Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Κι όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει εκλογές (θα περάσει όμως τον σκόπελο των εργασιακών;)

Πού το πάει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας; Σχεδιάζει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ή θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, όπως διαμηνύει ο ίδιος και οι υπουργοί του; Μολονότι συνήθως το να πιστεύεις αυτά που λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πολύ χαμηλές πιθανότητες επιβεβαίωσης, στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως αυτό που λένε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αλήθεια: το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο – ήτοι, μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Υπάρχουν βέβαια ενδείξεις υπέρ του αντιθέτου: η εσπευσμένη ψήφιση του εκλογικού νόμου, που από τη Νέα Δημοκρατία ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια αποτροπής της πορείας της ΝΔ προς την εξουσία και ομολογία ήττας, αλλά και η επικείμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα εργασιακά, που φαίνεται πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, άπαντες συμφωνούν πως πρόκειται για τον μεγαλύτερο «σκόπελο» που καλείται να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη δεύτερη θητεία του στην πρωθυπουργία της χώρας. Το να βρεθεί μία καλή ισορροπία ανάμεσα στις ελληνικές θέσεις και στις απαιτήσεις των δανειστών φαντάζει από δύσκολο ως απίθανο, και ακόμα κι αν επιτευχθεί μία κάποια συμφωνία, θεωρείται εξίσου δύσκολο να περάσει αυτή από τη Βουλή.

Πράγματι, αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες όλων μας πως η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, μπορεί να δικαιωθούν τα σενάρια που θέλουν τη χώρα να οδηγείται ξανά στις κάλπες πρόωρα  το φθινόπωρο ή τον χειμώνα. Όμως είναι βέβαιο πως αυτό δεν αποτελεί σχεδιασμό του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου, και πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο.

Και είναι μάλλον προφανές το γιατί: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα με διαφορά, και επομένως αν γίνονταν τώρα εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονταν πάλι στην αντιπολίτευση (και οι κυβερνητικοί εταίροι τους Ανεξάρτητοι Έλληνες λογικά εκτός Βουλής). Ειδικά από τη στιγμή που το «τρικ» της αλλαγής του εκλογικού νόμου απέτυχε, αφού δεν ψηφίστηκε από 200 βουλευτές, δεν υπάρχει πρακτικά κανένας λόγος να παραδώσει τον «θρόνο» του ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα. Εκτός αν πιστέψουμε τα σενάρια περί «ηρωικής εξόδου», τα οποία όμως μάλλον δεν βρίσκουν εφαρμογή στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που ήταν «διψασμένο» για εξουσία και δε φαίνεται διατεθειμένο να την αφήσει να γλιστρήσει από τα χέρια του έτσι εύκολα.

Οι σχεδιασμοί λοιπόν που γίνονται εδώ και καιρό στη Νέα Δημοκρατία για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φαίνεται πως έχουν σοβαρές πιθανότητες να αποδειχθούν πρόωροι, ειδικά αν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει με κάποιον… μαγικό τρόπο να φέρει στη Βουλή μία καλή συμφωνία με τους δανειστές για τα εργασιακά (κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πολύπλοκο, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με το… μαχαίρι στα δόντια) – ή βέβαια αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ απλώς ψηφίσουν οτιδήποτε φέρει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, μόνο και μόνο για να διασφαλίσουν το πολιτικό τους μέλλον…

Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

http://www.mononews.gr/iper-tis-annas-pouskouri-ellines-trapezites-para-ton-polemo-stournara-maximou/66313