Στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας η εξόδιος ακολουθία του Αντώνη Λιβάνη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία 94 ετών.

Πλήθος κόσμου, πολιτικοί, συγγενείς και συνεργάτες του Αντώνη Λιβάνη καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είπαν το ύστατο χαίρε στον στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ταφή του Αντώνη Λιβάνη έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στο σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο. O εκδότης Αντώνης Λιβάνης, ήταν μέλος της Εθνικής Αντίστασης και είχε εξοριστεί από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Αριθμός λογαριασμού: Τράπεζα Πειραιώς IBAN No.: GR95 0172 0170 0050 1700 5517 191 (Δικαιούχος: Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ).
Μετά την πραγματοποίηση της δωρεάς σας παρακαλούμε επικοινωνήσατε με τα γραφεία του Συλλόγου: 210 7700009 (επιλ: 1).

Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Γιώργος Βαρδινογιάννης

Κώστας Λαλιώτης

Νικήτας Κακλαμάνης

Απόστολος Κακλαμάνης

Νόρα Κατσέλη

Αντρέας Λοβέρδος

Άντζελα Γκερέκου

Άννα Διαμαντοπούλου

Αλέξης Τσίπρας

Δημήτρης Τσοβόλας

Προκόπης Παυλόπουλος

Θεοδώρα Τζάκρη

Κατερίνα Θάνου

Κώστας Καραμανλής

Κατερίνα Γιατζόγλου

Δήμητρα Λιάνη

Ο Αντώνης Λιβάνης γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα και δραστηριοποιήθηκε τόσο στην πολιτική όσο και στο χώρο των εκδοτικών επιχειρήσεων.

Δημιούργησε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, μία από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κλάδο των εκδόσεων, ενώ ως πολιτικός, υπήρξε ο μακροβιότερος και πιο έμπιστος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γόνος εύπορης οικογένειας εμπόρων με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση σε νεαρή ηλικία και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ναζί, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ισχυρών συγγενών του.

Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο Λιβάνης έγινε δραστήριος παράγοντας της Πάτρας στην υπηρεσία του Γεωργίου Παπανδρέου, και ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ένας από τους κομματάρχες του.

Όταν Ανδρέας Παπανδρέου γύρισε στην Ελλάδα το 1961, με πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή -για να αναλάβει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών- και αποφάσισε το 1964 να μπει στην πολιτική, ο Αντώνης Λιβάνης έγινε Διευθυντής του Γραφείου του.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας ο Αντώνης Λιβάνης συνελήφθη, περνώντας συνολικά 5,5 χρόνια σε φυλακές και εξορία, με μεσοδιαστήματα ελευθερίας. Την περίοδο εκείνη η οικογένεια Λιβάνη αναγκάστηκε να εκποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να επιβιώσει.

Μετά την επιστροφή του από την εξορία, το Πάσχα του 1972, δημιούργησε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας στο χώρο των εκδόσεων. Συμμετείχε στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κάτι που οδήγησε σε ανελέητο κυνηγητό από τις μυστικές υπηρεσίες της Χούντας με εντολή να συλληφθεί πάση θυσία. Ο Λιβάνης, όμως, κατάφερε να διαφύγει στη Ρώμη.

Παρά την παρουσία του δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά η ενεργός παρουσία του άρχισε το 1977, όταν έγινε η στροφή προς το Κέντρο εν όψει των εκλογών.

Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και Γενικός Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ο ίδιος να είναι βουλευτής. Κράτησε αυτές τις θέσεις ως την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 1989. Δεν μπήκε ποτέ στην επίσημη πολιτική για να γίνει βουλευτής.

Όταν το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην εξουσία το 1993, διορίστηκε Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και έγινε ο βασικός χειριστής όλων των ενδοκυβερνητικών υποθέσεων. Την παλιά θέση του Αντώνη Λιβάνη στο Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού ανέλαβε η Δήμητρα Λιάνη, με την οποία συγκρούστηκε αλλά τελικά συμβιβάστηκε.

Ο Κώστας Σημίτης του πρότεινε θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο το 1996, αλλά δεν τη δέχτηκε.

Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν νυμφευμένος με την Κατερίνα Κατέχου και έχει δύο παιδιά, τον Ηλία (που σήμερα διευθύνει τον εκδοτικό οίκο) και την Γιώτα.