αλλά να πείσω τους συμπολίτες μας, και όλη την κοινωνία και το οργανωμένο κράτος φυσικά, ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές, ριζοσπαστικές, τεράστιες στην αντιμετώπιση της έλλειψης υδάτινων πόρων, των προβλημάτων στην πρωτογενή παραγωγή και των καταστροφών πυρκαγιών και πλημμυρών».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι στο υπουργείο ενώ ακόμη αντιμετωπίζουν φωτιές παράλληλα κάνουν συσκέψεις με τους περιφερειάρχες για την οργάνωση και τον καθαρισμό των ρεμάτων καθώς και με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών για τα αντιπλημμυρικά έργα.

«Η Αττική κατοικείται από 5 εκατομμύρια κόσμο και είναι δυστυχώς με μπαζωμένα ρέματα, με σημεία σε περιαστικές-περιδασικές περιοχές που δεν θα έπρεπε να έχουν χτιστεί, έχουν όμως χτιστεί και όλα αυτά τα νομιμοποίησε το ελληνικό κράτος. Οπότε εμάς δουλειά και καθήκον μας είναι με αυτές τις συνθήκες να προστατεύσουμε και να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους συμπολίτες μας, άρα τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία συνεχίζονται – και πράγματι παίρνουν χρόνο γιατί απαιτούν περιβαλλοντικές μελέτες, εγκρίσεις, διαγωνισμούς, Συμβούλιο της Επικρατείας κλ.π, αλλά πλέον αντικειμενικά οι ανάγκες είναι άλλες, υπερπολλαπλάσιες μιας που γίνονται πιο ακραία, πιο έντονα, πιο ραγδαία τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.

Σε αυτό δουλεύουμε, για αυτό προσπαθούμε – εφόσον χρειαστεί βεβαίως και προληπτικά αλλά και στο κομμάτι της αντιμετώπισης. Αλλά τα στοιχεία της φύσης δεν το συζητάω ότι πάντα θα είναι πέρα και πάνω από τις δυνάμεις των ανθρώπων», σημείωσε ο υπουργός και προσέθεσε ότι προσπαθούν να λειάνουν και να μειώσουν τις επιπτώσεις και πρώτα απ’ όλα να προστατεύσουν τον κόσμο, μετά τις περιουσίες του και μετά το φυσικό κάλλος.

«Ενώ ακόμα έχουμε δασικές πυρκαγιές παράλληλα εργαζόμαστε και για το θέμα των πλημμυρών και αν και εφόσον χρειαστεί θα πάρουμε και αυτά τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται και τα μέτρα αυτά της αντιμετώπισης. Με ψυχραιμία, με καθαρό μυαλό σε πολύ-πολύ δύσκολες συνθήκες. Επαναλαμβάνω, καμπανάκι χτυπάω για την αλλαγή της νοοτροπίας και την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση που πλέον ελπίζω κανείς να μην αμφιβάλει ότι υπάρχει και είναι εδώ», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με την εξωτερική πολιτική ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Ακούστε, δεν καταλαβαίνω πώς προέκυψε θέμα αλλαγής στάσης αυτής της κυβέρνησης σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Εγώ που είμαι υπουργός της κυβέρνησης δεν γνωρίζω οποιαδήποτε κίνηση, ούτε έχω άλλη πληροφόρηση πέραν αυτών που με σταθερότητα ΥΠΕΞ και πρωθυπουργός τονίζουν. Άρα δεν μπορώ να θεωρητικολογώ εν κενώ. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και αδιαπραγμάτευτες, αυτό έχει δηλωθεί σε όλους τους τόνους και από εκεί εκκινούμε. Τώρα αν η Τουρκία εντείνει την αδιάλλακτη στάση της ή δεν είναι ειλικρινής και αυτό τορπιλίσει τον διάλογο, είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά εμείς σωστά επιδιώκουμε τον διάλογο με τους απέναντι. Επιβάλλεται αυτό. Ειρήνη θέλουμε. Το ότι μιλάμε δεν σημαίνει ότι απεμπολούμε τα δικαιώματά μας, τις υποχρεώσεις μας ή την εθνική μας ακεραιότητα. Αλίμονο».

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: Ψηφιακά πάνω από το 90% των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ – Η ανάρτηση του υπουργού

Σταθερά τα δημοτικά τέλη για το 2025 στον Δήμο Πειραιά

Βουλή – Χρ. Σταϊκούρας: Υπεγράφη η  σύμβαση για τη μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης στην Ερμιονίδα Αργολίδας