ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ των ευρωπαϊκών λύσεων στα κοινά προβλήματα, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, κατά την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε., που διοργανώθηκε από την ισπανική προεδρία στο Λογκρόνο της επαρχίας Λα Ριόχα.
Ο υπουργός επεσήμανε ακόμα ότι δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός, καθώς μια μεταναστευτική κρίση μπορεί να ανακύψει ανά πάσα στιγμή.
Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Καιρίδης συνεχάρη τη Σουηδία για την επιτυχή προεδρία της και την πρόοδο που σημειώθηκε στην προώθηση των νέων Κανονισμών για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς και την αρμόδια επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον για τις άοκνες προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση.
Μάλιστα, σημείωσε πως η κ. Γιόχανσον κράτησε μια ισορροπημένη στάση μετά την τραγωδία της Πύλου και αρνήθηκε να υιοθετήσει τις αιτιάσεις κάποιων ευρωβουλευτών που επιχείρησαν να την εκμεταλλευτούν για να στραφούν ενάντια στην προσπάθεια της από κοινού αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του από όλη την Ευρώπη, καθώς και επικεφαλής ευρωπαϊκών οργανισμών.
Συναντήθηκε με την υπουργό Μετανάστευσης της Σουηδίας Μαρία Μάλμπερ Στένεργκαρντ, την οποία συνεχάρη για τα αποτελέσματα της σουηδικής προεδρίας, επί της οποίας επετεύχθη η θέσπιση της υποχρεωτικής αλληλεγγύης, αντάλλαξαν απόψεις επί των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και για τις προτεραιότητες των δύο χωρών στο μεταναστευτικό.
Η Σουηδή υπουργός, αναφέρθηκε στην ανάγκη έναρξης συζήτησης για αλλαγή της διαδικασίας ασύλου σε επίπεδο Ε.Ε.
Ο Έλληνας υπουργός στην απάντησή του εστίασε στην ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες στη διάσταση εκτός Ε.Ε, μέσω νόμιμης μετανάστευσης και προγραμμάτων ένταξης.
Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας, Έρικ Βαν Ντε Μπουργκ, με τον οποίο συζήτησαν για τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στον πολιτικό στίβο των δύο χωρών και στη ανάγκη αντιμετώπισης των ακραίων φωνών.
Ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε ακόμα με τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος περιέγραψε τις αυξημένες προκλήσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό, που αντιμετωπίζει η Κύπρος τον τελευταίο καιρό, καθότι, εκτός των άλλων, δεν είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό, ενώ οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το Άσυλο.
Εν συνεχεία, συνάντησε την ομοσπονδιακή υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνόμευσης της Ελβετίας, Ελίζαμπεθ Μπομ Σνάιντερ.
Οι δύο υπουργοί, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας, ειδικά στο πλαίσιο του προγράμματος που χρηματοδοτεί η ελβετική κυβέρνηση απευθείας προς το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την αντιμετώπιση των αυξημένων απαιτήσεων της μεταναστευτικής πολιτικής.
Τέλος, ο Έλληνας υπουργός συνομίλησε με την Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, Νίνα Γκρέγκορι. Συζήτησαν για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, η οποία είναι πολύχρονη και συμφώνησαν ότι θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί αν και εφόσον υπάρχει ανάγκη.
Από την πλευρά της, η κ. Γκρέγκορι, δήλωσε έτοιμη, εφόσον χρειαστεί, να βρίσκεται δίπλα στις χώρες που βιώνουν μεταναστευτική κρίση, όπως η Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
Πούτιν: Η Δύση τροφοδοτεί τις «φλόγες του πολέμου»
Επικοινωνία Γεωργιάδη-ΠΟΕΔΗΝ για την ανανέωση των συμβάσεων 2.000 υγειονομικών
Γεραπετρίτης: Μία συζήτηση με την Τουρκία δεν μπορεί να αφορά τα θέματα κυριαρχίας